Γαλλία – Κίτρινα Γιλέκα: Μαζικές διαδηλώσεις, εκτεταμένες συγκρούσεις και βίαιη καταστολή

Γαλλία – Κίτρινα Γιλέκα: Μαζικές διαδηλώσεις, εκτεταμένες συγκρούσεις και βίαιη καταστολή
Διαδηλωτές με κίτρινα γιλέκα εν μέσω δακρυγόνων στο Παρίσι AP

Τεράστιος αριθμός συλλήψεων και προσαγωγών στην Γαλλία, όπου τα "Κίτρινα Γιλέκα" διαδήλωσαν για τέταρτη μέρα, εν μέσω δρακόντειων μέτρων ασφαλείας, με 89.000 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός.

Περισσότεροι από 1385 διαδηλωτές προσήχθησαν, 974 κρατούνται και 135 τραυματίστηκαν στις ταραχές που ξέσπασαν σήμερα το απόγευμα σε διάφορες περιοχές του Παρισιού αλλά και της γαλλικής επαρχίας, στην τέταρτη κατά σειρά ημέρα διαδηλώσεων των “κίτρινων γιλέκων”, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου έκαναν χρήση δακρυγόνων γύρω από το Σανζ Ελιζέ, διαδηλωτές επιτέθηκαν στο Drugstore Publicis, έσπασαν βιτρίνες στη λεωφόρο Φριντλάν και στη λεωφόρο Μαρσό, ένα οδόφραγμα τυλίχθηκε στις φλόγες στο Γκραν Μπουλβάρ όπου είχαν αναπτυχθεί τεθωρακισμένα οχήματα τα χωροφυλακής.

Οι κινητοποιήσεις έλαβαν χώρα υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με 89.000 αστυνομικούς να τίθενται επί ποδός στην Γαλλία, εκ των οποίων οι 8.000 στο Παρίσι. Μέχρι τις 2 το μεσημέρι (τοπική ώρα), σχεδόν 1000 άνθρωποι είχαν προσαχθεί στη Γαλλία και περισσότεροι από 700 είχαν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση, όπως ανέφερε αστυνομική πηγή.

Διαδηλωτές των Κίτρινων Γιλέκων κατά τα επεισόδια στο Παρίσι AP

 

Κατά την διάρκεια της ημέρας πολλές ήταν οι καταγγελίες για υπέρμετρη χρήση βίας από την αστυνομία, που σε πολλές περιπτώσεις υποστηρίζονται από οπτικό υλικό.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του νεαρού που δέχτηκε αναίτια πλαστική σφαίρα στην κοιλιακή χώρα, η οποία κατεγράφη σε βίντεο, όπως και της 20χρονης κοπέλας που έχασε το μάτι της όταν δέχτηκε πλαστική σφαίρα στο πρόσωπο.

Στην κεντρική πλατεία της Ρεπουμπλίκ στο Παρίσι μεταφέρθηκαν από τις 19.00 και μετά οι συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία, ενώ η ηρεμία επήλθε σταδιακά στα άλλα κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας, η δε Λεωφόρος των Ηλύσιων άνοιξε στην κυκλοφορία.

Πεδίο μάχης το Παρίσι AP

 

Ομάδες συγκρουσιακών διαδηλωτών που αναμείχθηκαν με τα “Κίτρινα Γιλέκα” κατέκλυσαν την πλατεία, έσπασαν βιτρίνες και λεηλάτησαν τα γύρω από την πλατεία μαγαζιά.

Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν επανειλημμένα τα δακρυγόνα, και διέλυαν συνεχώς τα υποτυπώδη οδοφράγματα που προσπαθούσαν να στήσουν, ενώ ένα ελικόπτερο κινήθηκε για ώρα πάνω από την πλατεία φωτίζοντάς την.

Να σημειωθεί ότι η πλατεία της Ρεπουμπλίκ ήταν το σημείο κατάληξης της πορείας για το κλίμα που είχε ξεκινήσει στις 14.00 τοπική ώρα από την πλατεία Νασιόν. Η πορεία αυτή έγινε με μεγάλη ηρεμία καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής έως ότου κατέληξαν στην πλατεία της Ρεπουμπλίκ και αναμείχθηκαν με τους ταραξίες που ήδη τους περίμεναν.

Διαδηλώσεις στην γαλλική επικράτεια και στις Βρυξέλλες

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων στη Μασσαλία, τη Λιλ, το Μπορντό, την Τουλούζη, τη Λυών αλλά και στις Βρυξέλλες. Στη βελγική πρωτεύουσα, μάλιστα, οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν σε μαζικές συλλήψεις διαδηλωτών, με σχεδόν έναν στους δύο να οδηγούνται στα χέρια της αστυνομίας.

Από την Τουρκία, ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε τη “βία” των γαλλικών αρχών.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ, επέκρινε για μία ακόμη φορά σήμερα τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, εκτιμώντας ότι το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων” στη Γαλλία αποτελεί απόδειξη ότι αυτή η συμφωνία “δεν προχωράει”. Είπε επίσης, χωρίς αποδείξεις, ότι οι διαδηλωτές φώναζαν “Θέλουμε τον Τραμπ”.

Ο Πύργος του Άιφελ και το Λούβρο παρέμειναν κλειστά για το κοινό, όπως επίσης πολλά εμπορικά καταστήματα και εστιατόρια και 36 σταθμοί του μετρό.

Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα το απόγευμα μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών και στην Τουλούζη, όπου οι δυνάμεις επιβολής του νόμου έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν διαδηλωτές που έβαλαν φωτιές σε οδοφράγματα, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τη νομαρχία, περίπου 5500 άνθρωποι διαδήλωναν στην Τουλούζη γύρω στις 1630 τοπική ώρα, επτά διαδηλωτές τραυματίστηκαν και 24 άνθρωποι προσήχθησαν, καθώς είχαν στην κατοχή τους διαφόρων τύπων όπλα.

Ταραχές σημειώθηκαν λίγο πριν από το τέλος της πορείας των “κίτρινων γιλέκων”, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων και στο Μπορντό, μόλις το πλήθος έφθασε στην πλατεία του Δημαρχείου, όπου διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα