Γαλλία: Κρατικοποιείται η επιχείρηση ηλεκτρισμού EDF εν μέσω ενεργειακής κρίσης

Γαλλία: Κρατικοποιείται η επιχείρηση ηλεκτρισμού EDF εν μέσω ενεργειακής κρίσης
Η γαλλική εταιρεία ηλεκτρισμού EDF istock

Στην κρατικοποίηση του γαλλικού κολοσσού πυρηνικής ενέργειας που τροφοδοτεί με ηλεκτρισμό το μεγαλύτερο μέρος της χώρας προχωρά η Γαλλία. Τι σηματοδοτεί η κίνηση αυτή για άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις .

Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην κρατικοποίηση της επιχείρησης ηλεκτρισμού Electricite de France SA (EDF), προκειμένου να βρει διέξοδο αντιμετώπισης της διαρκώς κλιμακούμενης ενεργειακής κρίσης που ζει η Ευρώπη.

Η EDF είναι ο πυρηνικός γίγαντας που τροφοδοτεί με ηλεκτρισμό το μεγαλύτερο μέρος της Γαλλίας και βρίσκεται αντιμέτωπη με οικονομικά προβλήματα.

“Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα απαιτεί ισχυρές, ριζοσπαστικές αποφάσεις. Πρέπει να έχουμε τον πλήρη έλεγχο της παραγωγής και του ενεργειακού μας μέλλοντος. Πρέπει να διασφαλίσουμε την κυριαρχία μας μπροστά στις συνέπειες του πολέμου και τις κολοσσιαίες προκλήσεις που έρχονται”, δήλωσε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν κατά τη διάρκεια της πολιτικής ομιλίας της στο κοινοβούλιο στο Παρίσι την Τετάρτη. “Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιβεβαιώνω σήμερα την πρόθεση του κράτους να κατέχει το 100% του κεφαλαίου της EDF” πρόσθεσε.

Η Μπορν δεν έδωσε συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με την κρατικοποίηση της EDF, η οποία ανήκει κατά 84% στο κράτος. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την επανεκλογή του τον Μάρτιο ότι μέρος της εταιρείας θα πρέπει να κρατικοποιηθεί για να ενισχυθεί η ενεργειακή ανεξαρτησία της Γαλλίας και η φιλοδοξία της για καθαρό μηδενικό ισοζύγιο με την κατασκευή νέων πυρηνικών μονάδων.

Οι μετοχές της EDF σημείωσαν άλμα με την ανακοίνωση της Μπορν, σημειώνοντας άνοδο έως και 10% στο Παρίσι, αφού είχαν υποχωρήσει σημαντικά πριν από τα σχόλιά της, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η EDF ταλαιπωρείται τα τελευταία χρόνια με διάφορα ζητήματα στον γερασμένο στόλο των αντιδραστήρων της και με υπερβάσεις κόστους κατά την κατασκευή νέων. Τα προβλήματά της επιδεινώθηκαν από ένα κυβερνητικό ανώτατο όριο τιμών και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία αυξάνει την τιμή στην οποία η εταιρεία πρέπει να αγοράσει πίσω το έλλειμμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Κίνηση “οδηγός” για τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

Το σχέδιο σηματοδοτεί ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενδέχεται να αναγκάζονται όλο και περισσότερο να προστατεύουν τις ενεργειακές τους εταιρείες από την αναταραχή που έχει προκαλέσει ο πόλεμος της Ρωσίας, αναφέρει το Bloomberg. Η εθνικοποίηση της EDF θα ήταν μια σε μεγάλο βαθμό συναινετική κίνηση στη γαλλική πολιτική, μια κίνηση που είναι πιθανό να δει μια διαιρεμένη κάτω βουλή να συσπειρώνεται γύρω από τον Μακρόν, ο οποίος έχασε την απόλυτη πλειοψηφία του στις εκλογές του περασμένου μήνα.

Ο Μακρόν δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι η EDF θα χρειαστεί μια ευρεία αναδιοργάνωση και δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ δημόσιας χρηματοδότησης για να τη βοηθήσει να κατασκευάσει 6 έως 14 νέα πυρηνικά εργοστάσια μέχρι το 2050. Οι νέοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, μαζί με ένα πλήθος νέων έργων αιολικής και ηλιακής ενέργειας και πολύ φιλόδοξους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας, αποτελούν μέρος του σχεδίου της Γαλλίας να είναι ουδέτερη ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.

Μια εθνικοποίηση της EDF μπορεί να καθησυχάσει τους πιστωτές, καθώς το καθαρό χρηματοοικονομικό χρέος της εταιρείας, το οποίο ανερχόταν σε 43 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του περασμένου έτους, πρόκειται να εκτοξευθεί παρά την αύξηση κεφαλαίου ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Απρίλιο.

Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης, οι οποίοι υποβάθμισαν την εταιρεία τον Φεβρουάριο, προειδοποίησαν για περαιτέρω πιθανές περικοπές, καθώς η εταιρεία παλεύει με τις επισκευές σε ορισμένους από τους πυρηνικούς σταθμούς της και τις υπερβάσεις κόστους σε πυρηνικούς σταθμούς που κατασκευάζονται στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 2019, η γαλλική κυβέρνηση εξέταζε το ενδεχόμενο να εξαγοράσει τις μετοχές της μειοψηφίας στο πλαίσιο μιας αναδιάρθρωσης για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της παράτασης της διάρκειας ζωής των γερασμένων πυρηνικών σταθμών της EDF -που παρήγαγαν το 69% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας πέρυσι– και να επενδύσει περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το σχέδιο σταμάτησε το 2021 μετά από συζητήσεις που διήρκεσαν περισσότερο από ένα χρόνο, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – η οποία ελέγχει τις προτάσεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν “κρατικές ενισχύσεις” προς μια εταιρεία – ζήτησε βαθύτερο διαχωρισμό των διαφόρων οντοτήτων της EDF με αντάλλαγμα υψηλότερες ρυθμιζόμενες τιμές για την πυρηνική της ενέργεια.

Ο Μακρόν έχει ζητήσει από την Επιτροπή να εξετάσει την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να καταστεί λιγότερο εξαρτημένη από την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου, με τον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ να μην έχει ακόμη καταλήξει σε λύσεις. Εν τω μεταξύ, η Ισπανία και η Πορτογαλία έλαβαν το πράσινο φως για να περιορίσουν προσωρινά τις τιμές.

“Η Γαλλία πρέπει επίσης να προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια σχετικά με την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ακόμη και για τα πιο δύσκολα”, δήλωσε ο Μπορν. “Μπορούμε να αντέξουμε, αλλά όλοι θα πρέπει να αναλάβουν δράση”.

Η κυβέρνηση θα αυξήσει τις επιδοτήσεις για την ανακαίνιση κατοικιών ώστε να καλύψει 700.000 νοικοκυριά ετησίως, είπε παράλληλα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα