Γάζα: Το Ισραήλ τορπιλίζει τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός – Έκκληση της Καμάλα Χάρις

Διαβάζεται σε 4'
Η βομβαρδισμένη Γάζα
Η βομβαρδισμένη Γάζα AP

Το Ισραήλ δεν έστειλε εκπροσώπους στο Κάιρο για διαπραγμάτευση με τη Χαμάς, στο θέμα της ανακωχής στη Λωρίδα της Γάζας. Ο λόγος.

Το Ισραήλ δεν προσήλθε την Κυριακή (03/03) σε συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στο Κάιρο, αφού η Χαμάς απέρριψε το αίτημά του για ένα πλήρη κατάλογο με τα ονόματα των ομήρων που εξακολουθούν να βρίσκονται στη ζωή, ανέφερε ισραηλινή εφημερίδα.

Αντιπροσωπεία της Χαμάς έφθασε στο Κάιρο για τις συνομιλίες, οι οποίες είχαν παρουσιασθεί ως ένα ενδεχομένως τελευταίο εμπόδιο πριν από μια συμφωνία με την οποία οι μάχες θα σταματήσουν για έξι εβδομάδες. Όμως μέχρι νωρίς το βράδυ οι Ισραηλινοί ήταν απόντες.

«Δεν υπάρχει ισραηλινή αντιπροσωπεία στο Κάιρο», δήλωσαν ανώνυμοι ισραηλινοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με τον ιστότοπο Ynet της ισραηλινής εφημερίδας Γεντιότ Αχρονότ. «Η Χαμάς αρνείται να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις και γι’ αυτό δεν υπάρχει λόγος να σταλεί η ισραηλινή αντιπροσωπεία».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ουάσινγκτον επέμενε πως η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός είναι κοντά και θα πρέπει να συναφθεί εγκαίρως, ώστε οι μάχες να έχουν σταματήσει μέχρι την έναρξη του Ραμαζανιού, σε μια εβδομάδα. Όμως οι εμπόλεμες πλευρές δεν δείχνουν, τουλάχιστον δημόσια, να υποχωρούν από προηγούμενες απαιτήσεις τους.

Μετά την άφιξη της αντιπροσωπείας της Χαμάς, παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι «δεν υπάρχει ακόμα» συμφωνία. Από την ισραηλινή πλευρά δεν υπήρξε επίσημο σχόλιο.

Μια πηγή ενημερωμένη για τις συνομιλίες είχε δηλώσει χθες, Σάββατο (02/03), ότι οι Ισραηλινοί μπορεί να μην πάνε στο Κάιρο, αν η Χαμάς δεν παρουσιάσει πρώτα τον πλήρη κατάλογο των ομήρων που εξακολουθούν να βρίσκονται στη ζωή. Παλαιστινιακή πηγή είπε στο Reuters πως η Χαμάς απορρίπτει μέχρι στιγμής το αίτημα.

Σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις η Χαμάς επεδίωκε να αποφύγει να συζητήσει για την κατάσταση μεμονωμένων ομήρων μέχρι να καθορισθούν οι όροι για την απελευθέρωσή τους.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο AFP ότι μια ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να είναι εφικτή “τις επόμενες 24 με 48 ώρες“, εφόσον το Ισραήλ δεχθεί τα αιτήματα του παλαιστινιακού κινήματος.

«Αν το Ισραήλ δεχθεί τα αιτήματα της Χαμάς, τα οποία περιλαμβάνουν την επιστροφή στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας των εκτοπισμένων Παλαιστίνιων και την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μια συμφωνία μέσα στις επόμενες 24 ή 48 ώρες», επεσήμανε ο αξιωματούχος αυτός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Έκκληση σε υψηλούς τόνους από την Καμάλα Χάρις

Η Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Καμάλα Χάρις απηύθυνε σήμερα έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και πίεσε το Ισραήλ να αυξήσει τη ροή βοήθειας για να αμβλύνει αυτό που η ίδια αποκάλεσε «απάνθρωπες» συνθήκες και «ανθρωπιστική καταστροφή» μεταξύ του παλαιστινιακού λαού.

Τα σχόλια της Χάρις είναι από τα πιο έντονα που έχουν γίνει μέχρι τώρα από υψηλόβαθμο μέλος της κυβέρνησης των ΗΠΑ που καλεί το Ισραήλ να βελτιώσει τις συνθήκες στη Γάζα.

Η αντιπρόεδρος, η οποία μίλησε στη Σέλμα της Αλαμπάμα στη διάρκεια εκδήλωσης για την επέτειο της «Ματωμένης Κυριακής», όταν πολιτειακοί αστυνομικοί είχαν ξυλοκοπήσει ειρηνικούς διαδηλωτές, κάλεσε τη Χαμάς να δεχθεί μια συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων, με την οποία θα μπορούσε να αρχίσει κατάπαυση του πυρός 6 εβδομάδων και να επιτραπεί η είσοδος περισσότερης βοήθειας.

«Οι άνθρωποι στη Γάζα λιμοκτονούν. Οι συνθήκες είναι απάνθρωπες και η κοινή ανθρωπιά μας, μας υποχρεώνει να δράσουμε», δήλωσε η Χάρις. «Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για να αυξηθεί σημαντικά η ροή βοήθειας. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες».

«Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι θέλει κατάπαυση του πυρός. Ε, λοιπόν, υπάρχει μια συμφωνία στο τραπέζι. Και, όπως έχουμε πει, η Χαμάς χρειάζεται να συμφωνήσει σ’ αυτή τη συμφωνία», δήλωσε η Χάρις. «Ας πετύχουμε μια κατάπαυση του πυρός. Ας επανενώσουμε τους ομήρους με τις οικογένειές τους. Και ας παράσχουμε άμεση ανακούφιση στο λαό της Γάζας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα