Γεννημένη στη Μπολγκατάνγκα της Γκάνας και αστροφυσικός. Γίνεται;

Γεννημένη στη Μπολγκατάνγκα της Γκάνας και αστροφυσικός. Γίνεται;

Το δικαίωμα των παιδιών και ιδίως των κοριτσιών να πηγαίνουν σχολείο είναι μία από τις προτεραιότητες της ActionAid στη χώρα

Το να μεγαλώνεις στην Αφρική είναι δύσκολο εκ των πραγμάτων. Το να είσαι κορίτσι και να μεγαλώνεις στην Αφρική έχει ένα ακόμα βαθμό δυσκολίας. Πρέπει εκτός από τη φτώχεια να αντιμετωπίσεις και τη νοοτροπία που σε θέλει ως κορίτσι – γυναίκα να μένεις στο σπίτι για να βοηθήσεις στις διάφορες δουλειές ή να πηγαίνεις στο χωράφι για να σκάψεις ή στο πηγάδι για να κουβαλήσεις νερό. Η λίστα είναι μεγάλη.

Η Νyagpoka Κ. έχει ζήσει τα 16 χρόνια της ζωής στην Μπολγκατάνγκα της Γκάνας, μία από τις φτωχότερες περιφέρειες της χώρας. Μεγαλώνει εκεί μαζί με τους γονείς και την αδερφή της. Ονειρεύεται να γίνει δασκάλα αν και θα είχε τα φόντα, αν δεν τύχαινε να γεννηθεί στην Αφρική, να γίνει ίσως αστροφυσικός. Να μελετάει τα αστέρια τον ήλιο και τους πλανήτες.

H παρακάτω ζωγραφιά της αποδεικνύει ότι αν μπορούσε να πηγαίνει καθημερινά σχολείο και το τελείωνε και μετά συνέχιζε τις σπουδές της θα μπορούσε μια μέρα, γιατί όχι, να φτάσει και στη ΝΑSA. Κάποιος δάσκαλος που θα είχε τελειώσει το πανεπιστήμιο και όχι μόνο το δημοτικό θα αναγνώριζε το ταλέντο της και θα την έσπρωχνε να διαβάσει περισσότερο, να προσπαθήσει, να ανακαλύψει περισσότερα.

Το σίγουρο είναι ότι η Νyagpoka θα συνεχίσει να παρατηρεί τον ουρανό και να ζωγραφίζει εκλείψεις και μόλις τελειώσει το σχολείο, ίσως καταφέρει να συνεχίσει τις σπουδές της και γίνει δασκάλα φυσικής. Σε αυτή την περίπτωση θα έχει καταφέρει να ξεφύγει από το προδιαγεγραμμένο μέλλον της που θέλει την πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής της να είναι φτωχοί αγρότες.

Σύμφωνα με τα στατιστικά της χώρας 1 στους 3 ανθρώπους στην περιοχή αυτή του κόσμου ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ζει δηλαδή με λιγότερο από 1,5 ευρώ την ημέρα. Το δικαίωμα των παιδιών και ιδίως των κοριτσιών να πηγαίνουν σχολείο είναι μία από τις προτεραιότητες της ActionAid στη χώρα.

Η οργάνωση δημιουργώντας εκπαιδευτικά κέντρα, όπου τα παιδιά μαθαίνουν γραφή, ανάγνωση και αριθμητική προωθεί τη σημασία της εκπαίδευσης. Ενημερώνει τους γονείς για τη σημασίας της μόρφωσης των κοριτσιών ώστε να μειωθούν οι πρόωροι γάμοι και στηρίζει τους δασκάλους, παρέχοντας εκπαιδευτικά υλικά που βοηθούν στην ποιοτική εκπαίδευση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα