Γερμανία: Άρχισαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στον κλάδο μετάλλου και ηλεκτρικού

Metal workers gather during a warning strike at Renk AG company in Hannover, Germany, Wednesday, Jan. 31, 2018. Germany's biggest industrial union has launched a campaign of 24-hour strikes after talks on demands for wage raises and an optional shorter working week broke down. (Holger Hollemann/dpa via AP)
Metal workers gather during a warning strike at Renk AG company in Hannover, Germany, Wednesday, Jan. 31, 2018. Germany's biggest industrial union has launched a campaign of 24-hour strikes after talks on demands for wage raises and an optional shorter working week broke down. (Holger Hollemann/dpa via AP) AP

Μεταξύ των αιτημάτων των απεργών αναφέρονται οι αυξήσεις των μισθών κατά 6%, αλλά και το δικαίωμα για εργασία 28 ωρών την εβδομάδα

Άρχισαν σήμερα οι προειδοποιητικές 24ωρες απεργίες στους κλάδους μετάλλου και ηλεκτρισμού, τις οποίες προκήρυξε η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της Γερμανίας, IG Metall. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συνδικάτου, σε περισσότερες από 80 επιχειρήσεις απήργησαν περίπου 68.000 εργαζόμενοι.

Το επίκεντρο των κινητοποιήσεων ήταν σήμερα η βιομηχανία φορτηγών και λεωφορείων ΜΑΝ στην Βαυαρία, όπου απήργησαν πάνω από 15.000 εργαζόμενοι, ενώ τις επόμενες ημέρες προειδοποιητικές απεργίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε πάνω από 200 επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Το συνδικάτο αποφάσισε να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τους εργοδότες το περασμένο Σαββατοκύριακο.

ADVERTISING

"Κανείς δεν θέλει μια μεγάλη βιομηχανική διαμάχη", δήλωσε ο Πρόεδρος τη IG Metall Γιεργκ Χόφμαν αλλά τόνισε ότι η ισχυρογνωμοσύνη των εργοδοτών δεν άφησε περιθώρια. "Το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι φανταστικό, τα κέρδη των εταιριών εξαιρετικά καλά και μας κάνουν μια προσφορά η οποία δεν καλύπτει ούτε καν τον πληθωρισμό για τους 27 μήνες που θα είναι η διάρκειά της", πρόσθεσε.

Η IG Metall εκπροσωπεί περίπου 3,9 εκατομμύρια εργαζόμενους στην Γερμανία, στοιχείο που την καθιστά την μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση στην Ευρώπη. Στην τρέχουσα κινητοποίηση εφαρμόζονται για πρώτη φορά οι 24ωρες απεργίες, για τις οποίες ωστόσο οι απεργοί θα αποζημιωθούν από το σωματείο τους, το οποίο απείλησε ακόμη και για απεργίες διαρκείας.

Μεταξύ των αιτημάτων των απεργών αναφέρονται οι αυξήσεις των μισθών κατά 6%, αλλά και το δικαίωμα για εργασία 28 ωρών την εβδομάδα για διάστημα έως και δύο ετών όταν ο εργαζόμενος πρέπει να φροντίσει παιδιά ή ηλικιωμένους, με πλήρεις αποδοχές και εγγύηση της θέσης εργασίας. Από την πλευρά τους οι εργοδότες υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο για όλους εκείνους οι οποίοι εργάζονται τώρα σε συνθήκες μερικής απασχόλησης, υφιστάμενοι όμως και τις αντίστοιχες περικοπές αποδοχών. "Η άρνηση της IG Metall να διαπραγματευτεί, το τελεσίγραφο και η διάλυση των συνομιλιών δείχνουν ότι θέλουν απλώς να απεργήσουν για να απεργήσουν", δήλωσε ο Μπέρτραμ Μπρόσαρ, διευθυντής της Ένωσης Εργοδοτών στον Τομέα του Μετάλλου (VBM) στην Βαυαρία.

(Φωτογραφία: Holger Hollemann/dpa via AP)

SHARE:

24Media Network