Γερμανία: Παρατείνονται ως το μεσημέρι οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό νέας κυβέρνησης

German Chancellor and chairwoman of the German Christian Democratic Party (CDU), Angela Merkel, attends a press conference at the party's headquarter in Berlin, Germany, Monday, Oct. 16, 2017, one day after the elections in the German state of Lower Saxony. Letters read "Center". (AP Photo/Michael Sohn)
German Chancellor and chairwoman of the German Christian Democratic Party (CDU), Angela Merkel, attends a press conference at the party's headquarter in Berlin, Germany, Monday, Oct. 16, 2017, one day after the elections in the German state of Lower Saxony. Letters read "Center". (AP Photo/Michael Sohn) AP

Τα... "σύννεφα" που έχουν μαζευτεί πάνω από την "Τζαμάικα" προσπαθούν να καθαρίσουν οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που καλούνται να σχηματίσουν τη νέα γερμανική κυβέρνηση υπό την Άγγελα Μέρκελ

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης της Γερμανίας διακόπηκαν και θα επαναληφθούν το μεσημέρι της Παρασκευής.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία είχε ορίσει προθεσμία ως τη 16η Νοεμβρίου για την ολοκλήρωση των διερευνητικών συνομιλιών, συναίνεσε να παραταθούν. Οι διαπραγματευτές των κομμάτων θα επιστρέψουν στις 12:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας) για να συνεχίσουν την προσπάθεια να συγκροτηθεί ο συνασπισμός.

Εξερχόμενος από τις μαραθώνιες συνομιλίες που διακόπηκαν λίγο μετά τις 04:00 το πρωί (05:00 ώρα Ελλάδας), ένα από τα εξέχοντα στελέχη των συντηρητικών, ο Φόλκερ Κάουντερ, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο.

Εάν δεν εξευρεθούν συμβιβασμοί για τις εναπομείνασες διαφορές, υπάρχει ενδεχόμενο να προκηρυχθούν νέες, πρόωρες εκλογές. Αν αντιθέτως καταλήξουν εντέλει σε συμφωνία το Σαββατοκύριακο, τα τέσσερα κόμματα που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση θα αρχίσουν να καταρτίζουν το «συμβόλαιο του συνασπισμού», το πολιτικό πρόγραμμα της τέταρτης κυβέρνησης υπό την Άγγελα Μέρκελ, η οποία θα πρέπει να σχηματιστεί έως το αργότερο τα Χριστούγεννα.

«Πάμε στην παράταση», είπε χαρακτηριστικά ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ.

«Υπάρχουν ακόμη διαφορές απόψεων, ειδικότερα στα ζητήματα της μετανάστευσης, του κλίματος και της οικονομικής πολιτικής», αναγνώρισε από την πλευρά του ο επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), ο Κρίστιαν Λίντνερ.

Πάντως, έκρινε ότι αυτές οι διαφορές «μπορούν να ξεπεραστούν» και διαβεβαίωσε ότι έγιναν «πολλά βήματα μπροστά». Ένα «τόσο ιστορικό σχέδιο», πρόσθεσε αναφερόμενος στον σχηματισμό του λεγόμενου συνασπισμού Τζαμάικα, «δεν πρέπει να αποτύχει επειδή δεν βρήκαμε μερικές ώρες» ακόμη για να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες, συμπλήρωσε.

Η Άγγελα Μέρκελ αποχώρησε από το κτίριο όπου διεξάγονταν οι διαπραγματεύσεις περί τις 04:45 (05:45 ώρα Ελλάδας) χωρίς να κάνει καμιά δήλωση.

Η Μέρκελ είχε ορίσει τη 16η Νοεμβρίου ως την προθεσμία για τον τερματισμό των λεγόμενων διερευνητικών συνομιλιών, σχεδόν δύο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες δεν προέκυψε καθαρός νικητής με μεγάλη πλειοψηφία στην Μπούντεσταγκ.

Εδώ και σχεδόν έναν μήνα, οι συντηρητικοί (CDU/CSU), το FDP και οι οικολόγοι, κόμματα με θέσεις που απέχουν πολύ, διεξάγουν συνομιλίες, στις οποίες έχουν υπάρξει αρκετές διαφωνίες, για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η εφημερίδα Bild σχολίασε ότι για την καγκελάριο Μέρκελ, το διακύβευμα «δεν είναι απλά η επόμενη εντολή της» αλλά «η συνέχιση της πολιτικής της καριέρας», ενώ το περιοδικό Der Spiegel υπενθύμισε ότι «κανένας δεν θέλει» νέες εκλογές, καθώς εάν προκηρύσσονταν τέτοιες θα υπήρχε κίνδυνος να επωφεληθεί πάνω από όλους το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Και νέα παράταση έως το Σάββατο;

Οι συνομιλίες ενδέχεται να συνεχιστούν και το Σάββατο αν χρειαστεί, δήλωσε νωρίς την Παρασκευή ο Πέτερ Τάουμπερ, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άγγελας Μέρκελ.

«Πιστεύουμε ακόμη ότι αξίζει τον κόπο να δουλέψουμε γι' αυτό με όλη μας την ενέργεια», τόνισε ο Τάουμπερ σε δημοσιογράφους έπειτα από μια μαραθώνια συζήτηση, αφού οι ομάδες των διαπραγματευτών των κομμάτων αποχώρησαν. «Από την άλλη, προφανώς και είναι δύσκολο».

'Εφικτή η συμφωνία' λέει ο επικεφαλής του FDP

Ο Κρίστιαν Λίντνερ, επικεφαλής του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες για τη συγκρότηση του νέου κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία θα συνεχιστούν αργότερα σήμερα και πρόσθεσε ότι είναι αισιόδοξος πως οι εναπομείνασες διαφορές των πλευρών θα ξεπεραστούν.

Ο Λίντνερ είπε σε δημοσιογράφους ότι σημειώθηκε πρόοδος σε πολλά θέματα, αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν κάποιες διαφορές όσον αφορά το κλίμα και τη μετανάστευση.

«Αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε τις επόμενες ημέρες για να ξεπεράσουμε τις διαφορές που απομένουν. Ένα τόσο ιστορικό σχέδιο (...) δεν πρέπει να αποτύχει διότι δεν βρήκαμε μερικές ώρες», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του FDP.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Γερμανία: Κρίσιμες διερευνητικές συζητήσεις σήμερα για την 'Τζαμάικα'

DW: Συμφωνία για 'Τζαμάικα' ή νέες εκλογές;

SHARE:

24Media Network