Γερμανία: Φονική κακοκαιρία με 42 νεκρούς

Γερμανία: Φονική κακοκαιρία με 42 νεκρούς
Εικόνες καταστροφής στη Γερμανία από τη φονική κακοκαιρία 2021 Michael Probst/AP Photo

Περισσότεροι από 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την κατάρρευση σπιτιών στο δυτικό κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου στη Γερμανία λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων και των πλημμυρών.

Τουλάχιστον 42 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες που έπληξαν τη Γερμανία, σύμφωνα με νέο απολογισμό.

Η περιφέρεια του Έουσκιρχεν (Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία) έχει πληγεί ιδιαίτερα και 15 άνθρωποι έχουν χάσει εκεί τη ζωή τους, διευκρίνισε η τοπική αστυνομία, προσθέτοντας πως «δεν έχουν βρεθεί ακόμη όλα τα πτώματα».

Δεκάδες αγνοούνται στην οινοπαραγωγική περιοχή Αρβάιλερ, νότια της Βόννης, αφού ο ποταμός Αρ, που εκβάλλει στον Ρήνο, υπερχείλισε προκαλώντας την κατάρρευση των σπιτιών.

Εικόνες καταστροφής από τη φονική κακοκαιρία που χτύπησε τη Γερμανία 2021 Michael Probst/AP Photo

Εξάλλου περίπου 50 άνθρωποι έχουν καταφύγει σε στέγες, ενώ κινδυνεύουν να καταρρεύσουν και άλλα σπίτια.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Αστυνομίας, το επίκεντρο της καταστροφής βρίσκεται στο Σουλντ, όπου τα νερά παρέσυραν έξι σπίτια και τέσσερα άτομα βρήκαν τραγικό θάνατο, ενώ η κατάσταση παραμένει ασαφής, καθώς θύματα έχουν έως τώρα ανασυρθεί στην Κολωνία, στο Ζόλινγκεν, στην Ούνα και στο Ράινμπαχ.

Υλικές ζημιές από τις σφοδρές βροχοπτώσεις στη Γερμανία 2021 Michael Probst/AP Photo

Οι τοποθεσίες που έχουν πληγεί βρίσκονται στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου, που επλήγη, όπως και όλη η δυτική Γερμανία, από καταρρακτώδεις βροχές οι οποίες έκαναν τους ποταμούς να πλημμυρίσουν, ξερρίζωσαν δένδρα, πλημμύρισαν δρόμους και σπίτια. Οι αρχές έχουν καλέσει τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους, αν αυτό είναι δυνατό, και «να μετακινηθούν στους επάνω ορόφους, αν είναι απαραίτητο».

Τουλάχιστον 200.000 άτομα έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς πολλοί σταθμοί των μετασχηματιστών απενεργοποιήθηκαν για λόγους ασφαλείας, ενώ κάποιες εγκαταστάσεις δεν ήταν δυνατό να προσεγγιστούν, λόγω των πλημμυρισμένων δρόμων.

«Σε πολλά μέρη έχουν αναπτυχθεί πυροσβέστες και διασώστες. Δεν έχουμε ακόμη πολύ ακριβή εικόνα επειδή τα μέτρα διάσωσης συνεχίζονται», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Δύο πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους χθες, Τετάρτη, στην περιοχή Ζάουερλαντ, βορειοανατολικά της Βόννης, ανακοίνωσε η αστυνομία. Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) μετέδωσε ότι ο ένας πνίγηκε και ο δεύτερος κατέρρευσε αφού πήρε μέρος σε μια επιχείρηση διάσωσης.

Οι σιδηροδρομικές και οι οδικές μεταφορές στην περιοχή έχουν διακοπεί, όπως και η ναυσιπλοΐα στον Ρήνο, ο οποίος αποτελεί μια σημαντική εμπορική αρτηρία.

Η γερμανική μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε πως περισσότερες σφοδρές βροχοπτώσεις αναμένονται σήμερα και αύριο, Παρασκευή, στη νοτιοδυτική Γερμανία.

Για «δραματική κατάσταση» έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας ‘Αρμιν Λάσετ, ο οποίος ακύρωσε και τη συμμετοχή του σε ημερίδα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) που πραγματοποιείται σήμερα στη Βαυαρία και έσπευσε στην περιοχή των καταστροφών, με πρώτη στάση την Αλτένα, όπου βρήκε τραγικό θάνατο ένας 46χρονος πυροσβέστης προσπαθώντας να σώσει ένα άτομο εγκλωβισμένο στο υπόγειο του σπιτιού του.

«Η κατάσταση παραμένει δραματική. Αγνοούνται ακόμη άνθρωποι. Στις επιχειρήσεις εντοπισμού τους συμμετέχουν και ελικόπτερα. Για πολλούς ανθρώπους μέσα σε μια νύχτα χάθηκαν τα πάντα», δήλωσε στην BILD και υποσχέθηκε «γρήγορη και διαρκή βοήθεια» για τους πληγέντες.

Την συμπαράστασή της στους ανθρώπους που πλήττονται από τις καταστροφές στην Γερμανία, στο Βέλγιο και στο Λουξεμβούργο εξέφρασε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία με ανάρτησή της στο Τwitter επισήμανε και την ετοιμότητα της ΕΕ να συνδράμει με τον μηχανισμό προστασίας από καταστροφές.

Συγκλονισμένη η Μέρκελ

«Συγκλονισμένη» από την καταστροφή που πλήττει τη δυτική Γερμανία δήλωσε η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ.

Με ανάρτηση στον λογαριασμό του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, η κυρία Μέρκελ εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στους συγγενείς των νεκρών και τη συμπαράστασή της στις οικογένειες των αγνοουμένων, ενώ ευχαρίστησε «από τα βάθη της καρδιάς» της τους «πολλούς ακούραστους διασώστες και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης» που επιχειρούν στην περιοχή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα