Γερμανία: Βέβαιος για συνασπισμό “φανάρι” ο Καρλ Λάουτερμπαχ του SPD

Γερμανία: Βέβαιος για συνασπισμό “φανάρι” ο Καρλ Λάουτερμπαχ του SPD
O Καρλ Λάουτερμπαχ AP

"Είμαι πεπεισμένος, θα έχουμε συνασπισμό "φανάρι" (SPD - Πρασίνων - Φιλελευθέρων) και θα είναι μάλιστα ένας καλός συνασπισμός" δήλωσε ο Καρλ Λάουτερμπαχ.

«Θα έχουμε συνασπισμό “φανάρι” (SPD – Πρασίνων – Φιλελευθέρων)», προέβλεψε ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Λαρς Κλινγκμπάιλ τόνισε ότι στις διαπραγματεύσεις δεν θα πρέπει να υπάρχουν «κόκκινες γραμμές».

«Είμαι πεπεισμένος, θα έχουμε συνασπισμό “φανάρι” και θα είναι μάλιστα ένας καλός συνασπισμός: με σύγχρονη κοινωνική πολιτική από το SPD, με επιθετική περιβαλλοντική πολιτική από τους Πράσινους, με ελευθερίες και μετάβαση στην ψηφιακή εποχή από το FDP», δήλωσε ο κ. Λάουτερμπαχ και ανέφερε, αντιθέτως, ότι ένας συνασπισμός «Τζαμάικα» (CDU/CSU – Πρασίνων – Φιλελευθέρων) δεν θα ήταν μακροπρόθεσμα σταθερός, καθώς «οι φυγόκεντρες δυνάμεις θα ήταν πολύ ισχυρές».

Στην προσπάθεια συνεννόησης με τα άλλα κόμματα, ο Γενικός Γραμματέας του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ ζήτησε να μην υπάρχουν από τώρα «κόκκινες γραμμές». «Το θέμα τώρα είναι να διαχειριστούμε τη μεγάλη πρόκληση για την Γερμανία», τόνισε, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι «η αύξηση του κατώτατου μισθού, η φθηνότερη στέγη και οι σταθερές συντάξεις παραμένουν πολύ σημαντικά θέματα για το SPD». Ο ίδιος σημείωσε μάλιστα ότι δεν βλέπει άλλη πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης εκτός από το «φανάρι».

Για «καλές και δυναμικές συνομιλίες» με το SPD έκανε λόγο ο Γενικός Διευθυντής των Πρασίνων Μίχαελ Κέλνερ, επισημαίνοντας ότι μεταξύ των δύο κομμάτων υπάρχει ασφαλώς μεγαλύτερη συνάφεια. Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε, ο σχηματισμός κυβέρνησης θα πρέπει να προχωρήσει με γρήγορο ρυθμό.

Από την πλευρά των Φιλελευθέρων (FDP), ο Γενικός Γραμματέας Φόλκερ Βίσινγκ προειδοποίησε για τον κίνδυνο το κόμμα του να συγκρουστεί με το SPD και τους Πράσινους σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι εφικτός μόνο ένας νέος «μεγάλος» συνασπισμός, μεταξύ του SPD και της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU). «Για αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει αυτή τη φορά να υπάρξει πολύ καλός συντονισμός», τόνισε.

Μετά την αυριανή συνάντηση των αντιπροσωπειών CDU/CSU και Πρασίνων αναμένεται να συσκεφθούν τα όργανα των κομμάτων, με στόχο την έναρξη διευρυμένων διαπραγματεύσεων μεταξύ τριών κομμάτων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα