Γιατί το “χρυσό” άγαλμα του Ρονάλντο προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο στην Ινδία

Γιατί το “χρυσό” άγαλμα του Ρονάλντο προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο στην Ινδία
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο 2021 Peter Morrison/AP Photo

Το χρυσό άγαλμα του Πορτογάλου σταρ των γηπέδων έχει διχάσει τους κατοίκους στη Γκόα της Ινδίας, καθώς η περιφέρεια αποτελούσε πορτογαλική αποικία. Οι αντιδράσεις των ντόπιων.

Η απόφαση ενός Ινδού πολιτικού να στήσει ένα χρυσό άγαλμα που απεικονίζει τον θρύλο του ποδοσφαίρου Κριστιάνο Ρονάλντο στη Γκόα έχει πυροδοτήσει διαμάχη με τους κατοίκους της περιφέρειας στην Ινδία να αντιδρούν έντονα.

Το άγαλμα συνολικού βάρους 400 κιλών παρουσιάστηκε στο κοινό στην παράκτια πολιτεία της Γκόα την Τρίτη από τον υπουργό Επιστήμης και Τεχνολογίας, Μάικλ Λόμπο, ωστόσο προκάλεσε περισσότερο θυμό παρά έμπνευση σε μια περιοχή όπου το ποδόσφαιρο είναι εξαιρετικά δημοφιλές.

Ο λόγος; Η Γκόα, όπως αναφέρει ο Independent, ήταν ουσιαστικά πρώην αποικία της Πορτογαλίας, η οποία εισέβαλε στη Γκόα το 1510 και κυβέρνησε την περιοχή για 451 χρόνια προτού ο ινδικός στρατός αποκτήσει ξανά τον έλεγχό της το 1961. Για τους επικριτές λοιπόν του αγάλματος, θα ήταν καλύτερο να τιμηθεί κάποιος ντόπιος ποδοσφαιριστής, όπως ο Samir Naik ή ο Bruno Coutinho, αφού πολλά πρώην και σημερινά μέλη της Εθνικής Ινδίας κατάγονται από την Γκόα.

“Το να στήσεις άγαλμα ενός Πορτογάλου ποδοσφαιριστή φέτος είναι ιεροσυλία. Το καταδικάζουμε”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο δεξιός ακτιβιστής Guru Shirodkar, αναφερόμενος φυσικά στην 60ή επέτειο της ανεξαρτησίας της Γκόα από την Πορτογαλία.

Πρόσθεσε επίσης ότι το άγαλμα αποτελεί προσβολή για τους αγωνιστές της ελευθερίας που είχαν αγωνιστεί για την απελευθέρωση της Γκόα.

Την ημέρα των αποκαλυπτηρίων, αρκετοί ντόπιοι πραγματοποίησαν διαδήλωση κρατώντας μαύρες σημαίες, διαμαρτυρόμενοι για το στήσιμο του “χρυσού” Κριστιάνο Ρονάλντο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα