Γιατροί της Γουχάν αποκαλύπτουν: “Μας έλεγαν να μη μιλήσουμε για τον κορονοϊό”

Γιατροί της Γουχάν αποκαλύπτουν: “Μας έλεγαν να μη μιλήσουμε για τον κορονοϊό”
"Μας έλεγαν να μη μιλήσουμε για τον κορονοϊό" itv.com

Πολίτες κατέγραψαν κρυφά κινέζους γιατρούς να ομολογούν ότι γνώριζαν πόσο θανατηφόρος είναι ο κορονοϊός από τον Δεκέμβριο του 2019. Την ίδια ώρα, κλιμάκιο του ΠΟΥ βρίσκεται στην Γουχάν. Στοιχεία "φωτιά" και για τη Βρετανία.

Γιατροί από τη Γουχάν της Κίνας από όπου και φέρεται να ξεκίνησε η πανδημία του κορονοϊού καταγράφονται σε βίντεο να παραδέχονται ότι γνώριζαν για τη νόσο και την επικινδυνότητά της αλλά έλαβαν εντολές να το αποκρύψουν.

Οι γιατροί βιντεοσκοπήθηκαν κρυφά από πολίτη και τα πλάνα δόθηκαν τώρα στη δημοσιότητα από το δίκτυο ITV. Οι υγειονομικοί καταγράφονται να δηλώνουν πως ήταν σίγουροι για την επικινδυνότητα του ιού από τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2019.

“Στην πραγματικότητα, στα τέλη Δεκεμβρίου ή στις αρχές Ιανουαρίου, ο συγγενής γνωστού μου πέθανε από αυτόν τον ιό”, αναφέρει ο ένας εξ αυτών στην κάμερα. “Πολλοί από αυτούς που ζούσαν μαζί του μολύνθηκαν επίσης, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων που γνωρίζω.”

“Όλοι αισθανθήκαμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο” αναφέρει άλλος. “Γνωρίζαμε ότι αυτός ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αλλά όταν παρευρεθήκαμε σε μια σύσκεψη στο νοσοκομείο, μας είπαν να μη μιλήσουμε”, προσθέτει. Ο ίδιος γιατρός δηλώνει ακόμη πως οι Αρχές της επαρχίας της Γουχάν, έδωσαν ρητή εντολή στα νοσοκομεία και τις διοικήσεις τους, να αποκρύψουν τα γεγονότα την περίοδο εκείνη. Αναφέρουν ακόμη πως “οι Αρχές γνώριζαν ότι οι εορτασμοί για το νέο έτος θα επιτάχυναν την εξάπλωση του ιού”.

Από τη δική του μεριά, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου Νόσων στην Ταϊβάν, καθηγητής Yi-Chun Lo, δηλώνει πως η έξαρση της πανδημίας θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν υπήρχε διαφάνεια στην ενημέρωση των πολιτών.

Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει στοιχεία που καταγράφουν πως παρότι η επιδημία ήταν ενεργή ανάμεσα στις 5 και 17 Ιανουαρίου, η Κίνα δεν είχε δώσει στη δημοσιότητα κανένα κρούσμα για αυτές τις 12 ημέρες.

“Η πολύ πρώιμη διαχείριση της επιδημίας ήταν απλώς ένα χάος, μια αποτυχία”, προσθέτει στη μαρτυρία του ο Δρ. Yi-Chun Lo, περιγράφοντας τους αρχικούς χειρισμούς της κεντρικής κυβέρνησης της Κίνας. Παράλληλα, στις απαρχές της κρίσης, οι κινεζικές Αρχές αρνούνταν να παραδεχθούν πως ο ιός είναι μολυσματικός από άνθρωπο προς άνθρωπο.

Στα πλάνα καταγράφεται ακόμη ο Dr Yin-Ching Chuang, από το Δίκτυο Πρόληψης και Θεραπείας Λοιμωδών Νοσημάτων στην Ταϊβάν, ο οποίος είπε ότι αυτός και η ομάδα του ζητούσαν επίμονα να φτάσουν στο Γουχάν. Δύο εβδομάδες μετά το επίσημο ξέσπασμα της πανδημίας, ο Δρ Chuang και ένας συνάδελφος πήραν άδεια να ταξιδέψουν. Το ερευνητικό ζητούμενό τους ήταν να διασταυρώσουν αν η μετάδοση γινόταν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αλλά όταν έφτασαν εκεί, λένε ότι δυσκολεύτηκαν να πάρουν σαφείς απαντήσεις.

“Στην επίσημη ενημέρωση λάβαμε πολύ περιορισμένες απαντήσεις. Μας είπαν πως δεν μπορεί να αποκλειστεί η περιορισμένη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο”. Αλλά δύο εβδομάδες μετά την επίσημη έναρξη της κρίσης, η πιθανότητα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν καταγραφόταν ως απόλυτη από την Κίνα. “Ποια ήταν η κλίμακα της μόλυνσης; Πόσο μεγάλη ήταν αυτή η επιδημία; Πόσοι ασθενείς επηρεάστηκαν; Δεν το γνωρίζαμε. Εκείνοι όμως ήξεραν”, αναφέρει ακόμη στο ITV. “Γιατί η Κίνα δεν ενημέρωσε νωρίτερα;”, διερωτάται ακόμη.

Η κινεζική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει τις παραπάνω αιτιάσεις, αλλά απάντησε πως εξ αρχής έδωσε στη δημοσιότητα όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Βρετανικές ευθύνες – Δεν έκαναν ιχνηλάτηση

Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί επίσης την παγκόσμια διάσταση του πρώτου έτους του Covid-19. Ο γενετιστής Sir Paul Nurse, περιγράφει την πανδημία σαν μια τεράστια “δασική πυρκαγιά”. “Αυτό που θα χρειαζόταν δύο, τρία, τέσσερα, πέντε χρόνια για να εξαπλωθεί πριν από μερικές εκατοντάδες χρόνια, σήμερα μπορεί να εξαπλωθεί σε 24 ώρες”. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει επίσης πώς τα προβλήματα με την ανίχνευση μολύνσεων και επαφών τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, και η πρόωρη άρση των περιορισμών προκάλεσαν την αύξηση των λοιμώξεων.

Στις 12 Μαρτίου πέρυσι, μια ημέρα μετά την κήρυξη της παγκόσμιας πανδημίας, το Ηνωμένο Βασίλειο σταμάτησε να προσπαθεί να εντοπίσει το ξέσπασμα σε ολόκληρη τη χώρα με ιχνηλατήσεις, αλλά επικεντρώθηκε σε 1.500 συγκεκριμένα κρούσματα σε νοσοκομεία της χώρας. Ο διευθυντής της ιολογίας Deenan Pillay παραδέχεται άλλωστε πως με τη πρόωρη άρση του Lockdown, η Βρετανία ενδέχεται να έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην περαιτέρω εξάπλωση της λοίμωξης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Να αναφέρουμε εδώ πως η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας ανακοίνωσε την Τρίτη (19/01), ότι το 12,1% του πληθυσμού, 16 ετών και άνω, στην Αγγλία είχαν αντισώματα τον περασμένο μήνα. Πράγμα που σημαίνει πως ο 1 στους 8 έχει μολυνθεί από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα. Το αντίστοιχο ποσοστό για την Σκωτία είναι 8,9%, για την Ουαλία 9,8%% και για την Βόρεια Ιρλανδία 7,8%.

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί απόψε το βράδυ από το ITV και αναμένεται να προκαλέσει περισσότερες αντιδράσεις. Θυμίζουμε πως αυτές τις μέρες, κλιμάκιο του ΠΟΥ βρίσκεται στην Γουχάν προκειμένου να ερευνήσει την προέλευση του κορονοϊού.

Η Κίνα ενημέρωσε πρώτη φορά τον ΠΟΥ για 27 κρούσματα της ασθένειας στις 31 Δεκεμβρίου του 2019 χωρίς να έχει κάνει αναφορά σε θανάτους έως τα μέσα Ιανουαρίου του 2020.

Στις 21 Ιανουαρίου ο ΠΟΥ εξέδωσε την πρώτη του έκθεση για τον ιό και τότε ο κορονοϊός είχε μολύνει τουλάχιστον 278 ανθρώπους στην Κίνα και είχε εξαπλωθεί σε άλλες τρεις χώρες.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα