Γκουτέρες για κορονοϊό: "Κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι όλοι να είναι ασφαλείς"

Ο Αντόνιο Γκουτέρες
Ο Αντόνιο Γκουτέρες AP

O γγ του ΟΗΕ συμμετείχε στη διαδικτυακή διεθνή εκδήλωση χορηγών που φιλοξενεί η ΕΕ για την παγκόσμια αντιμετώπιση του κορονοϊού. Χαιρέτισε τις "γενναιόδωρες συνεισφορές".

Το μήνυμα πως «σε έναν αλληλοσυνδεδεμένο κόσμο, κανείς από εμάς δεν είναι ασφαλής μέχρι όλοι να είναι ασφαλείς», έστειλε κατά την παρέμβασή του στη διαδικτυακή διεθνή εκδήλωση χορηγών που φιλοξενεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παγκόσμια αντιμετώπιση του κορονοϊού, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Επικροτώντας την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των συνεργαζόμενων κυβερνήσεων «για την ηγεσία τους να διοργανώσουν  αυτή τη σημαντική διάσκεψη χορηγών», διαμήνυσε εξίσου ότι «αυτό είναι το είδος της ηγεσίας που ο κόσμος μας χρειάζεται σήμερα» και χαιρέτισε τις «γενναιόδωρες συνεισφορές που ανακοινώθηκαν σήμερα για τον αρχικό στόχο των 7,5 δισ. ευρώ».

«Αυτά τα κονδύλια είναι μία προκαταβολή για την ανάπτυξη νέων εργαλείων με την ταχύτητα που απαιτείται» τόνισε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι «για να τους προσεγγίσουμε όλους παντού, πιθανώς να χρειαστούμε το πενταπλάσιο ποσό». Ως προς την κάλυψη αυτής της χρηματοδοτικής ανάγκης, απηύθυνε έκκληση σε όλους τους εταίρους του ΟΗΕ και της ΕΕ να συμμετάσχουν.

ADVERTISING

Αναδεικνύοντας την παγκόσμια διάσταση της πανδημίας, ο Αντόνιο Γκουτέρες παρατήρησε πως σε διάστημα λίγων μηνών ο COVID-19 έχει εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά του κόσμου μολύνοντας πάνω από 3 εκατομμύρια ανθρώπους και στοιχίζοντας πάνω από 230.000 ζωές. Στην κατεύθυνση αυτή, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αντέταξε τον κρίσιμο ρόλο των ολοκληρωμένων, συντονισμένων μέτρων δημόσιας υγείας για την επιβράδυνση της μετάδοσης του ιού, μη παραβλέποντας ωστόσο ότι «ακόμα και οι χώρες που έχουν λάβει τέτοια μέτρα παραμένουν σε κίνδυνο». Εκτίμησε επίσης ότι ο ιός είναι πιθανό να χτυπήσει πολλές χώρες που είναι λιγότερο ικανές να τον αντιμετωπίσουν.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε υπερήφανος που συμμετέχει στην έναρξη της εκστρατείας ACT Accelerator του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και μιας πρώτης ομάδας υγειονομικών φορέων. «Είναι μία παγκόσμια συνεργασία ορόσημο για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παραγωγής και της ισότιμης πρόσβασης στη διάγνωση, στη θεραπεία και στον εμβολιασμό για τον νέο κορονοϊό» κατέδειξε. Ειδικότερα, εξέφρασε την πεποίθηση πως τα νέα εργαλεία μπορούν να μας βοηθήσουν στον πλήρη έλεγχο της πανδημίας και υπογράμμισε την ανάγκη να αντιμετωπίζονται ως παγκόσμια δημόσια αγαθά προσβάσιμα και οικονομικά προσιτά σε όλους. «Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για έναν κόσμο ελεύθερο  από τον COVID-19» προέταξε περαιτέρω.

Παράλληλα, αναγνώρισε πως θα απαιτήσει «την πιο μαζική προσπάθεια δημόσιας υγείας στην ιστορία» και έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι «σήμερα προχωράμε στο επόμενο βήμα: στην κινητοποίηση των πόρων για αυτή τη ζωτική προσπάθεια».

Στο ακροτελεύτιο μέρος της ομιλίας του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προέτρεψε «να βάλουμε τώρα μπροστά τον άνθρωπο».

Με την παγκόσμια αντίδραση στον κορονοϊό, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενώνει τις δυνάμεις της με διεθνείς εταίρους σε μια παγκόσμια προσπάθεια συγκέντρωσης δωρεών. Ο αρχικός στόχος της είναι να συγκεντρωθούν δωρεές ύψους 7,5 δισ. ευρώ, για να συμβάλουν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης και της χρήσης εμβολίων, θεραπευτικών και διαγνωστικών μέσων που να είναι διαθέσιμα και προσιτά σε όλους. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως το ποσό των 7,5 δισ. ευρώ αποτελεί μόνο την αρχή, καθώς στο μέλλον θα απαιτηθούν περισσότερα χρήματα, μεταξύ άλλων και για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας σε όλο τον κόσμο.

Κατά τη διεθνή αυτή διάσκεψη, χώρες, διεθνείς οργανισμοί, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η επιχειρηματική κοινότητα, η κοινωνία των πολιτών, ο ιδιωτικός τομέας και ιδρύματα ανακοινώνουν τις δωρεές τους. Ο αρχικός στόχος είναι να συγκεντρωθούν δωρεές ύψους 7,5 δισ. ευρώ, για να συμβάλουν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης και της χρήσης εμβολίων, θεραπευτικών και διαγνωστικών μέσων που να είναι διαθέσιμα και προσιτά σε όλους. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως το ποσό των 7,5 δισ. ευρώ αποτελεί μόνο την αρχή, καθώς στο μέλλον θα απαιτηθούν περισσότερα χρήματα, μεταξύ άλλων, και για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας σε όλο τον κόσμο.

Σημειώνεται πως η εκδήλωση δωρητών αποτελεί απάντηση στην έκκληση για δράση που απηύθυναν στις 24 Απριλίου 2020 διεθνείς οργανισμοί υγείας οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ACT-Accelerator, που έχει ως αντικείμενο την οργάνωση δοκιμών για θεραπείες και διαγνωστικές εξετάσεις.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΟΗΕ, Κορονοϊός, Covid-19

24Media Network