Godfathers τέλος: Στη Σικελία απαγορεύτηκαν οι νονοί στις βαφτίσεις και είναι αυτό που νομίζεις

Eπίσκοποι και ιερείς της Σικελίας ενημέρωσαν πως η βάφτιση "έγινε μέθοδος ισχυροποίησης των οικογενειακών δεσμών και κάποιες φορές των δεσμών με τη μαφία”.
Eπίσκοποι και ιερείς της Σικελίας ενημέρωσαν πως η βάφτιση "έγινε μέθοδος ισχυροποίησης των οικογενειακών δεσμών και κάποιες φορές των δεσμών με τη μαφία”. SHUTTERSTOCK

Όλο και περισσότερες πόλεις της Σικελίας προχωρούν σε απαγόρευση των νονών, από τις βαφτίσεις, καθώς έχει διαπιστωθεί πως οι γονείς έχουν μπερδέψει την κυριολεκτική με τη μεταφορική έννοια του όρου.

Στις αρχές του τρέχοντος μήνα, οι θρησκευτικοί ηγέτες της Κατάνια -στην ανατολική ακτή της Σικελίας- προέβησαν σε τριετή απαγόρευση ονοματοδοσίας στις βαφτίσεις από νονούς, που ιστορικά έχουν το ρόλο των πνευματικών γονιών -και αναλαμβάνουν παντοτινή δέσμευση ευθύνης. Όπως αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της απόφασης “οι αξιωματούχοι της εκκλησίας υποστηρίζουν πως το άλλοτε ουσιαστικό πρόσωπο για τη καθολική εκπαίδευση ενός παιδιού έχει χάσει κάθε πνευματική σημασία”. Πώς; “Έγινε μέθοδος ισχυροποίησης των οικογενειακών δεσμών και κάποιες φορές των δεσμών με τη μαφία”.

Όπως αποκάλυψαν οι New York Times οι Επίσκοποι και οι ιερείς είχαν διαπιστώσει πως το 99% των νομών δεν ταίριαζαν στον ουσιαστικό ρόλο. Κατήγγειλαν πως οι γονείς διάλεγαν για νονούς των παιδιών τους ανθρώπους με οικονομική δύναμη, καθώς ενδιαφέρονταν περισσότερο για τα δώρα και την κοινωνική δικτύωση, από ό,τι να βρουν κάποιον που θα μπορεί να καθοδηγήσει πνευματικά τα τέκνα τους.

ADVERTISING

Η Κατάνια δεν είναι η πρώτη επισκοπή που κάνει το πείραμα με την απαγόρευση των νομών. Προηγήθηκε η Acireale που βρίσκεται δίπλα και έχει κάνει εδώ και καιρό προαιρετικούς τους νονούς.

Στη Reggio Calabria, την έδρα του πιο πλούσιου συνδικάτου εγκλήματος με το όνομα Ndrangheta, ο Αρχιεπίσκοπος Giuseppe Fiorini Morosini είχε στείλει επιστολή στον Πάπα Φραγκίσκο, το 2014, στην οποία ζητούσε δεκαετή απαγόρευση των νονών “καθώς το κοσμικό έθιμο ενθαρρύνει πρόσωπα του οργανωμένου εγκλήματος”. Ο Καρδινάλιος Giovanni Angelo Becciu σταμάτησε κάθε εξέλιξη -λέγοντας πως για να γίνει κάτι χρειάζεται η συμφωνία όλων των Επισκόπων. Ο Becciu είναι το πρόσωπο που βρίσκεται στο επίκεντρο δίκης για ξέπλυμα χρήματος.

Ο ιερέας Angelo Alfio Maqngano, της εκκλησίας της Αγίας Μαρίας στην Ognina της Κατάνια δήλωσε στους  Times πως ενέκρινε την απαγόρευση, γιατί δεν ήθελε να διαχειρίζεται άλλο “τις απειλές εναντίον των ιερέων της ενορίας” από αμφιλεγόμενους χαρακτήρες “να τους ονομάσουν οι ιερείς ως νονούς” και στην πορεία χρησιμοποιούσαν τη θέση τους για τοκογλυφία και κοινωνικό εκβιασμό.

Ο πρώην πρόεδρος της Σικελίας, Salvatore Cuffaro, νονός 20 παιδιών, ο οποίος είχε περάσει πέντε χρόνια στη φυλακή επειδή είχε ενημερώσει έναν αρχιμαφιόζο πως τον παρακολουθούν οι αρχές, δήλωσε στο αμερικανικό μέσο πως ανέκαθεν αντιμετώπιζε το ρόλο του με ευλάβεια. Ο άνθρωπος που έχει για παρατσούκλι το Kiss Kiss για τους οικείους χαιρετισμούς του, είπε ότι κανένα μέλος της μαφίας δεν έγινε νονός στη Σικελία. “Υπάρχουν θρησκευτικοί δεσμοί, αλλά όχι παρανομίας” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παρ' όλα αυτά, όπως αναφέρουν πάντα οι Times “οι Ιταλοί εισαγγελείς παρακολουθούν τις βαφτίσεις για να καταγράψουν πώς τα αφεντικά της μαφίας εξαπλώνουν την επιρροή τους. Οι εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι επιμένουν πως η λαϊκοποίηση ήταν που οδήγησε στην απαγόρευση των νονών, κάτι που συμβαίνει εδώ και 2000 χρόνια στη Σικελία -από τις πρώτες ημέρες της εκκλησίας, όταν σπόνσορες γνωστοί ως επίσκοποι έδιναν εγγυήσεις στους προσηλυτισμένους, για να αποτρέψουν τη αύξηση του παγανισμού”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ιταλία, Εκκλησία
SHARE:

24Media Network