Η απόλυτη δυστοπία στη Κίνα: “Μην αγγίζετε τους ξένους”

Η απόλυτη δυστοπία στη Κίνα: “Μην αγγίζετε τους ξένους”
Πλάνα από το Πεκίνο AP

Ανώτατος Κινέζος υγειονομικός αξιωματούχος προειδοποίησε τους ντόπιους να μην αγγίζουν ξένους, μια ημέρα αφότου η Κίνα κατέγραψε την πρώτη μόλυνση από ευλογιά των πιθήκων.

Σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης της Κίνας, Weibo, ο επικεφαλής επιδημιολόγος στο Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) Wu Zunyou συμβούλεψε τους πολίτες της χώρας να μην έχουν “δερματικές επαφές με αλλοδαπούς”.

Η ανάρτηση προκάλεσε αντιδράσεις, με αρκετούς να την χαρακτηρίζουν ως ρατσιστική. Μάλιστα, τα σχόλια στην αρχική ανάρτηση απενεργοποιήθηκαν.

“Για την πρόληψη πιθανής μόλυνσης από ευλογιά των πιθήκων και ως μέρος του τρόπου ζωής μας, συνίσταται ναμην έχετε άμεση επαφή δέρμα με δέρμα με αλλοδαπούς”, έγραψε χαρακτηριστικά ο Wu στη σελίδα του στο Weibo το Σάββατο.

Επιπλέον, κάλεσε τους ντόπιους να αποφεύγουν “την επαφή δέρμα με δέρμα με πρόσφατους ταξιδιώτες που επέστρεψαν από το εξωτερικό τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, καθώς και με αγνώστους”.

Η ανάρτηση ήρθε μια ημέρα μετά τη πληροφορία ότι η πόλη Chongqing κατέγραψε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων σε άτομο που μπήκε στη χώρα από το εξωτερικό. Δεν έχει γίνει σαφές εάν το άτομο ήταν Κινέζος πολίτης ή αλλοδαπός. Ο κίνδυνος μετάδοσης είναι ωστόσο χαμηλός καθώς το πρόσωπο αυτό τέθηκε σε καραντίνα μόλις έφθασε στην Chongqing, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της πόλης. Όλες οι στενές επαφές του απομονώθηκαν και τέθηκαν υπό ιατρική παρακολούθηση.

Πολλοί χρήστες αναπαρήγαγαν την ανάρτηση κάνοντας λόγο για απροκάλυπτο ρατσισμό. “Κάποιοι δεν έχουμε δει τις οικογένειές μας εδώ και τρία χρόνια λόγω κλειστών συνόρων”, έγραψε ενδεικτικά ένας χρήστης. Παράλληλα, η Κίνα έχει επιβάλει μερικά από τα πιο σκληρά μέτρα στον κόσμο για τον Covid από την έναρξη της πανδημίας, τα οποία περιλαμβάνουν έκτακτα lockdown, κλείσιμο συνόρων, υποχρεωτικά τεστ και αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Περίπου 90 χώρες όπου η ευλογιά των πιθήκων δεν θεωρείται ενδημική έχουν αναφέρει κρούσματα της ιογενούς νόσου, την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κηρύξει ως παγκόσμια έκτακτη ανάγκη. Συνολικά, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 60.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και αρκετές χώρες όπου η νόσος δεν θεωρείται ενδημική, έχουν καταγράψει και τους πρώτους θανάτους.

Σημειώνεται πως στην Κίνα, τουλάχιστον 27 πόλεις βρίσκονται σε lockdonw λόγω κορονοϊού, με περίπου 165 εκατομμύρια ανθρώπους να είναι σε περιορισμό.

Στη Σανγκάη, τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφονταν πάνω από 10.000 ημερήσια κρούσματα. Στο Πεκίνο, οι αξιωματούχοι  προέβησαν σε μαζικούς ελέγχους, έκλεισαν σχολεία και επέβαλαν στοχευμένα lockdown σε ορισμένα κτίρια κατοικιών σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις μολύνσεις, με τις ενέργειες αυτές να πυροδοτούν φόβους για ευρύτερο lockdown παρόμοιο με αυτό της Σαγκάης.

Παράλληλα, νέες αντιδράσεις προκλήθηκαν μετά το τροχαίο με λεωφορείο που μετέφερε ασθενείς covid για καραντίνα, στην επαρχία Γκουιζού. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 20 τραυματίστηκαν, όταν ο οδηγός του λεωφορείου έχασε τον έλεγχο του οχήματος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα