Η ΕΕ καλεί τη Ρωσία να μην επέμβει στη Λευκορωσία

Η ΕΕ καλεί τη Ρωσία να μην επέμβει στη Λευκορωσία
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ AP

"Η Ρωσία πρέπει να σεβαστεί τις επιθυμίες και τις δημοκρατικές επιλογές του λευκορωσικού λαού", δήλωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοσέπ Μπορέλ.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοσέπ Μπορέλ κάλεσε την Παρασκευή τη Μόσχα να μην επέμβει στη Λευκορωσία και να “σεβαστεί τις δημοκρατικές επιλογές” του λευκορωσικού λαού.

“Αν η Ρωσία σέβεται την ανεξαρτησία και την κυριαρχία ενός έθνους, πρέπει να σεβαστεί τις επιθυμίες και τις δημοκρατικές επιλογές του λευκορωσικού λαού”, δήλωσε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους, μετά τη δήλωση του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι είναι έτοιμος να αναπτύξει εφεδρική αστυνομική δύναμη στη γειτονική χώρα αν η κατάσταση επιδεινωθεί.

“Άκουσα πολλές φορές τη Ρωσία να λέει ότι αυτό που συμβαίνει στη Λευκορωσία είναι εσωτερική υπόθεση και ότι δεν θέλει μια εξωτερική ανάμειξη. Υποθέτω ότι αυτό ισχύει επίσης και σε ό,τι την αφορά”, πρόσθεσε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι είναι έτοιμος να αναπτύξει δυνάμεις στη Λευκορωσία αν η μετεκλογική αμφισβήτηση επιδεινωθεί, καλώντας παράλληλα τα μέρη σε μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις κυρώσεις που ετοιμάζονται από τους Ευρωπαίους σε βάρος του Μινσκ, ο Μπορέλ είπε πως η εν λόγω “μαύρη λίστα” αφορά αυτή τη στιγμή περίπου είκοσι πρόσωπα αλλά “θα μεγαλώσει τις ερχόμενες ημέρες” και θα περιλαμβάνει “υψηλόβαθμους αξιωματούχους” του καθεστώτος.

Όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δεν απάντησε σε ερώτηση για το αν ο Αλεξάντρ Λουκασένκο βρίσκεται ή όχι στον κατάλογο αυτόν, ένα θέμα που διχάζει τους Ευρωπαίους.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα