Η Ευρώπη “στεγνώνει”, η ενεργειακή επάρκεια απειλείται

Η Ευρώπη “στεγνώνει”, η ενεργειακή επάρκεια απειλείται
Ξηρασία στη Βρετανία AP

Εφιαλτικές προβλέψεις των ειδικών για τις προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη το χειμώνα, λόγω της ξηρασίας που πλήττει μεγάλο μέρος της ηπείρου.

Πρωτοφανής ξηρασία πλήττει μεγάλος της Ευρώπης, με τις υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται σε αρκετές χώρες να δημιουργούν ένα κλίμα, που όμοιό του δεν έχει εμφανιστεί ξανά τις τελευταίες δεκαετίες.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις δεν είναι μόνον περιβαλλοντολογικού ενδιαφέροντος, με τους ειδικούς να “κρούουν” τον κώδωνα του κινδύνου για τις προμήθειες σε ηλεκτρική ενέργεια.

Λόγω της εκτεταμένης ξηρασίας, η ηλεκτρική ενέργεια από την υδροηλεκτρική, που χρησιμοποιεί νερό για την παραγωγή ενέργειας, έχει μειωθεί συνολικά κατά 20%. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι πυρηνικές εγκαταστάσεις, αφού έχουν περιοριστεί σημαντικά τα νερά που διατίθενται για την ψύξη τους.

Οι φόβοι των ειδικών για ελλείψεις στις προμήθειες ενέργειας είναι μόνο μια… γεύση του τι θα γίνει τον ερχόμενο χειμώνα.

Στη Βρετανία, όπου και τέθηκαν αρκετές περιοχές σε κατάσταση ξηρασίας, οι υψηλές θερμοκρασίες πλήττουν την παραγωγή ενέργειας από ορυκτές, πυρηνικές και ηλιακές πηγές.

Σύμφωνα με το BBC, αυτό συμβαίνει επειδή η τεχνολογία σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας και ηλιακούς συλλέκτες λειτουργεί πολύ λιγότερο καλά σε υψηλές θερμοκρασίες.

Ξηρασία στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία

Η παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας ασκεί περαιτέρω πίεση στον ενεργειακό εφοδιασμό, τη στιγμή που η Ευρώπη αγωνίζεται να βρει εναλλακτικές πηγές μετά την εισβολή στην Ουκρανία και το ρωσικό “μπλόκο”.

Η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι μείζονος πηγή ενέργειας για την Ευρώπη, αλλά η έλλειψη νερού στα ποτάμια και τις δεξαμενές μειώνει πλέον σημαντικά την ικανότητα των εγκαταστάσεων να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

Η Ιταλία λαμβάνει περίπου το 1/5 της ισχύος της από υδροηλεκτρικά, αναλογία που μειώθηκε περίπου κατά 40% τους τελευταίους 12 μήνες.

Αντίστοιχα και στην Ισπανία, όπου η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται μειώθηκε κατά 44%, σύμφωνα με στοιχεία από τους ερευνητές ενέργειας Rystad Energy.

“Η υδροηλεκτρική ενέργεια μπορεί να είναι αρκετά ασταθής, αλλά το 40% είναι ακραίο”, λέει ο Fabian Rønningen, αναλυτής ενέργειας της Rystad.

Όπως εξηγεί, τα στοιχεία δεν είναι απλώς μειωμένα σε ένα μέρος της Ευρώπης, αλλά όλες οι μεγάλες χώρες παράγουν σημαντικά λιγότερα τώρα.

“Είναι πραγματικά μεγάλος ο αντίκτυπος”, προσθέτει.

Εμπορικό πλοίο διασχίζει τον ποταμό Ρήνο στη Γερμανία AP

Ο εξαιρετικά ζεστός καιρός πλήττει επίσης την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, ειδικά στη Γαλλία. Ενδεικτικά, περίπου οι μισοί από τους 56 αντιδραστήρες του στόλου είναι εκτός σύνδεσης, ενώ αρκετοί επηρεάζονται από συστημικό πρόβλημα διάβρωσης.

Αυτοί οι αντιδραστήρες που λειτουργούν συχνά ψύχονται με νερό από ποτάμια που τώρα είναι χαμηλά, ενώ οι θερμοκρασίες είναι υψηλές.

“Μόλις η στάθμη του νερού στα ποτάμια είναι χαμηλή και και η θερμοκρασία του υψηλή, πρέπει να σταματήσετε να ψύχετε τους πυρηνικούς σταθμούς. Αυτό συμβαίνει επειδή το νερό που απελευθερώνεται είναι επικίνδυνο για τα ψάρια και άλλα είδη στα ποτάμια”, δήλωσε η καθηγήτρια Sonia Seneviratne, από το ETH. Ζυρίχη.

Η γαλλική κυβέρνηση επιτρέπει τώρα σε ορισμένες εγκαταστάσεις να απελευθερώσουν πολύ ζεστό νερό πίσω στα ποτάμια, ως προσωρινό μέτρο.

Υπογραμμίζει τις πιέσεις που ασκούν οι υψηλές θερμοκρασίες στην παραγωγή ενέργειας, τη στιγμή που η χώρα αντισταθμίζει τώρα το έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας εισάγοντας μεταξύ άλλων από τη Μεγάλη Βρετανία.

Οι αναλυτές λένε ότι αυτό ασκεί πρόσθετη πίεση στο βρετανικό σύστημα, σε μια εποχή που ο πολύ ζεστός καιρός πλήττει την παραγωγή από εγκαταστάσεις αερίου και πυρηνικών εγκαταστάσεων.

“Είναι πιο δύσκολο να ψύχονται τα φυτά όταν ο καιρός είναι πιο ζεστός”, εξηγεί η Κάθριν Πόρτερ, σύμβουλος ενέργειας της Watt-Logic .

Προβληματισμός και στις Σκανδιναβικές χώρες

Η Νορβηγία αντιμετωπίζει επίσης προκλήσεις με την υδροηλεκτρική ενέργεια, αφού προειδοποίησε ότι ενδέχεται να μην είναι σε θέση να συνεχίσει να εξάγει ενέργεια σε χώρες όπως τη Βρετανία, εκτός εάν ξαναγεμίσουν τα ρεζερβουάρ της.

Ορισμένοι στην υδροβιομηχανία λένε ότι, πέραν της ξηρασίας, η έλλειψη επενδύσεων στον εκσυγχρονισμό και στις γραμμές μεταφοράς προκαλεί επίσης προβλήματα.

Θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα αυτό το χειμώνα. Και αυτό θα πρέπει να είναι μια κλήση αφύπνισης για να έχουμε περισσότερες επενδύσεις στην υποδομή για τα επόμενα χρόνια”, λέει ο Eddie Rich από την International Hydropower Association.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα