Η Κομισιόν θα ερευνήσει την επένδυση της Microsoft στην OpenAI

Διαβάζεται σε 2'
Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ)
Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) AP Photo/Michael Dwyer

Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η επένδυση της Microsoft στην OpenAI, την εταιρεία που έχει την πρωτοπορία στην γενετική τεχνητή νοημοσύνη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τοποτηρητής των συνθηκών του ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ερευνήσει την επένδυση της Microsoft στην OpenAI, την εταιρεία που έχει την πρωτοπορία στην γενετική τεχνητή νοημοσύνη.

Η Επιτροπή «εξετάζει αν η επένδυση της Microsoft στην OpenAI μπορεί να γίνει αντικείμενο ελέγχου βάσει του κανονισμού της ΕΕ περί συγκεντρώσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.

Η ανακοίνωση εκδίδεται την ώρα που η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τον Ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ, θα βρεθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Καλιφόρνια, όπου θα συμμετάσχει σε διάσκεψη για την αντιμετώπιση της δημιουργίας μονοπωλίων στο Πάλο Αλτο και θα συναντήσει τους επικεφαλής των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών.

Συγκεκριμένα, θα έχει συνομιλίες με τους επικεφαλής της Apple Τιμ Κουκ και της Google Σουντάρ Πισάι, καθώς και με δύο υψηλόβαθμα στελέχη της OpenAI, την διευθύντρια Τεχνολογίας Μίρα Μουράτι και τον διευθυντή Στρατηγικής Τζέισον Κουόν.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει ορισμένες συμφωνίες που έχουν κλεισθεί ανάμεσα στους σημαντικούς παράγοντες της ψηφιακής αγοράς και τους κατασκευαστές και προμηθευτές της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης» και ιδιαίτερα «μελετά τις συνέπειες αυτών των συμπράξεων επί της δυναμικής της αγοράς», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.

Οι αρχές ανταγωνισμού ανησυχούν για τον κίνδυνο οι καινοτομίες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης να μονοπωληθούν από έναν περιορισμένο αριθμό ψηφιακών κολοσσών που βρίσκονται ήδη σε κυρίαρχη θέση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα