Η Ουκρανία έθεσε υπό κράτηση ρωσικό τάνκερ – Σκληρή απάντηση Μόσχας

Η Ουκρανία έθεσε υπό κράτηση ρωσικό τάνκερ – Σκληρή απάντηση Μόσχας
Ρωσικό τάνκερ - φωτογραφία αρχείου AP

Το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι θεωρεί "πολύ άσχημη είδηση" το περιστατικό με τη σύλληψη του ρωσικού τάνκερ Neyma από την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας, την οποία αξιολογεί ως συνέχιση των προκλήσεων.

Κλιμακώνεται η ένταση των ουκρανορωσικών σχέσεων. Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ανακοίνωσε  ότι έχει θέσει υπό κράτηση το ρωσικό τάνκερ Neyma. Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα φέρεται να χρησιμοποίησε το Neyma όταν έθεσε υπό κράτηση 3 ουκρανικά σκάφη και τους 24 Ουκρανούς ναύτες τους, τον περασμένο Νοέμβριο, κοντά στην Κριμαία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της SBU στο Facebook, η έρευνα των ουκρανικών αρχών αποκάλυψε ότι η ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας και η συνοριοφυλακή χρησιμοποίησαν το Neyma για «να μπλοκάρει παράνομα την κίνηση των ουκρανικών πολεμικών πλοίων Nikopol και Berdyansk και του στρατιωτικού ρυμουλκού Yani Kapu,στα στενά του Κερτς προτού παράνομα θέσει υπό κράτηση τους Ουκρανούς ναύτες και τα τρία πλοία».

Το τάνκερ, που σύμφωνα με την ουκρανική ανακοίνωση, έκτοτε έχει αλλάξει το όνομά του σε Nika Spirit, τέθηκε υπό κράτηση απ’ τις ουκρανικές Αρχές αφότου έφτασε υπό ρωσική σημαία στο ουκρανικό λιμάνι της Ιζμαήλ, στις 24 Ιουλίου. Το ρωσικό πλοίο ανήκει στην εταιρεία «Altomar shipping».

“Πολύ άσχημη είδηση”

Η Μόσχα θεωρεί πολύ άσχημη είδηση το περιστατικό με τη σύλληψη του ρωσικού τάνκερ Neyma από την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας, την οποία αξιολογεί ως συνέχιση των προκλήσεων στις οποίες προβαίνουν διάφορες δυνάμεις στο Κίεβο, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καράσιν.

«Αυτή είναι μια πολύ κακή είδηση. Κάποιοι στο Κίεβο θέλουν να συνεχίσουν με σκληρό τρόπο την δική τους πρόκληση που άρχισαν στις 25 Νοεμβρίου στον Πορθμό του Κέρτς. Θα μελετήσουμε προσεκτικά αυτό που συνέβη» δήλωσε ο Καράσιν.

Λίγο αργότερα η αρμόδια επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ρωσίας Τατιάνα Μοσκάλκοβα, ανακοίνωσε – μετά από συνομιλία που έχει με την αρμόδια επίτροπο ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ουκρανίας Λιουντμίλα Ντενίσοβα – ότι οι δέκα ναυτικοί του ρωσικού τάνκερ που συνελήφθη σήμερα από την Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας θα επιστρέψουν στη Μόσχα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου της Ρωσίδας επιτρόπου αναφέρεται ότι « Η Μοσκάλκοβα συνομίλησε με την Ντενίσοβα, η οποία την ενημέρωσε ότι κανένας δεν συνέλαβε τους ναυτικούς, οι οποίοι είναι 10, οι οποίοι επιβιβάστηκαν σε πούλμαν με προορισμό την Μολδαβία. Από εκεί θα φθάσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα στη Μόσχα».

“Πλήγμα στο κύρος του Ζελένσκι”

Η σύλληψη του ρωσικού τάνκερ Neyma από την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας στο λιμάνι Ισμαήλ θα προκαλέσει ένταση στις σχέσεις μεταξύ των χωρών και θα επηρεάσει αρνητικά τις συνομιλίες που διεξάγονται για την τύχη των 24 Ουκρανών ναυτών που είχαν συλληφθεί από τη Ρωσία τον περασμένο Νοέμβριο στον πορθμό του Κέρτς. Την άποψη αυτή εξέφρασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας Βίκτορ Σουσλόφ, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το συμβάν να προκλήθηκε με σκοπό να δυσφημισθεί ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ο στόχος είναι προφανής, να οξυνθούν και πάλι οι σχέσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Τώρα η διαφαινόμενη επιστροφή των Ουκρανών ναυτών μπορεί να σταματήσει» εκτιμά ο Σουσλόφ. Ο Ουκρανός πρώην υπουργός οικονομικών, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο η όλη αυτή κατάσταση να προκλήθηκε με σκοπό να πληγεί το κύρος του προέδρου Ζελένσκι, επισημαίνει ότι «αν αυτό πράγματι έγινε με την έγκριση του Ζελένσκι, τότε η κατάσταση μοιάζει ότι τον εξαπάτησαν».

Ο Σουσλόφ πάντως θεωρεί ότι το περιστατικό με την σύλληψη του ρωσικού τάνκερ γενικά «παραπέμπει στην έναρξη κάποιας ειδικής επιχείρησης».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα