Ιαπωνία: Επαναλειτουργία πυρηνικών αντιδραστήρων για πρώτη φορά από την καταστροφή της Φουκουσίμα

Ιαπωνία: Επαναλειτουργία πυρηνικών αντιδραστήρων για πρώτη φορά από την καταστροφή της Φουκουσίμα

Η Πυρηνική Ρυθμιστική Αρχή της Ιαπωνίας ενέκρινε την επαναλειτουργία των πρώτων πυρηνικών αντιδραστήρων

Η ιαπωνική ρυθμιστική αρχή για την πυρηνική ενέργεια έδωσε το πράσινο φως για την επαναλειτουργία ενός πυρηνικού σταθμού, το πρώτο βήμα για την επαναλειτουργία μιας βιομηχανίας που βρέθηκε σε δυσμένεια μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα.

Η Πυρηνική Ρυθμιστική Αρχή ανακοίνωσε πως ο σταθμός Σεντάι στη νοτιοδυτική Ιαπωνία, ο οποίος διαθέτει δύο αντιδραστήρες και τον εκμεταλλεύεται η εταιρεία Kyushu Electric Power, μπορεί να επαναλειτουργήσει, αν και εξακολουθεί να χρειάζεται γι' αυτό η έγκριση των τοπικών αρχών.

Η Ιαπωνία πλησιάζει στο τέλος του πρώτου από το 1966 πλήρους έτους χωρίς πυρηνική ενέργεια και η δυσπιστία της κοινής γνώμης για τον τομέα παραμένει υψηλή μετά την καταστροφή του 2011 στη Φουκουσίμα, τη χειρότερη έπειτα από εκείνη του Τσερνόμπιλ το 1986.

Η κυβέρνηση ασκεί πίεση στη ρυθμιστική αρχή να αποφασίσει αν θα θέσει εκτός λειτουργίας τους παλαιότερους από τους 48 αντιδραστήρες της χώρας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα ζητήματα ασφαλείας από τους υπόλοιπους. Η εξάλειψη αντιδραστήρων ηλικίας 40 ετών και πάνω μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης στην υπόλοιπη πυρηνική βιομηχανία.

Η κυβέρνηση πιέζει επίσης για να επαναλειτουργήσουν οι αντιδραστήρες που η ασφάλειά τους εγκρίνεται από την Πυρηνική Ρυθμιστική Αρχή ώστε να μειωθεί η εξάρτηση της Ιαπωνίας από ακριβά εισαγόμενα καύσιμα.

Οι μονάδες Σεντάι 1 και 2 που εκμεταλλεύεται η Kyushu Electric Power εξετάσθηκαν κατά προτεραιότητα επειδή οι περιπτώσεις τους θεωρήθηκαν απλούστερες από εκείνες άλλων αντιδραστήρων.

Η αρχή αρκείται πάντως να πει ότι οι εγκαταστάσεις είναι τεχνικά ασφαλείς. Απομένουν εξάλλου ακόμη μερικοί τεχνικοί έλεγχοι εργασιών οι οποίες προβλέπεται να γίνουν και εξοπλισμών. Έγκειται στη συνέχεια στους τοπικούς και εθνικούς πολιτικούς ηγέτες να εγκρίνουν την επαναλειτουργία.

Οι παρατηρητές εκτιμούν πως οι αντιδραστήρες Σεντάι 1 και 2 μπορεί να περιληφθούν και πάλι στο δίκτυο προς το Δεκέμβριο.

Ωστόσο οι αντίπαλοι της πυρηνικής ενέργειας είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν.

"Η κυβέρνηση αγνοεί τα μαθήματα της Φουκουσίμα και προσπαθεί να φέρει το έθνος πίσω στην εξάρτησή του από την επικίνδυνη και λίγο αξιόπιστη πυρηνική ενέργεια. Είναι η χειρότερη ενεργειακή πολιτική για το μέλλον της Ιαπωνίας", τονίζει η Καζούε Σουζούκι της οικολογικής οργάνωσης Γκρινπίς Ιαπωνίας.

"Η κυβέρνηση θα έπρεπε να συγκεντρώσει τις προσπάθειές της στη διαχείριση της πυρηνικής καταστροφής που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Φουκουσίμα, στη στήριξη των θυμάτων της, και να εγκαταλείψει τα σχέδια για την επαναλειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων", προσθέτει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

"Θερίζει" σε παιδιά και εφήβους ο καρκίνος του θυρεοειδούς στη Φουκοσίμα

SHARE:

24Media Network