Ιαπωνία: Ρομπότ για έλεγχο μάσκας και αποστάσεων

Ιαπωνία: Ρομπότ για έλεγχο μάσκας και αποστάσεων
Ρομπότ σε κατάστημα στην Ιαπωνία shutterstock

Κατάστημα στην Ιαπωνία ανέπτυξε ρομπότ για να ελέγξει ότι οι άνθρωποι φορούν μάσκες προσώπου. Το Robovie χρησιμοποιεί λέιζερ για τη μέτρηση της κοινωνικής απόστασης, ενώ ζητά ευγενικά από τους αγοραστές να φοράνε μάσκα.

Ένα κατάστημα στην Ιαπωνία έχει στρατολογήσει ένα ρομπότ για να διασφαλίσει ότι οι πελάτες φορούν μάσκες, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για πιθανό τρίτο κύμα μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό.

Το Robovie που αναπτύχθηκε από το Advanced Telecommunications Research Institute International στο Κιότο, είναι σε θέση να επιλέξει πελάτες που δεν φορούν μάσκες και να τους ζητήσει ευγενικά να φορέσουν. Μπορεί επίσης να παρέμβει όταν οι πελάτες δεν καταφέρνουν να τηρούν αποστάσεις στην ουρά ενώ πληρώνουν.

Η δοκιμή, η οποία ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα.

Οι προγραμματιστές του Robovie, οι οποίοι βρίσκονται πίσω από μια σειρά ρομποτικών καινοτομιών, ελπίζουν ότι το πείραμα θα μειώσει τη στενή επαφή μεταξύ αγοραστών και προσωπικού, προσθέτοντας ότι πιστεύουν πως οι άνθρωποι θα αισθάνονται λιγότερο ντροπιασμένοι όταν τους ζητείται να φορέσουν μάσκα από ένα ρομπότ παρά από έναν συμπολίτη τους.

Εξοπλισμένο με προφορτωμένες πληροφορίες σχετικά με τη διάταξη του καταστήματος, το Robovie χρησιμοποιεί μια κάμερα και αισθητήρες για να παρατηρήσει τις κινήσεις των ανθρώπων και λέιζερ για να μετρήσει την απόσταση μεταξύ τους.

Όταν δεν επιβάλλει κοινωνικές αποστάσεις και μάσκα – ένα προληπτικό μέτρο που είναι γενικά αποδεκτό στην Ιαπωνία – το Robovie καθοδηγεί επίσης τους πελάτες στο κατάστημα.

Ενώ η Ιαπωνία έχει αποφύγει τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων που παρατηρήθηκαν σε ορισμένες άλλες χώρες, μια πρόσφατη αύξηση των καθημερινών λοιμώξεων Covid-19 οδήγησε σε εκκλήσεις για νέα μέτρα για την αποτροπή της υπέρβασης των νοσοκομείων καθώς πλησιάζει χειμώνας.

Αναφέρθηκαν 1.441 νέα κρούσματα την Κυριακή 15 Νοεμβρίου, με το Τόκιο, την Οζάκα και άλλες πόλεις και περιοχές να αναφέρουν ρεκόρ αυξήσεων το σαββατοκύριακο.

Η χώρα σημείωσε συνολικά 119.420 κρούσματα και 1.908 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό NHK.

Ο πρωθυπουργός, Yoshihide Suga, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για επανεξέταση μιας επιδοτούμενης εγχώριας τουριστικής εκστρατείας ή για την κήρυξη δεύτερης κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τον Guardian, μια δημοσκόπηση που διεξήχθη το σαββατοκύριακο διαπίστωσε ότι το 84% των ερωτηθέντων ανησυχούσε για το τελευταίο ξέσπασμα, με πάνω από το 68% να δηλώνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην ανταπόκριση της δημόσιας υγείας έναντι της οικονομίας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα