Ινδονησία: Ανακτήθηκαν οι συνομιλίες του πιλοτηρίου του Boeing της Sriwijaya Air που κατέπεσε τον Ιανουάριο

Ινδονησία: Ανακτήθηκαν οι συνομιλίες του πιλοτηρίου του Boeing της Sriwijaya Air που κατέπεσε τον Ιανουάριο
Δύτες στην Ινδονησία AP

Βρέθηκε ο αποτυπωτής συνομιλιών πιλοτηρίου του επιβατικού αεροσκάφους Boeing 737-500 της Sriwijaya Air που κατέπεσε στη Θάλασσα της Ιάβας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι 62 επιβαίνοντες.

Το υπουργείο Μεταφορών της Ινδονησίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακτήθηκε ο αποτυπωτής συνομιλιών πιλοτηρίου (cockpit voice recorder, CVR) του επιβατικού αεροσκάφους Boeing 737-500 της εταιρείας Sriwijaya Air που κατέπεσε στη Θάλασσα της Ιάβας λίγη ώρα μετά την απογείωσή του την 9η Ιανουαρίου με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι 62 επιβαίνοντες.

Πρόσθεσε ότι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 11:00 (τοπική ώρα· στις 07:00 ώρα Ελλάδας) για τον εντοπισμό του δεύτερου από τα επιλεγόμενα μαύρα κουτιά του επιβατικού αεροσκάφους.

Εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Ινδονησίας δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως ο CVR ανακτήθηκε νωρίτερα σήμερα. Εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών απέφυγε να διευκρινίσει εάν είναι σε καλή κατάσταση και εάν θεωρείται πως τα δεδομένα που περιέχει μπορούν να καταφορτωθούν.

Δύτες βρήκαν το περίβλημα του CVR και τον πομπό εντοπισμού του μερικές ημέρες αφού το Μπόινγκ, σε υπηρεσία 26 χρόνια, κατέπεσε, όμως χρειάστηκαν να περάσουν άλλοι σχεδόν τρεις μήνες προτού βρουν την υπόλοιπη μονάδα με τις κάρτες μνήμης στα αβαθή, αλλά λασπωμένα νερά του τομέα όπου βρέθηκε το αεροπλάνο, στα οποία συχνά καταγράφονται ισχυρά ρεύματα.

Χρειάστηκε παρόμοιο χρονικό διάστημα για να βρεθεί ο αποτυπωτής συνομιλιών πιλοτηρίου του Boeing 737 MAX της Lion Air που είχε συντριβεί σε συγκριτικά μικρή απόσταση το 2018.

Κατά το προκαταρκτικό πόρισμα των ερευνητών αεροπορικών δυστυχημάτων για τη συντριβή του 737 της Sriwijaya, υπήρχε ανισορροπία στην ώθηση που έδιναν οι κινητήρες, κάτι που τελικά οδήγησε το αεροπλάνο να πάρει απότομη κλίση και να κάνει βουτιά στη θάλασσα.

Το προκαταρκτικό πόρισμα αυτό βασίστηκε στα δεδομένα του άλλου μαύρου κουτιού, του καταγραφέα δεδομένων πτήσης (flight data recorder, FDR), που ανακτήθηκε πολύ πιο σύντομα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο CVR ενδέχεται να επιτρέψει στους ερευνητές να κατανοήσουν το πώς οι χειριστές του αεροσκάφους προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που οδήγησαν στην τραγωδία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα