ΗΠΑ: Αποζημίωση – μαμούθ από 19 πόλεις για τα θύματα αστυνομικής βίας στις διαδηλώσεις για τον Τζορτζ Φλόιντ

ΗΠΑ: Αποζημίωση – μαμούθ από 19 πόλεις για τα θύματα αστυνομικής βίας στις διαδηλώσεις για τον Τζορτζ Φλόιντ
Διαδήλωση μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς AP Photo/John Minchillo

Τα θύματα αστυνομικής βίας θα αποζημιώσουν 19 πόλεις των ΗΠΑ, πληρώνοντας περισσότερα από 80 εκατ. σε άτομα που τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις για τον Τζορτζ Φλόιντ με σφαίρες από καουτσούκ, δακρυγόνα και άλλα όπλα.

Μια σειρά από πόλεις σε όλες τις ΗΠΑ συμφώνησαν να καταβάλουν συνολικά περισσότερα από 80 εκατ. δολάρια σε διακανονισμούς με διαδηλωτές που τραυματίστηκαν από την αστυνομία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για φυλετική δικαιοσύνη το 2020 – ένα ποσό που οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι πρωτοφανές και θα αυξηθεί περαιτέρω, καθώς πολλές αγωγές εξακολουθούν να είναι σε εξέλιξη.

Η άγρια δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς της Μινεάπολης στις 25 Μαΐου 2020 προκάλεσε τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο από την εποχή των πολιτικών δικαιωμάτων, καθώς πάνω από 26 εκατομμύρια άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στον ρατσισμό και την αστυνομική βία.

Τρία χρόνια αργότερα, τουλάχιστον 19 πόλεις των ΗΠΑ θα πληρώσουν συνολικά περισσότερα από 80 εκατομμύρια δολάρια σε διαδηλωτές που υπέστησαν διάφορους τραυματισμούς ως αποτέλεσμα της δράσης της αστυνομίας, από το να τους ρίξουν δακρυγόνα μέχρι να τους πυροβολήσουν με βλήματα, και έχουν καταθέσει δεκάδες αστικές αγωγές, όπως σημειώνει ο Guardian.

Ο Τζάστιν Χάνσφορντ, καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάουαρντ και εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Πολιτικών Δικαιωμάτων Thurgood Marshall, χαρακτήρισε τον συνολικό αριθμό των διακανονισμών “πρωτοφανή”.

“Δεν έχω δει ποτέ στην αμερικανική ιστορία ένα τέτοιο κύμα διακανονισμών για αστυνομική βία“, δήλωσε στον Guardian.

Χιλιάδες τραυματίστηκαν, ορισμένοι τραυματίστηκαν μόνιμα και έχουν ασκήσει αγωγές οι οποίες είχαν επιτυχή έκβαση.

“Δεν αναρρώνεις από κάτι τέτοιο”

“Δεν αναρρώνεις από κάτι τέτοιο. Αυτό δεν γίνεται”, δήλωσε η Λίντα Τιράντο, η οποία τυφλώθηκε μερικώς αφού δέχθηκε πυρά από την αστυνομία, ενώ κάλυπτε ως δημοσιογράφος τις διαδηλώσεις που κατέκλυσαν τη Μινεάπολη.

Ο Άντονι Έβανς πυροβολήθηκε στο σαγόνι στο Όστιν από την αστυνομία που χρησιμοποίησε αυτά που θεωρεί ως “λιγότερο θανατηφόρα” πυρομαχικά κατά τη διάρκεια διαδήλωσης του Black Lives Matter στην πρωτεύουσα του Τέξας το 2020. “Ποτέ δεν τους βρίζαμε ή τους φωνάζαμε κατάμουτρα ή οτιδήποτε άλλο. Ήταν όλα απλά ειρηνικά”, δήλωσε ο Έβανς.

Η Κάρολ Σόμπελ, δικηγόρος για τα πολιτικά δικαιώματα στη νότια Καλιφόρνια, δήλωσε ότι οι συνεχιζόμενες δικαστικές διαδικασίες στις ΗΠΑ, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν χρόνια για να επιλυθούν, αναμένεται να αυξήσουν περαιτέρω το σύνολο των πληρωμών σε εθνικό επίπεδο.

“Όπως το βλέπω τώρα, όταν ολοκληρωθούν όλες αυτές οι υποθέσεις, θα είναι πιθανό να σχηματιστεί ένα ποσό ρεκόρ, συνολικά, που θα καταβληθεί σε όλη τη χώρα”, δήλωσε η Σόμπελ, καθώς και ένας αριθμός ρεκόρ διακανονισμών. “Αυτό είναι συνέπεια του γεγονότος ότι η οργή για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ ήταν σε εθνικό επίπεδο και εκπροσωπήθηκε σε εθνικό επίπεδο με τρόπο που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στο παρελθόν”, είπε.

Πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη, η Φιλαδέλφεια, το Ντένβερ, η Ατλάντα, το Λος Άντζελες, το Όκλαντ, το Μιλγουόκι, το Κάνσας Σίτι και το Πόρτλαντ του Όρεγκον, συγκαταλέγονται μεταξύ τουλάχιστον 19 που έχουν συμφωνήσει σε διακανονισμούς μέχρι στιγμής, ενώ πολλές άλλες έχουν μηνυθεί από άκρη σε άκρη, όπως το Σαν Χοσέ και η Ουάσινγκτον.

“Υπάρχουν πολλές εκκρεμείς υποθέσεις”, δήλωσε η Mara Verheyden-Hilliard, εκτελεστική διευθύντρια του Center for Protest Law and Litigation. “Νομίζω ότι είναι λογικό να περιμένουμε ότι οι αριθμοί θα ξεπεράσουν τους αριθμούς του παρελθόντος”, είπε.

Η Verheyden-Hilliard σημείωσε ότι καταβλήθηκαν μαζικοί διακανονισμοί για την αστυνομική βία που ασκήθηκε κατά τη διάρκεια του κινήματος Occupy Wall Street το 2011 και το 2012 και για τη χρήση υπερβολικής βίας από την αστυνομία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της παγκοσμιοποίησης στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Στη συνέχεια ήρθε το 2020.

“Είχαμε εκατομμύρια ανθρώπους να κατακλύζουν τους δρόμους για να αντιταχθούν στη ρατσιστική αστυνομική βία. Και στη μία πόλη μετά την άλλη και στη μία μικρή πόλη μετά την άλλη, οι δυνάμεις επιβολής της τάξης αναπτύχθηκαν για να καταστείλουν βίαια τους διαδηλωτές“, δήλωσε η Mara Verheyden-Hilliard.

Δεν είναι σαφές πόσοι ακριβώς άνθρωποι τραυματίστηκαν από την αστυνομία ενώ συμμετείχαν στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο που δείχνει έναν λευκό αστυνομικό να γονατίζει πάνω στο λαιμό του Φλόιντ κατά τη διάρκεια σύλληψης, ενώ ο Φλόιντ έλεγε επανειλημμένα ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα και στη συνέχεια διεθνώς, προκαλώντας μια νέα αναμέτρηση στη δημόσια ζωή σχετικά με τον συστημικό ρατσισμό και τις δυσανάλογες δολοφονίες μαύρων Αμερικανών από την αστυνομία. Από τότε, μεγάλες και μικρές πόλεις έχουν πληρώσει εκατομμύρια για τραυματισμούς, καθώς η βαριά στρατιωτικοποιημένη αστυνομία χρησιμοποίησε σφαίρες από καουτσούκ, δακρυγόνα και άλλα όπλα, καθώς και μεθόδους όπως η συγκέντρωση, για να εγκλωβίσει και να υποτάξει ή να αποτρέψει τους διαδηλωτές.

Πάνω από 6 εκατομμύρια δολάρια θα καταβάλει η Νέα Υόρκη

Η πόλη της Νέας Υόρκης και το αστυνομικό τμήμα της (NYPD) θα καταβάλει πάνω από 6 εκατομμύρια δολάρια σε 320 διαδηλωτές που υπέστησαν υπερβολική βία – μεταξύ άλλων τους έδεσαν, τους χτύπησαν με γκλομπ και τους ψέκασαν με χημικά κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας τον Ιούνιο του 2020.

“Η βία που εξαπολύθηκε εναντίον μας εκείνο το βράδυ ήταν σκόπιμη, αδικαιολόγητη και θα με συνοδεύει για το υπόλοιπο της ζωής μου“, δήλωσε ο Henry Wood, ένας από τους ενάγοντες, σε δήλωση του Μαρτίου σχετικά με τον διακανονισμό.

“Αυτό που έκανε η Αστυνομία της Νέας Υόρκης, με τη βοήθεια των πολιτικών δυνάμεων της πόλης της Νέας Υόρκης, ήταν μια ακραία κατάχρηση εξουσίας“. Το ποσό των 9,25 εκατομμυρίων δολαρίων καταβλήθηκε σε εκατοντάδες διαδηλωτές της Φιλαδέλφειας. Το La Mesa της Καλιφόρνιας επιδίκασε σε μια τοπική γυναίκα 10 εκατομμύρια δολάρια, αφού ένας αστυνομικός την πυροβόλησε στο κεφάλι με βλήμα.

Οι πληρωμές, που συνήθως συνεπάγονται μια χρονοβόρα νομική διαδικασία για τα θύματα, εξαρτώνται από την προϋπόθεση ότι οι πόλεις και τα αντίστοιχα αστυνομικά τμήματα δεν παραδέχονται κανένα αδίκημα.

Όλο αυτό το διάστημα, τα θύματα αντιμετωπίζουν τραυματισμούς που αλλάζουν τη ζωή τους, τραύματα και άλλα βάρη, καθώς οι εν λόγω διακανονισμοί, αν και εμφανίζουν μεγάλα νούμερα στον τίτλο, προσφέρουν μικρή ανακούφιση.

Ο Hansford σημείωσε ότι οι σοβαροί τραυματισμοί όπως της Τιράντο και του Έβανς αποτελούν την πλειονότητα των υποθέσεων διακανονισμού, πολλοί άλλοι όμως δεν βλέπουν ποτέ αποζημίωση.

Ακόμη και οι άνθρωποι που λαμβάνουν διακανονισμούς αντιμετωπίζουν οικονομικές προκλήσεις, δήλωσε ο Hansford. Μπορεί να υπάρχουν υψηλές νομικές αμοιβές και ιατρικά χρέη, ενώ οι διακανονισμοί μπορεί να μην καλύπτουν τη συμβουλευτική ή τη συνεχή βοήθεια.

“Θα είστε τυχεροί αν τα βγάλετε πέρα στις περισσότερες περιπτώσεις, αν δεν λάβετε αποζημιώσεις”, δήλωσε ο Hansford, αναφερόμενος στα πρόσθετα κεφάλαια που επιδικάζονται για συναισθηματική βλάβη.

Ο Hansford πρόσθεσε ότι, ιστορικά, οι δικαστικές διαδικασίες έχουν φέρει μικρό αντίκτυπο στον περιορισμό της υπερβολικής βίας και τα αστυνομικά τμήματα δεν αντιμετωπίζουν άμεσες οικονομικές συνέπειες.

“Θα πληρώσουν αυτά τα δολάρια γνωρίζοντας όμως ότι δεν θα τους επηρεάσει πραγματικά”, δήλωσε ο Hansford.

Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι μεμονωμένα, οι αστυνομικοί γλιτώνουν τις περισσότερες φορές από ποινικές διώξεις.

Η Verheyden-Hilliard δήλωσε ότι ορισμένοι διακανονισμοί μπορούν να οδηγήσουν στην απαγόρευση αμφιλεγόμενων αστυνομικών τακτικών. Αλλά σημείωσε ότι η αστυνομία βρίσκει συνήθως νέους τρόπους να αμφισβητεί τις μεταρρυθμίσεις αν καταφέρουν να εισαχθούν.

“Χρειάζεται άλλο ένα κύμα αγωγών για να προσπαθήσουμε να θέσουμε περιορισμούς ή να διαλύσουμε τις παράνομες τακτικές που βλέπουμε”, είπε.

Μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, πολλοί ακόμη έχουν επικρίνει την αποτυχία των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν την αστυνομική βία. Η βουλευτής της Μινεσότα Ilhan Omar, σε συνέντευξή της στον Guardian νωρίτερα αυτό το μήνα, κατήγγειλε την έλλειψη δράσης και δήλωσε ότι το πρόβλημα έχει μόνο αυξηθεί, ενώ και ο ΟΗΕ κάλεσε τους αξιωματούχους των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν την αστυνομική βία κατά των μαύρων.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα