ΗΠΑ: Άρχισε η περιοδεία της Πελόζι στην Ασία, καμία αναφορά για Ταϊβάν

ΗΠΑ: Άρχισε η περιοδεία της Πελόζι στην Ασία, καμία αναφορά για Ταϊβάν
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι 2021 J. Scott Applewhite/AP Photo

Η Νάνσι Πελόζι "πέταξε" για την Ασία χωρίς ακόμη να έχει επιβεβαιωθεί πιθανή επίσκεψή της στην Ταϊβάν την οποία δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση η Κίνα.

Η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι άρχισε τη Δευτέρα την περιοδεία της στην Ασία, μια περιοδεία η οποία καλύπτεται από μυστικότητα έπειτα από την κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Κίνα με αφορμή την Ταϊβάν.

Πριν από λίγο, ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης Λι Χσιέν Λουνγκ κάλεσε την Πελόζι να εργαστεί για «σταθερές» σχέσεις με το Πεκίνο κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στην πόλη-κράτος.

«Ο πρωθυπουργός Λι τόνισε τη σημασία των σταθερών σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας για την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Σιγκαπούρης.

Το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στη Σιγκαπούρη από την πλευρά του επιβεβαίωσε ότι η Πελόζι περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τους προσκεκλημένους σε δεξίωση που θα δοθεί αργότερα τη Δευτέρα.

Η ασιατική της περιοδεία περιλαμβάνει ακόμη στάσεις στη Μαλαισία, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, αλλά αυτό που έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον είναι μια πιθανή επίσκεψή της στην Ταϊβάν.

Οι πληροφορίες για σχέδιο επίσκεψής της στη νήσο έχουν προκαλέσει την οργή του Πεκίνου και αμηχανία ακόμη και στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να επιχειρεί να αποκλιμακώσει την ένταση στις σχέσεις με την Κίνα.

Το γραφείο της Πελόζι επιβεβαίωσε μόλις την Κυριακή την περιοδεία της στην Ασία με ανακοίνωσή του και αφού το αεροπλάνο της είχε ήδη αναχωρήσει έπειτα από ημέρες εικασιών από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και με την ίδια την Πελόζι να αρνείται να επιβεβαιώσει το πρόγραμμά της.

«Το ταξίδι θα επικεντρωθεί στην αμοιβαία ασφάλεια, την οικονομική συνεργασία και την δημοκρατική διακυβέρνηση στην περιοχή του Ινδικού –Ειρηνικού», σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναφερόταν στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

«Η αντιπροσωπεία μας θα πραγματοποιήσει συναντήσεις σε ανώτερο επίπεδο για να συζητήσει πως μπορούμε να προωθήσουμε περαιτέρω τα κοινά συμφέροντα και αξίες μας». Στην ανακοίνωση δεν γίνεται αναφορά στην Ταϊβάν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα