ΗΠΑ: Γερουσία καλεί Ζάκερμπεργκ για το σκάνδαλο του Facebook

ΗΠΑ: Γερουσία καλεί Ζάκερμπεργκ για το σκάνδαλο του Facebook
Ο Μarc Zuckerberg κλήθηκε να καταθέσει στη Γερουσία για τα προσωπικά δεδομένα AP

Ο κολοσσός Facebook Inc. βρίσκεται αντιμέτωπος με τους εξονυχιστικούς ελέγχους της κυβέρνησης μετά τις κατηγορίες ότι εταιρεία συμβούλων είχε πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα 50 εκατομμυρίων χρηστών

Η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας γνωστοποίησε τη Δευτέρα ότι κάλεσε τους διευθύνοντες συμβούλους των κολοσσών του Διαδικτύου Facebook Inc, Alphabet Inc and Twitter Inc να καταθέσουν σε μια ακροαματική διαδικασία που θα διεξαχθεί την 10η Απριλίου με αντικείμενο την προστασία των δεδομένων των χρηστών.

Ο γερουσιαστής Τσάρλς Γκράσλεϊ, ο πρόεδρος της επιτροπής, είπε ότι κάλεσε τον CEO του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ «να καταθέσει κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας σχετικά με τις παρελθοντικές κα μελλοντικές πολιτικές του Facebook για την προστασία και την παρακολούθηση των προσωπικών δεδομένων των καταναλωτών».

Το Facebook δέχεται πιέσεις από τους διαφημιστές καθώς ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης βρίσκεται αντιμέτωπος με τους εξονυχιστικούς ελέγχους της κυβέρνησης μετά τις κατηγορίες ότι εταιρεία συμβούλων είχε πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook.

Εκπρόσωπος τύπου του Facebook επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία έχει παραλάβει την κλήση και την εξετάζει.

Οι έρευνες της FTC

Παράλληλα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) ανακοίνωσε ότι διεξάγει ανοιχτή έρευνα για τις πρακτικές που ακολουθεί το Facebook σε ότι αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων, μετά την αποκάλυψη ότι στοιχεία 50 εκατομμυρίων χρηστών κατέληξαν στα χέρια της εταιρείας συμβούλων Cambridge Analytica.

Πολλά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η FTC εξετάζει αν το Facebook παραβίασε μια συναινετική απόφαση, στην οποία είχε καταλήξει το 2011 με τις αρχές για το θέμα αυτό. Αν η Επιτροπή καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η εταιρεία παραβίασε τους όρους αυτής της συναινετικής απόφασης, έχει τη δυνατότητα να επιβάλει στο Facebook πρόστιμο πολλών χιλιάδων δολαρίων την ημέρα, για κάθε παραβίαση. Το ποσό θα μπορούσε κατά συνέπεια να φτάσει, θεωρητικά, ακόμη και σε δισεκατομμύρια δολάρια.

“H FTC αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα τις πρόσφατες πληροφορίες του Τύπου που εγείρουν ανησυχίες για τις πρακτικές του Facebook στο θέμα της ιδιωτικότητας. Σήμερα, η FTC επιβεβαιώνει ότι διενεργεί μια ανοιχτή έρευνα για τις πρακτικές αυτές” είπε ο Τομ Παλ, ο εκτελών χρέη διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτών του FTC.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα