ΗΠΑ-Γερουσία: Ο σαουδάραβας πρίγκηπας υπεύθυνος για την δολοφονία του Κασόγκι

Ο διάδοχος του θρόνου της Σ. Αραβίας, πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν
Ο διάδοχος του θρόνου της Σ. Αραβίας, πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν AP

Με ψήφισμά της η αμερικανική γερουσία κατηγορεί τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για την δολοφονία του δημοσιογράφου και με δεύτερο ζητά τερματισμό της υποστήριξης στον πόλεμο κατά της Υεμένης.

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε ομόφωνα απόψε ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίζεται ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, "υπεύθυνος για τη δολοφονία" του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Το ψήφισμα αυτό αντικρούει τις δηλώσεις που έχει κάνει για την υπόθεση αυτή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αναφέροντας ότι το Κογκρέσο "εκτιμά ότι ο πρίγκιπας διάδοχος" ευθύνεται για τον φόνο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου.

ADVERTISING

Δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη η ημερομηνία που θα τεθεί προς ψήφιση και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το κείμενο αυτό, το οποίο πάντως θα πρέπει να επικυρωθεί από τον Τραμπ ώστε να τεθεί σε ισχύ.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, αψηφώντας και πάλι τον πρόεδρο, η Γερουσία με ψήφους 56 υπέρ έναντι 41 κατά, ενέκρινε το ψήφισμα με το οποίο ζητείται να τερματιστεί η στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ στον πόλεμο που διεξάγει η Σαουδική Αραβία στην Υεμένη.

Το μέτρο αυτό θα πρέπει επίσης να εγκριθεί από τη Βουλή.

Είναι η πρώτη φορά που η Γερουσία ή η Βουλή των Αντιπροσώπων στηρίζει μια πρόταση για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από μια δέσμευσή τους στο εξωτερικό με βάση τον Νόμο περί Πολεμικών Εξουσιών. Ο νόμος αυτός, που εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Βιετνάμ, περιορίζει τη δυνατότητα του προέδρου των ΗΠΑ να δεσμεύει αμερικανικές δυνάμεις σε ενδεχόμενες εχθροπραξίες χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κασόγκι
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κυνικός ο Νετανιάχου: Μην προκαλείτε αποσταθεροποίηση στη Σαουδική Αραβία

Ο Κασόγκι στα πρόσωπα της χρονιάς και εξώφυλλο στο Time

Δολοφονία Κασόγκι: Η Τουρκία καλεί τη διεθνή κοινότητα να "αποδώσει δικαιοσύνη"

24Media Network