ΗΠΑ: Ορκωμοσία για το νέο Κογκρέσο, με φόντο τη διαμάχη για τη νίκη Μπάιντεν

ΗΠΑ: Ορκωμοσία για το νέο Κογκρέσο, με φόντο τη διαμάχη για τη νίκη Μπάιντεν
Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής AP

Το Κογκρέσο θα αντιμετωπίσει την πρώτη σημαντική δοκιμασία την Τετάρτη, όταν κληθεί να επικυρώσει την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν, πριν από την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου.

Το νέο αμερικανικό Κογκρέσο συγκλήθηκε για πρώτη φορά την Κυριακή, εν μέσω απειλών από Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές ότι θα καταψηφίσουν την επικείμενη επικύρωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ξεκίνησε τη συνεδρίασή της στις 19.00 ώρα Ελλάδας και ψηφίζει για να εκλέξει τον νέο πρόεδρό της. Η Νάνσι Πελόζι επιδιώκει την επανεκλογή της στη θέση.

Οι Δημοκρατικοί έχουν τη μικρότερη πλειοψηφία εδώ και χρόνια στο κάτω σώμα του Κογκρέσου, έχοντας χάσει έδρες στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Την ίδια ώρα, ο έλεγχος της Γερουσίας δεν έχει καθοριστεί και θα αποφασιστεί από δύο εκλογικές αναμετρήσεις στην Τζόρτζια την Τρίτη.

Τα μέλη του Κογκρέσου, όσοι εξελέγησαν για πρώτη φορά κι όσοι επέστρεψαν στα έδρανά τους, ορκίστηκαν σε μικρές ομάδες στο Καπιτώλιο, στο πλαίσιο των υγειονομικών μέτρων κατά του νέου κορονοϊού. Λόγω της πανδημίας, κάθε εορταστική εκδήλωση ακυρώθηκε.

«Το να πούμε ότι το 117ο Κογκρέσο συνέρχεται σε μια απαιτητική εποχή θα ήταν ένας ευφημισμός», δήλωσε ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ, καθώς καλωσόρισε τους γερουσιαστές.

«Από τον πολιτικό διχασμό σε μια φονική πανδημία και τους αντιπάλους σε ολόκληρο τον κόσμο, τα εμπόδια μπροστά μας είναι πολλά και σοβαρά», επισήμανε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν και «λόγοι για να ελπίζει κανείς».

Το Κογκρέσο θα αντιμετωπίσει την πρώτη σημαντική δοκιμασία την Τετάρτη, όταν κληθεί να επικυρώσει την εκλογική νίκη του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, πριν από την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου.

Η διαδικασία, που αποτελεί συνήθως ρουτίνα, περιπλέκεται από μια ομάδα Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών που είπαν ότι θα καταψηφίσουν την επικύρωση του αριθμού των Εκλεκτόρων από τις αμερικανικές πολιτείες όπου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αμφισβητεί την εκλογική νίκη του Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κίνηση αυτή αναμένεται να αποτύχει και απλά να παρατείνει τη διαδικασία επικύρωσης. Δημιουργεί, επίσης, ένα ρήγμα στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Μία ημέρα αφότου 11 Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές είπαν ότι προτίθενται να καταψηφίσουν την επικύρωση, μια δικομματική ομάδα 10 γερουσιαστών εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση με την οποία προτρέπει τους συναδέλφους της να στηρίξουν τις ψήφους του κολεγίου των Εκλεκτόρων.

«Οι εκλογές του 2020 τελείωσαν», υπογράμμισε.

Σε αυτό το κλίμα και ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει στους αβάσιμους ισχυρισμούς περί εκλογικής νοθείας, χωρίς να παρουσιάζει καμία απόδειξη.

Στην τελευταία προσπάθειά του να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών, ο Τραμπ άσκησε πιέσεις στον κορυφαίο εκλογικό αξιωματούχο της Τζόρτζια να “βρει” σχεδόν 12.000 ψήφους που χρειάζεται για να κερδίσει την πολιτεία, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης μιας ώρας, σύμφωνα με την ηχογράφηση του τηλεφωνήματος που έφερε στο φως της δημοσιότητας σήμερα η εφημερίδα Washington Post.

Ο γενικός γραμματέας της Τζόρτζια Μπραντ Ραφενσμπέργκερ, ένας Ρεπουμπλικανός, απορρίπτει τους ισχυρισμούς του απερχόμενου προέδρου, λέγοντας στον Τραμπ ότι βασίζεται σε έωλες θεωρίες συνωμοσίας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα