Υπόθεση Ναβάλνι: Υπέρ του διαλόγου με τη Γερμανία η Ρωσία

Υπόθεση Ναβάλνι: Υπέρ του διαλόγου με τη Γερμανία η Ρωσία
Αλεξέι Ναβάλνι AP

Η Ρωσία τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με τη Γερμανία για την υπόθεση Ναβάλνι αφήνοντας πάντως σαφείς αιχμές για τη γερμανική στάση στο ζήτημα.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι επιθυμεί το διάλογο με την Γερμανία στην υπόθεση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι και υποστήριξε ότι οι ρώσοι γιατροί, οι οποίοι τον εξέτασαν αρχικά, ήταν πιο ειλικρινείς σε σχέση με τους γερμανούς γιατρούς που τον έχουν αναλάβει πλέον.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, η Μόσχα θέλει να πληροφορηθεί, μέσω του διαλόγου με την Γερμανία, την ακριβή ουσία που προκάλεσε την ασθένεια του Ναβάλνι και πρόσθεσε ότι ρώσοι ειδικοί εξετάζουν την υπόθεση.

“Με βάση την δήλωση της γερμανίδας καγκελαρίου και άλλων αξιωματούχων γνωρίζουμε ότι γερμανοί ειδικοί εντόπισαν ίχνη τοξικών ουσιών. Σε αυτή την περίπτωση, αναμένουμε διάλογο με τους γερμανούς συναδέλφους μας και ευελπιστούμε να πληροφορηθούμε για ποιού είδους ουσία πρόκειται”, είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους επισημαίνοντας ότι η Μόσχα ήταν εξαρχής ειλικρινής για την κατάσταση του Ναβάλνι.

Η έρευνα για την ξαφνική ασθένεια του Ναβάλνι συνεχίζεται στην Ρωσία de facto, είπε ο Πεσκόφ προσθέτοντας ότι θα διενεργηθεί και de jure, αν επιβεβαιωθεί η παρουσία της τοξικής ουσίας.

“Σύμφωνα με την εκδοχή των γιατρών μας, δεν ήταν δηλητηρίαση. Οι γερμανοί ειδικοί κατάφεραν να εντοπίσουν κάποιου είδους δηλητηριώδη ουσία. Υπολογίζουμε στον διάλογο με τους γερμανούς συναδέλφους μας. Έρευνες πραγματοποιούνται από τους ειδικούς μας και, αν υπάρξει επιβεβαίωση για την παρουσία δηλητηριωδών ουσιών στο βιολογικό υλικό του ασθενούς (Ναβάλνι), τότε φυσικά θα ακολουθήσουν νομικές συνέπειες. Ζητάμε από όλους να βασίζονται στα γεγονότα”, σημείωσε ο Πεσκόφ.

Η Γερμανία, όπου νοσηλεύεται πλέον ο Ναβάλνι, έχει ανακοινώσει ότι ο πολέμιος του Κρεμλίνου δηλητηριάστηκε με έναν σοβιετικού τύπου νευροτοξικό παράγοντα νόβιτσοκ και θέλει να λογοδοτήσουν οι δράστες.

Η Ρωσία δεν έχει μέχρι σήμερα ξεκινήσει ποινική έρευνα και υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για εγκληματική ενέργεια.

Δικαστική απόφαση υπέρ ρωσικού κράτους

Σε ξεχωριστή εξέλιξη, ρωσικό δικαστήριο ανακοίνωσε ότι απέρριψε καταγγελία που υπέβαλαν σύμμαχοι του Ναβάλνι, στην οποία κατηγορούν για απραξία τη ρωσική Ανακριτική Επιτροπή, ανώτερο σώμα επιβολής του νόμου, το οποίο χειρίζεται τις έρευνες για σοβαρά εγκλήματα.

Ένας από τους συμμάχους του Ναβάλνι κατηγόρησε την Ανακριτική Επιτροπή για αδράνεια έπειτα από την γραπτή καταγγελία την οποία της είχαν υποβάλει σύμμαχοί του στις 20 Αυγούστου ζητώντας την διενέργεια ποινικής έρευνας για την απόπειρα–όπως την χαρακτηρίζουν–κατά της ζωής του.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα