Το Ιράν ενεργοποίησε εξοπλισμό εμπλουτισμού ουρανίου, τιμώντας την Ημέρα Πυρηνικής Τεχνολογίας

Το Ιράν ενεργοποίησε εξοπλισμό εμπλουτισμού ουρανίου, τιμώντας την Ημέρα Πυρηνικής Τεχνολογίας
Atomic Energy Organization of Iran via AP, File

Ο Χασάν Ροχάνι τόνισε πως οι πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν, είναι ειρηνικές και για μη στρατιωτικούς σκοπούς.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, επιβεβαίωσε σήμερα, τη δέσμευση του Ιράν κατά της αύξησης των πυρηνικών οπλοστασίων, ενώ επέβλεπε την ενεργοποίηση φυγοκεντρωτών στο υπόγειο πυρηνικό εργοστάσιο Νατάνζ, τιμώντας την Ημέρα Πυρηνικής Τεχνολογίας.

Το Ιράν έχει παραβιάσει αρκετούς περιορισμούς που του επιβλήθηκαν από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, στις πυρηνικές δραστηριότητές του, αντιδρώντας στην αποχώρηση του πρώην των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από το πλαίσιο της συμφωνίας το 2018.

Οι δύο χώρες, υιοθέτησαν σκληρή στάση στις ανεπίσημες συζητήσεις που έγιναν την εβδομάδα που προηγήθηκε στη Βιέννη, με στόχο την επιστροφή τους, στα συμφωνηθέντα.

Μέσω βίντεο που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση του Ιράν, ο Ροχανί διέταξε την εισροή ουρανίου σε μορφή αερίου σε 164 φυγοκεντρωτές IR-6 και σε 30 φυγοκεντρωτές IR-5, αλλά και για τη διεξαγωγή μηχανολογικών δοκιμών σε άλλο εξοπλισμό (IR-9, IR-1) πιθανώς, μία νέα παραβίαση της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας.

Η τελετή δημοσιοποίησε την πρόοδο σε 133 περιπτώσεις, αναφορικά με την πυρηνική βιομηχανία του Ιράν, στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς και στην ιατρική, στην ενέργεια, αλλά και στον γεωργικό τομέα, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Ιράν.

«Για μία ακόμη φορά, τονίζω ότι όλες οι πυρηνικές δραστηριότητες μας, είναι ειρηνικές και για μη στρατιωτικούς σκοπούς» ανέφερε στις τηλεοπτικές δηλώσεις του, ο Ροχανί.

«Συνεχίζουμε να τηρούμε τη δέσμευσή μας στο πλαίσιο της συμφωνίας μη εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων (NPT), αλλά και απέναντι στην παγκόσμια κοινότητα για τη μη στρατιωτική απόκλισή μας, από το πυρηνικό μας πρόγραμμα» επεσήμανε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα