Ισπανία: Αγοράζει υπερσύγχρονο πλοίο για να βρει βυθισμένο θησαυρό

Ισπανία: Αγοράζει υπερσύγχρονο πλοίο για να βρει βυθισμένο θησαυρό
Ισπανία: Θα αγοράσει πλοίο για να εντοπίσει βυθισμένο θησαυρό shutterstock

Η Ισπανία θα αγοράσει πλοίο για να προσπαθήσει να εντοπίσει βυθισμένο θησαυρό. Ενισχύει την πεποίθηση το γεγονός ότι πάνω από 700 ναυάγια έχουν εντοπιστεί, κυρίως στην Καραϊβική.

Για αιώνες, βυθισμένες ισπανικές γαλέρες φορτωμένες με χρυσό, ασήμι και σμαράγδια φρουρούσαν τους ανεκτίμητους θησαυρούς τους στον βυθό των ωκεανών.

Η Ισπανία πρόκειται να λανσάρει ένα νέο σκάφος που θα βοηθήσει στις προσπάθειες να βρεθούν τα χαμένα λάφυρα που η Μαδρίτη ισχυρίζεται πως αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει 710 ναυάγια από την Κούβα, τον Παναμά, τη Δομινικανή Δημοκρατία, την Αϊτή, τις Βερμούδες, τις Μπαχάμες και τις ακτές του Ατλαντικού των ΗΠΑ.

Περίπου τα εξ αυτών βυθίστηκαν καθώς ταξίδευαν από την Λατινική Αμερική στην Ισπανία όταν βυθίστηκαν, φορτωμένα με θησαυρούς, λόγω κακών καιρικών συνθηκών ή εξαιτίας πειρατικών επιθέσεων.

Το ισπανικό υπουργείο Άμυνας πρόκειται να αγοράσει σκάφος υποθαλάσσιας παρέμβασης 192 εκατομμυρίων, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία έως το 2022.

Το σκάφος θα είναι εξοπλισμένο με υποβρύχια ρομπότ και εξειδικευμένο εξοπλισμό σόναρ που μπορεί να βοηθήσει τους θαλάσσιους αρχαιολόγους να εντοπίσουν συντρίμμια. Θα βοηθήσει επίσης στη διάσωση πλημμυρισμένων υποβρυχίων και των πτωμάτων των νεκρών του πληρώματος, σε ένδειξη ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Αυτό το πλοίο θα μπορούσε να μας βοηθήσει στην εύρεση και, εάν είναι απαραίτητο, στην ανάκτηση των συντριμιών. Η τελευταία φορά που το ισπανικό ναυτικό μας βοήθησε με αυτόν τον τρόπο ήταν όταν βρήκαμε πλοία που χάθηκαν στη Μάχη του Τραφάλγκαρ, αλλά το σημερινό τους πλοίο είναι πολύ παλιό και ξεπερασμένο », δήλωσε σύμφωνα με τον Independent, ο Carlos Leon, ένας θαλάσσιος αρχαιολόγος που συνεργάζεται με την ισπανική κυβέρνηση.

Το BAM-IS θα βοηθήσει την Ισπανία να διαφυλάξει την χαμένη κληρονομιά της από κυνηγούς θησαυρών.

Το 2007, η αμερικανική εταιρεία Odyssey Marine Exploration βρήκε 17 τόνους χρυσού στο ναυάγιο του ισπανικού πλοίου Nuestra Senora de las Mercedes, το οποίο βρίσκεται στα παράλια της νότιας Πορτογαλίας.

Πάνω από δύο αιώνες χρόνια νωρίτερα, το 1804, ο βρετανικός στόλος πυρπόλησε το ισπανικό πλοίο σε μια επίθεση που οδήγησε την Ισπανία να κηρύξει πόλεμο στη Βρετανία.

Η Odyssey ανακοίνωσε ότι είχε κάνει τη μεγαλύτερη ανακάλυψη υποβρύχιου θησαυρού στην ιστορία, αξίας περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η αμερικανική εταιρεία χρησιμοποίησε ρομποτικούς δύτες για να τραβήξει τον θησαυρό από τον βυθό – πριν τον οδηγήσει στη Φλόριντα με μια μυστική πτήση από το Γιβραλτάρ κάτω από τις μύτες των Ισπανών.

Το 2012, μετά από έναν νομικό μαραθώνιο στα δικαστήρια των ΗΠΑ, η Ισπανία έφερε τον θησαυρό πίσω.

Ο Δρ Leon δημιούργησε ένα ημερολόγιο όλων των ισπανικών πλοίων που βυθίστηκαν για περίοδο 400 ετών.

Το απόθεμα ξεκινά από το 1492, όταν η ναυαρχίδα της Σάντα Μαρία του Χριστόφορου Κολόμβου βυθίστηκε από τη σημερινή Αϊτή, έως το 1898, όταν ο Ισπανός καταστροφέας Πλούτων χτυπήθηκε από ένα αμερικανικό σκάφος από την Κούβα, σηματοδοτώντας το τέλος του ισπανικού-αμερικανικού πολέμου και το κεφάλαιο λήξης της αυτοκρατορικής εποχής της Ισπανίας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα