Ισπανία: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους μετά την αθώωση πέντε ανδρών για τον βιασμό έφηβης

Ισπανία: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους μετά την αθώωση πέντε ανδρών για τον βιασμό έφηβης
Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους μετά την αθώωση πέντε ανδρών για τον βιασμό έφηβης AP

Οι κατηγορούμενοι είχαν βιντεοσκοπήσει με τα κινητά τους τον ομαδικό βιασμό κατά τη διάρκεια φεστιβάλ ταυροδρομιών και γελούσαν με το περιστατικό

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν την Πέμπτη τους δρόμους σε πόλεις της Ισπανίας μετά την απόφαση ισπανικού δικαστηρίου να απαλλάξει πέντε άνδρες από την κατηγορία του ομαδικού βιασμού μιας έφηβης κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ ταυροδρομιών του Σαν Φερμίν το 2016 στην Παμπλόνα.

Το δικαστήριο στη Ναβάρα, στη βόρεια Ισπανία, καταδίκασε τους άνδρες, οι οποίοι είχαν βιντεοσκοπήσει με τα κινητά τους τηλέφωνα την επίθεση και γελούσαν με το περιστατικό κατόπιν σε μια ομάδα στο Whatsapp, για το έγκλημα της σεξουαλικής επίθεσης, που επισύρει μικρότερες ποινές.

Η απόφαση αμέσως προκάλεσε θύελλα επικρίσεων και οργή. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε πόλεις σε ολόκληρη την Ισπανία, από τη Σεβίλη έως τη Βαρκελώνη αλλά και έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Μαδρίτη κρατώντας πλακάτ όπου αναγραφόταν το σύνθημα «σε πιστεύω, αδελφή» και φωνάζοντας «δεν είναι επίθεση, είναι βιασμός». Στη Μαδρίτη, άνδρες και γυναίκες κατέκλυσαν τους δρόμους φωνάζοντας «Ντροπή! Ντροπή!» και «Όχι σημαίνει Όχι!».

Στη Βαρκελώνη χιλιάδες πολίτες πλημμύρισαν την κεντρική πλατεία της πόλης, χτυπώντας τηγάνια και κατσαρόλες και κραδαίνοντας τα κλειδιά τους στον αέρα. Η δίκη της επονομαζόμενης «Αγέλης των Λύκων» είχε ήδη πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσεις στην Ισπανία αλλά και τον προβληματισμό για τα ολοένα και αυξανόμενα περιστατικά σεξουαλικών επιθέσεων στο ετήσιο φεστιβάλ και την κακομεταχείριση των γυναικών γενικότερα. Είχε όμως τραβήξει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας, αφού διαδραματίστηκε μεσούσης της γενικότερης ανησυχίας για τα περιστατικά σεξουαλικών κακοποιήσεων των γυναικών μετά το σκάνδαλο Χάρβεϊ Γουάινστιν.

Έπειτα από μια δίκη που διήρκησε 5 μήνες, κεκλεισμένων των θυρών ώστε να προστατευθεί η ταυτότητα του θύματος, ο δικαστής ανέγνωσε την απόφαση στο δικαστήριο της Ναβάρας. Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την επιβολή ποινών κάθειρξης άνω των 20 ετών για καθέναν εκ των κατηγορουμένων. Εντούτοις, τους επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης εννέα ετών. Βάσει του ισπανικού νόμου, η κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης διαφέρει από τον βιασμό καθώς, όπως προβλέπεται, δεν περιλαμβάνει βία ή εκφοβισμό. Η κατηγορία αυτή συνήθως απαγγέλλεται σε περιπτώσεις σεξουαλικών σχέσεων μεταξύ ανήλικων συντρόφων ή προσώπων που δεν δύνανται να συναινέσουν σε σεξουαλικές επαφές, όπως προσώπων υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών ή αλκοόλ. Πολιτικοί από όλα τα κόμματα καταδίκασαν την απόφαση.

«Ως πολίτης και ως πατέρας, δυσκολεύομαι να κατανοήσω αυτήν την απόφαση» ήταν το tweet του Άλμπερτ Ριβέρα, του επικεφαλής του κόμματος Ciudadanos. «Μοιάζει σαν να λέμε στα θύματα ότι αν δεν τα βάλεις με πέντε κακοποιούς, διπλάσιους σε μέγεθος από εσένα, θέτοντας τη ζωή σου σε κίνδυνο, δεν είναι βιασμός» επισήμανε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο ηγέτης του κόμματος Podemos. Η περιφερειακή κυβέρνηση της Ναβάρας αναμένεται να εφεσιβάλει την απόφαση.

Οι πέντε άνδρες, μεταξύ τους ένας πρώην αστυνομικός και ένας πρώην στρατιώτης, και το θύμα, που ήταν κάτω των 18 ετών όταν της επιτέθηκαν, δεν ήταν παρόντες στο δικαστήριο. Οι άνδρες, όπως τα ισπανικά ΜΜΕ ονόμασαν η «Αγέλη των Λύκων» σύμφωνα με το όνομα της ομάδας τους στο Whatsapp, βρίσκονταν υπό κράτηση από τον Ιούλιο του 2016. Ο δικαστής, ο οποίος δεν εξήγησε το σκεπτικό της απόφασης, επέβαλε επίσης στους κατηγορουμένους να καταβάλουν στο θύμα αποζημίωση ύψους 50.000 ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα