Καναδάς: Αναζητούνται 80 άνθρωποι που συμμετείχαν σε τρομοκρατικές συνωμοσίες στο εξωτερικό

Καναδάς: Αναζητούνται 80 άνθρωποι που συμμετείχαν σε τρομοκρατικές συνωμοσίες στο εξωτερικό

Οι αρχές του Καναδά αναζητούν 80 ανθρώπους που επέστρεψαν στη χώρα μετά τη συμμετοχή τους σε τρομοκρατικές συνωμοσίες στο εξωτερικό

Οι καναδικές αρχές θέλουν να συλλάβουν 80 άτομα που επέστρεψαν στη χώρα μετά τη συμμετοχή τους σε ύποπτες δραστηριότητες που σχετίζονται με την τρομοκρατία, όπως δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας.

Από τις αρχές του 2014 τουλάχιστον 130 άνθρωποι που είτε έχουν καναδική ιθαγένεια είτε διαμένουν μόνιμα στον Καναδά, θεωρούνται ύποπτοι εξ αιτίας δραστηριοτήτων τους που σχετίζονται με την τρομοκρατία στο εξωτερικό, ανέφερε ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Στίβεν Μπλένεϊ.

«Κάποιοι έχασαν τη ζωή τους, κάποιοι παραμένουν στο εξωτερικό. Γνωρίζουμε όμως ότι περίπου 80 από αυτούς έχουν επιστρέψει στον Καναδά» είπε μιλώντας στην επιτροπή Δημόσιας Ασφάλειας του Κοινοβουλίου, επισημαίνοντας ότι τα άτομα αυτά αποτελούν σοβαρή απειλή για τον Καναδά.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ... ότι τη στιγμή που μιλάμε, η καναδική αστυνομία αναζητά αυτούς τους ανθρώπους και θα προσπαθήσει να τους βάλει πίσω από τα κάγκελα», είπε ο καναδός υπουργός χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Μια έκθεση του υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, ανέφερε ότι πρόσωπα που προέρχονται από τον Καναδά συμμετείχαν στις συγκρούσεις στη Συρία, τη Σομαλία, το Ιράκ, την Αλγερία και το Αφγανιστάν. Περίπου 30 από αυτούς είναι ύποπτοι για συμμετοχή σε στρατόπεδα που σχετίζονται με την τρομοκρατία στη Συρία, προστίθεται στην έκθεση όπου επίσης σημειώνεται ότι « βίαιοι εξτρεμιστές, ειδικά της αλ Κάιντα» έχουν τον Καναδά ως πιθανό στόχο τους.

Δύο καναδοί εξάλλου είχαν συμμετάσχει στη μαζική ομηρία σε εγκατάσταση φυσικού αερίου στην Αλγερία, τον Ιανουάριο του 2013 όταν 70 άνθρωποι συμπεριλαμβανομένων και των δύο καναδών έχασαν τη ζωή τους από την επέμβαση των αλγερινών δυνάμεων. Εν τω μεταξύ το καναδικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Τρίτη τη συμμετοχή της χώρας στον διεθνή συνασπισμό εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

SHARE:

24Media Network