Καναδάς: Κάτοικοι απομακρύνονται με αεροπλάνα λόγω των πυρκαγιών στο Βορρά

Καναδάς: Κάτοικοι απομακρύνονται με αεροπλάνα λόγω των πυρκαγιών στο Βορρά
Πυρκαγιές στον Καναδά. AP

Για την εκκένωση περιοχών του καναδικού Βορρά, εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών, επιστρατεύτηκαν αεροπλάνα, λόγω της τεράστιας απόστασης που έχουν τα χωριά μεταξύ τους.

Με αεροπλάνα απομακρύνονται οι κάτοικοι σε απομονωμένες κοινότητες στο βόρειο τμήμα του Καναδά, εξαιτίας των σφοδρότατων πυρκαγιών, οι οποίες αναγκάζουν τα Βορειοδυτικά Εδάφη να κυρήξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Να απομακρυνθούν από τις κατοικίες τους αναγκάστηκαν περίπου 168.000 άνθρωποι στον Καναδά, μετά το ξέσπασμα των πυρκαγιών, οι οποίες σπάνε κάθε ρεκόρ φέτος. Πάνω από 230 ενεργά πύρινα μέτωπα υπάρχουν στα Βορειοδυτικά Εδάφη, με το 15% του πληθυσμού -σε αριθμό 6.000 άνθρωποι- να έχει απομακρυνθεί από τις κατοικίες του.

Υπάρχει μεγάλη δυσκολία στο να καταστεί εφικτή η εκκένωση δια ξηράς στα χωριά της περιοχής, καθώς έχουν απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων, σύμφωνα με τον Μάικ Γουέστγουικ, της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Ένα απόσπασμα 120 στρατιωτών αναπτύχθηκε την Τρίτη (15/8), για να διευκολυνθούν οι αεροπορικές εκκενώσεις, όπως ανέφερε ο ίδιος.

Κάτοικος κοινότητας σχεδόν 2.250 ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονται τώρα υπό εντολή εκκένωσης, ο Τζόρνταν Έβοϊ, 28 ετών, ήλπιζε να εγκαταλείψει την κατοικία του με αυτοκίνητο προκειμένου να καταφύγει στη γειτονική περιφέρεια Αλμπέρτα. Τελικά, δασική πυρκαγιά της περιοχής, τον ανάγκασε να αλλάξει τα σχέδιά του και να φύγει με στρατιωτικό αεροπλάνο.

“Δεν μπορούσα να δω τίποτα μπροστά μου (…) Δεν υπήρχε πλέον δίκτυο, άρα κανένας τρόπος να ξέρω πού βρισκόμουν, ήταν ακόμη περισσότερο αγωνιώδες”, ανέφερε στο AFP.

Ο 28χρονος ανησύχησε πως τα ελαστικά του θα “έλιωναν” από τη ζέστη. Πρόσθεσε ότι “ο αυτοκινητόδρομος είχε εξαφανιστεί από τις φλόγες, ήταν η πιο τρομακτική στιγμή στη ζωή μου“.

Μετά την περιφερειακή πρωτεύουσα Γελοουνάιφ το βράδυ της Δευτέρας (14/8), η οποία απειλείτο από πυρκαγιά που έφθασε 20 χιλιόμετρα από την είσοδο της πόλης, ήταν η σειρά των αρχών των Βορειοδυτικών Εδαφών (TNO) να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης το βράδυ της Τρίτης (πρώτες ώρες της Τετάρτης, ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το ΑΠΕ.

“Η κατάσταση εξελίσσεται ραγδαία και οι ανάγκες επί του εδάφους αλλάζουν γρήγορα”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση.

“Είμαστε σε κατάσταση κρίσης και η κυβέρνησή μας χρησιμοποιεί όλα τα μέσα [που έχει] στη διάθεσή της”, υποστήριξε η περιφερειακή υπουργός Περιβάλλοντος Σέιν Τόμσον, τονίζοντας ότι αυτό επιτρέπει στην τοπική κυβέρνηση να “έχει πρόσβαση σε πόρους και να τους αναπτύξει”.

“Ραγίζει η καρδιά μου όταν σκέπτομαι τους ανθρώπους στα TNO που αγωνίζονται με τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές”, έγραψε στο Twitter ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό στο Twitter.

Η Βρετανική Κολομβία, η οποία πλήττεται επίσης από δασικές πυρκαγιές, σημείωσε θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου, για πρώτη φορά φέτος.

Ο υδράργυρος έφτασε τους 41,4 βαθμούς Κελσίου στην πόλη Λίτον, δύο χρόνια μετά το πρωτόγνωρο “θόλο ζέστης με το ιστορικό ρεκόρ του Καναδά των 49,6 βαθμών Κελσίου.

Εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης που κατέχει ο Καναδάς, η χώρα θερμαίνεται γρηγορότερα από τον υπόλοιπο πλανήτη. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια πλήττεται από ακραία μετεωρολογικά φαίνομενα, τα οποία εντείνονται λόγω της κλιματικής κρίσης.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα