Καταλονία: Την Δευτέρα πιθανώς η ανακήρυξη ανεξαρτησίας

A woman carries an independence Catalan flag as demonstrators march downtown Barcelona, Spain, Tuesday Oct. 3, 2017. Thousands of people demonstrated against the confiscation of ballot boxes and charges on unarmed civilians during Sunday's referendum, declared illegal by Spain's Constitutional Court, on Catalonia's secession from Spain.(AP Photo/Santi Palacios)
A woman carries an independence Catalan flag as demonstrators march downtown Barcelona, Spain, Tuesday Oct. 3, 2017. Thousands of people demonstrated against the confiscation of ballot boxes and charges on unarmed civilians during Sunday's referendum, declared illegal by Spain's Constitutional Court, on Catalonia's secession from Spain.(AP Photo/Santi Palacios) AP

Εκείνη την ημέρα είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του κοινοβουλίου της περιφέρειας

Η Καταλονία ενδέχεται να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της την προσεχή Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του κοινοβουλίου που συγκάλεσε η ηγεσία της περιφέρειας μετά το δημοψήφισμα που απαγόρευσε η Μαδρίτη, ανέφερε την Τετάρτη στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή από τους κόλπους της περιφερειακής κυβέρνησης.

«Σε συνάρτηση με το πώς θα εξελιχθεί η συνεδρίαση, η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας ενδέχεται να γίνει» εκείνη τη στιγμή, επισήμανε αυτή η πηγή που δεν θέλησε να κατονομαστεί κι ενώ το μπραντ ντε φερ μεταξύ Καταλονίας και της κεντρικής κυβέρνησης έχει βυθίσει την Ισπανία σε μία από τις χειρότερες πολιτικές κρίσεις των τελευταίων 40 ετών.

Σύμφωνα με τον νόμο σχετικά με την οργάνωση του δημοψηφίσματος, που ενέκρινε το καταλανικό κοινοβούλιο και την ισχύ του ανέστειλε το Συνταγματικό Δικαστήριο, η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας πρέπει να γίνει εντός των δύο ημερών που θα ακολουθήσουν την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, εφόσον έχει επικρατήσει το «ναι».

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν επιβεβαίωσε την Τρίτη σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC ότι θα ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία κι ότι ανακήρυξη θα γίνει «στα τέλη της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης».

Σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε η καταλανική κυβέρνηση, το «ναι» στην ανεξαρτησία έχει συγκεντρώσει το 90% των ψήφων και η συμμετοχή ανήλθε σε λίγο παραπάνω από 42%.

(Φωτό: AP Photo/Santi Palacios)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Καταλονία, Δημοψήφισμα Καταλονίας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Παρέμβαση ΕΕ για την Καταλονία: Ήρθε η ώρα να συζητήσετε

Καταλονία: Διάλογο ζητά η ΕΕ. 'Πρόεδρος ελεύθερης χώρας' αισθάνεται ο Πουτζντεμόν

Μετά την Καταλονία ποιός; Αυτές είναι οι περιοχές που διεκδικούν αυτονομία στην ΕΕ

SHARE:

24Media Network