Καταγγελίες για νέα θηριωδία του Ισραήλ, με βομβαρδισμό σχολείου στη Γάζα

Διαβάζεται σε 4'
Γάζα
Γάζα Associated Press

Ακόμη ένα αποτρόπαιο χτύπημα του Ισραήλ κατά αμάχων φέρεται να έβαλε χώρα, αυτή τη φορά με στόχο το σχολείο «Αλ-Φαχούρα» που βρίσκεται σε καταυλισμό προσφύγων, υπό τη διεύθυνση του ΟΗΕ, στη Γάζα. Παρέμβαση Μπάιντεν για την επόμενη ημέρα.

Με σφοδρότητα συνεχίζονται οι αεροπορικές επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας, με την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) να καταγγέλλει ότι έχει πληγεί και το σχολείο «Αλ-Φαχούρα» (al-Fakhoura), που βρίσκεται υπό τη διοίκησή του.

Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος της Παλαιστινιακής Υπηρεσίας, έλαβε «φρικιαστικές» φωτογραφίες με ανθρώπους που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από επίθεση σε σχολείο της UNRWA που βρίσκεται βορείως της Γάζας.

“Αυτές οι επιθέσεις δεν μπορούν να αποτελούν συνήθη φαινόμενα. Πρέπει να σταματήσουν. Μία ανθρωπιστική εκεχειρία δεν μπορεί να καθυστερεί περαιτέρω” πρόσθεσε Γενικός Επίτροπος της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρίνι, στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Αναφορές για τουλάχιστον 50 νεκρούς

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις παλαιστινιακές υπηρεσίες Υγείας, από το χτύπημα τα ξημερώματα του Σαββάτου στο σχολείο, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 50 άμαχοι.

Η Χαμάς, μετά την ανακοίνωση του αριθμού των θυμάτων, δήλωσε ότι θα αναγκάσει τους Ισραηλινούς «να λογοδοτήσουν» για το έγκλημα αυτό.

Από την πλευρά τους, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), στο πρώτο τους δημόσιο σχόλιο για τις καταγγελίες, αναφέρουν πως διερευνούν ανεπιβεβαίωτες αναφορές για δεκάδες θανάτους, σε σχολείο που διοικείται από τον ΟΗΕ, στη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ισραηλινού Στρατού, Αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ, είπε στο BBC: «Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ότι αυτό το περιστατικό προέρχεται από τους IDF, αλλά βλέπουμε τις εικόνες όπως εσείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το εξετάζουμε».

Σημειώνεται πως το σχολείο βρίσκεται στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια, που έχει γίνει πολλές στόχος της ισραηλινής επίθεσης σε αναζήτηση μαχητών της Χαμάς.

Αντιδρώντας, η Αίγυπτος λέει ότι η ισραηλινή επίθεση στο σχολείο που λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ είναι «σκόπιμη προσβολή των οργανισμών και των αξιών του ΟΗΕ» και ζητά έρευνα για να αποδοθούν ευθύνες στο Ισραήλ.

Τι δείχνουν τα πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Στο διαδίκτυο εμφανίστηκαν πλάνα που φέρεται να δείχνουν τα επακόλουθα του χτυπήματος στο σχολείο Αλ-Φαχούρα της UNRWA στην Τζαμπάλια, το οποίο χρησιμοποιείται ως καταφύγιο για εκτοπισμένους.

Σύμφωνα με το BBC, το βίντεο, διάρκειας 1 λεπτού και 40 δευτερολέπτων, ξεκινά από τη δυτική γωνία του κτιρίου του σχολείου και καταγράφει διάφορους χώρους, καθώς η κάμερα κινείται προς το ισόγειο.

Πολλοί άνθρωποι -μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά- φαίνονται με σοβαρά τραύματα ή να κείτονται ακίνητοι στο έδαφος σε διάφορα σημεία του κτιρίου. Στα πλάνα διακρίνονται περισσότερα από 20 θύματα και περίπου τα μισά από αυτά φαίνονται σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο στο ισόγειο, στο οποίο εντοπίζονται σημαντικές ζημιές.

Τα σχολεία που λειτουργούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ έχουν χρησιμοποιηθεί ως καταφύγια για τους κατοίκους της Γάζας στο βόρειο τμήμα. Οι καιρικές συνθήκες που είναι εμφανείς στα πλάνα, ταιριάζουν με τη σημερινή πρόγνωση του καιρού στην περιοχή, ενώ δεν έχουν εντοπιστεί παλαιότερες εκδοχές του βίντεο στο διαδίκτυο, όπερ σημαίνει ότι το υλικό φαίνεται να είναι αυθεντικό.

Μπάιντεν: Η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας

Την ίδια στιγμή, ο Τζο Μπάιντεν δηλώνει ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει, εν τέλει, να αναλάβει την διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Οχθης μετά τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς.

Σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στην Washington Post, ο αμερικανός πρόεδρος επισημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρξει αναγκαστικός εκτοπισμός πολιτών από την Λωρίδα της Γάζας, ενώ η Δυτική Οχθη και η Λωρίδα της Γάζας θα πρέπει να ενωθούν υπό μία κοινή κυβερνητική δομή και τελικά υπό μία ανασυγκροτημένη Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εκδώσουν απαγορεύσεις εισόδου κατά των «εξτρεμιστών» που επιτίθενται κατά πολιτών στην Δυτική Οχθη. «Εχω δηλώσει με έμφαση στην ισραηλινή ηγεσία ότι η εξτρεμιστική βία κατά των Παλαιστινίων στην Δυτική Οχθη πρέπει να σταματήσει και εκείνοι που διαπράττουν τις βιαιότητες πρέπει να λογοδοτήσουν» γράφει ο αμερικανός πρόεδρος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα