Κατάρριψη Boeing στο Ιράν: Διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του Χαμενεΐ

Κατάρριψη Boeing στο Ιράν: Διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του Χαμενεΐ
Ιρανοί διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του αγιατολάχ Χαμενεΐ Babak Taghvaee/twitter

Εκατοντάδες άνθρωποι κατά του ανώτατου ηγέτη του Ιράν. Η ουκρανική εισαγγελία εξετάζει την πιθανότητα να συμπεριλάβει στην έρευνά της την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Μια ομάδα Ιρανών διαδηλωτών ζήτησε το Σάββατο την παραίτηση του ανώτατου ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έπειτα από την παραδοχή από την Τεχεράνη ότι ο στρατός της κατέρριψε από λάθος ένα ουκρανικό επιβατικό αεροσκάφος σκοτώνοντας και τους 176 επιβαίνοντες σε αυτό.

“Ηγέτη Χαμενεΐ παραιτήσου, παραιτήσου”, φαίνεται να φωνάζουν εκατοντάδες άνθρωποι σε βίντεο που ανέβηκαν στο Twitter μπροστά από το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης Amir Kabir.

Το Reuters πάντως δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει την αξιοπιστία του οπτικού υλικού.

Ανθρωποκτονία από πρόθεση

Το γραφείο του Ουκρανού γενικού εισαγγελέα ανακοίνωσε ότι εξετάζει την πιθανότητα να συμπεριληφθούν οι κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και της καταστροφής αεροσκάφους στην έρευνα για την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους από το Ιράν.

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε νωρίτερα ότι κατέρριψε από λάθος το αεροσκάφος σκοτώνοντας και τους 176 επιβαίνοντες καθώς οι ιρανικές δυνάμεις της βρίσκονταν σε ύψιστη ετοιμότητα έπειτα από τις πυραυλικές επιθέσεις που είχαν εξαπολύσει εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ.

“Παράτολμη ενέργεια”

Η κατάρριψη από το Ιράν ενός ουκρανικού επιβατικού αεροσκάφους με 176 επιβαίνοντες “ήταν μια φρικτή τραγωδία”, δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ μετά την παραδοχή από την Τεχεράνη ότι το κατέρριψε από λάθος.

“Τελικά, το Ιράν έκανε ένα φρικτό λάθος. Οι παράτολμες ενέργειες του Ιράν είχαν για μια ακόμη φορά καταστροφικές συνέπειες”, είπε ο αξιωματούχος διατηρώντας την ανωνυμία του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα