Καζακστάν: Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα – Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες

Καζακστάν: Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα – Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες
Ταραχές στο Καζακστάν 2022 Vladimir Tretyakov/AP Photo

Μαίνεται για ακόμη ένα 24ωρο το χάος στο Καζακστάν. Στρατιώτες πυροβολούν εναντίον διαδηλωτών και αυτοκινήτων στην κεντρική πλατεία του Αλμάτι. Έκκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αυτοσυγκράτηση προς όλες τις πλευρές.

Εκτός ελέγχου δείχνει να είναι η κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στο Καζακστάν, όπου μαίνονται οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και στρατού, οι οποίες προκλήθηκαν από την αύξηση των τιμών καυσίμου, με τις κινητοποιήσεις που συγκλονίζουν το Αλμάτι, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας να είναι οι μεγαλύτερες από την ανεξαρτησία της το 1991.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, στρατιώτες πυροβολούν εναντίον διαδηλωτών και αυτοκινήτων στην κεντρική πλατεία του Αλμάτι, της μεγαλύτερης πόλης του Καζακστάν, ενώ νωρίτερα, τα πρακτορεία ειδήσεων AFP και Reuters μετέδωσαν πως ακούγονταν πυροβολισμοί στο κέντρο του Αλμάτι.

Τραγικός όμως είναι και ο νεότερος απολογισμός των νεκρών από τις ταραχές, καθώς τουλάχιστον 18 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν και 748 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν σήμερα τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα το υπουργείο Εσωτερικών του Καζακστάν.

Ένας προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 13 νεκρούς και 353 τραυματίες στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας.

Πολλές ριπές όπλων ακούστηκαν νωρίτερα από τη συνοικία του δημαρχείου, το οποίο βρέθηκε χθες στο στόχαστρο εκατοντάδων διαδηλωτών, ενώ στρατιωτικά οχήματα εθεάθησαν να κατευθύνονται προς την πλατεία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ταραχές στο Καζακστάν 2022 Yan Blagov/AP Photo

Χιλιάδες συλλήψεις διαδηλωτών

Η αστυνομία στο Καζακστάν συνέλαβε περίπου 2000 ανθρώπους στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας Αλμάτι, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, με το υπουργείο Εσωτερικών να αναφέρει ότι οι συλλήψεις έφτασαν τις 2.298.

“Οι αστυνομικοί στο Αλμάτι ξεκίνησαν να καθαρίζουν τους δρόμους (…). Συνολικά, περίπου 2000 άνθρωποι οδηγήθηκαν σε αστυνομικά τμήματα”, επισημαίνει το υπουργείο Εσωτερικών, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία TASS και Ria Novosti.

Νωρίτερα, η αστυνομία έκανε γνωστό πως “εξουδετέρωσε” δεκάδες ταραξίες, ενώ επιπλέον, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε πως το Καζακστάν ανέστειλε προσωρινά την είσοδο στη χώρα των ξένων. Το πρακτορείο ειδήσεων επικαλείται την πρεσβεία του Καζακστάν στο Ουζμπεκιστάν.

Πλαφόν στις τιμές των καυσίμων

Η κυβέρνηση του Καζακστάν ανακοίνωσε σήμερα ότι έθεσε ανώτατο όριο για ένα εξάμηνο στις τιμές πώλησης των καυσίμων, με φόντο τις χαοτικές ταραχές στη χώρα, που τροφοδοτούνται από την οργή σχετικά με την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.

Το μέτρο αυτό, που εξηγείται λεπτομερώς στον ιστότοπο του πρωθυπουργού της χώρας, στοχεύει να “σταθεροποιήσει την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση” σε αυτήν τη χώρα της Κεντρικής Ασίας.

ΕΕ: Η ρωσική παρέμβαση στο Καζακστάν πρέπει να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τη Ρωσία σήμερα να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία του Καζακστάν, την ώρα που η Ρωσία στέλνει αλεξιπτωτιστές να βοηθήσουν να κατασταλεί η εξέγερση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση προς όλες τις πλευρές.

Στρατιωτικές δυνάμεις στο Καζακστάν 2022 Russian Defense Ministry Press Service via AP

“Η βία πρέπει να σταματήσει. Καλούμε, επίσης, για αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές και μια ειρηνική επίλυση της κατάστασης. Τώρα, προφανώς, η ΕΕ είναι έτοιμη και πρόθυμη να στηρίζει έναν διάλογο στη χώρα”, τόνισε ένας εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν.

Νωρίτερα, η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διαβουλευτεί με το Καζακστάν και άλλους συμμάχους σχετικά με το ενδεχόμενο επιπλέον κινήσεων για να στηρίξει την “αντιτρομοκρατική” επιχείρηση εκεί και να απελευθερώσει κρίσιμες υποδομές.

Στρατιωτικές δυνάμεις στο Καζακστάν 2022 Russian Defense Ministry Press Service via AP

Συνεχίζονται κανονικά η παραγωγή και οι εξαγωγές ουρανίου

Η Kazatomprom, η μεγαλύτερη παραγωγός ουρανίου στον κόσμο, ανέφερε σήμερα ότι λειτουργεί κανονικά με κανέναν αντίκτυπο στην παραγωγή ή τις εξαγωγές.

“Η εξόρυξη ουρανίου συνεχίζεται σύμφωνα με το σχέδιο να μην υπάρξουν διακοπές. Η εταιρεία τηρεί τα συμβόλαιά της εξαγωγών”, επισήμανε ένας εκπρόσωπος τύπου της Kazatomprom.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα