Καζακστάν: Ο πρόεδρος δηλώνει ότι η συνταγματική τάξη έχει “σε μεγάλο βαθμό αποκατασταθεί”

Καζακστάν: Ο πρόεδρος δηλώνει ότι η συνταγματική τάξη έχει “σε μεγάλο βαθμό αποκατασταθεί”
Εικόνα από την αναταραχή στο Αλμάτι του Καζακστάν 2022 Vladimir Tretyakov/ap

Ο πρόεδρος του Καζακστάν, ο Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ δηλώνει πως "η συνταγματική τάξη έχει σε μεγάλο βαθμό αποκατασταθεί" στη χώρα μετά τις ταραχές

Η συνταγματική τάξη έχει σε μεγάλο βαθμό “αποκατασταθεί” στη χώρα μετά τις ταραχές, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Καζακστάν Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ότι 26 “οπλισμένοι εγκληματίες” σκοτώθηκαν στις ταραχές που σημειώνονταν εδώ και μέρες στο Καζακστάν και ότι πάνω από 3.000 από αυτούς συνελήφθησαν, προσθέτοντας ότι οι νεκροί στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας ανέρχονται σε 18 από τότε που ξέσπασαν οι διαμαρτυρίες.

Όλα τα κυβερνητικά κτίρια έχουν “απελευθερωθεί και τεθεί υπό αυξημένη προστασία”, με 70 σημεία ελέγχου να έχουν στηθεί στη χώρα, προσθέτει το υπουργείο Εσωτερικών στην ανακοίνωσή του.

Στην Αλμάτι, την μεγαλύτερη πόλη και οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, όπου οι ταραχές ήταν οι πιο βίαιες, “οι δυνάμεις της τάξης και οι ένοπλες και συναφείς δυνάμεις εγγυώνται την δημόσια τάξη, την προστασία των στρατηγικών υποδομών και τον καθαρισμό των δρόμων”, επισημαίνει επίσης το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο χθες, Πέμπτη, είχε ανακοινώσει ότι οι τραυματίες στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας ανέρχονταν σε 748.

“Οι δυνάμεις της τάξης εργάζονται σκληρά. Η συνταγματική τάξη έχει σε μεγάλο βαθμό αποκατασταθεί σε όλες τις περιοχές της χώρας”, σημείωσε παράλληλα ο πρόεδρος σε ανακοίνωση που εξέδωσε, στην οποία πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις για την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης θα συνεχιστούν “μέχρι την ολοκληρωτική καταστροφή των μαχητών”.

“Τα τοπικά όργανα έχουν τον έλεγχο της κατάστασης, αλλά οι τρομοκράτες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν όπλα και προκαλούν ζημιές στα αγαθά των πολιτών”, σημείωσε.

Δυνάμεις της Ρωσίας κι άλλων συμμαχικών χωρών της Μόσχας έφτασαν χθες, Πέμπτη, στο Καζακστάν για να υποστηρίξουν τις αρχές, οι οποίες αντιμετωπίζουν εδώ και ημέρες μαζικές διαμαρτυρίες που ξέσπασαν λόγω της ανόδου των τιμών καυσίμου οδηγώντας σε σκηνές χάους, κυρίως στην Αλμάτι.

Σήμερα το πρωί ανταποκριτές του Reuters είδαν θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και στρατιωτικούς στην κύρια πλατεία της Αλμάτι, όπου χθες στρατιώτες άνοιξαν πυρ σε διαδηλωτές.

Μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω, ανταποκριτές του Reuters είδαν ένα πτώμα μέσα σε ένα αυτοκίνητο που είχε υποστεί σοβαρές ζημιές.

Επίσης σε άλλο μέρος της πόλης είδαν λεηλατημένο κατάστημα το οποίο πωλούσε προηγουμένως πυρομαχικά. Οι ίδιοι μετέδωσαν ότι σε άλλη πλατεία της Αλμάτι είδαν επίσης στρατιωτικά οχήματα και περίπου 100 ένστολους στρατιωτικούς.

Τι συμβαίνει στο Καζακστάν

Χάος επικρατεί στο Καζακστάν εδώ και μερικές μέρες, καθώς διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της χώρας για να διαμαρτυρηθούν για την κρίση του υγραερίου. Ωστόσο, σύντομα οι διαδηλώσεις μετατράπηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλέιας του Καζακστάν.

Συγκεκριμένα, διαδηλώσεις ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο στην πόλη Ζαναοζέν, μετά την πρωτοχρονιάτικη αύξηση των τιμών του υγραερίου πετρελαίου. Στη συνέχεια οι αναταραχές άρχισαν να εξαπλώνονται και σε άλλες πόλεις.

Διαδηλώσεις στο Καζακστάν μετά την αύξηση των τιμών του αερίου AP Photo/Vladimir Tretyakov


Την Τρίτη χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν εξαγριωμένοι στους δρόμους της Αλμάτι, της μεγαλύτερης πόλης της χώρας, για να διαμαρτυρηθούν. Η αστυνομία άρχισε να εκτοξεύει δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης προς τους διαδηλωτές.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πόλη, ενώ διέταξε τον στρατό να επέμβει για να αποκατασταθεί η τάξη και να τερματιστούν οι ταραχές.

Η αστυνομία της Αλμάτι ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεκάδες ταραξίες “εξαλείφθηκαν” στις διαδηλώσεις και τις ταραχές που συγκλονίζουν το Καζακστάν εδώ και μέρες.

Ταραχές στο Καζακστάν 2022 Vladimir Tretyakov/AP Photo


Πλαφόν στις τιμές των καυσίμων

Η κυβέρνηση του Καζακστάν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έθεσε ανώτατο όριο για ένα εξάμηνο στις τιμές πώλησης των καυσίμων, με φόντο τις χαοτικές ταραχές στη χώρα, που τροφοδοτούνται από την οργή σχετικά με την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.

Το μέτρο αυτό, που εξηγείται λεπτομερώς στον ιστότοπο του πρωθυπουργού της χώρας, στοχεύει να “σταθεροποιήσει την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση” σε αυτήν τη χώρα της Κεντρικής Ασίας.

ΕΕ: Η ρωσική παρέμβαση στο Καζακστάν πρέπει να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τη Ρωσία να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία του Καζακστάν, την ώρα που η Ρωσία στέλνει αλεξιπτωτιστές να βοηθήσουν να κατασταλεί η εξέγερση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση προς όλες τις πλευρές.

“Η βία πρέπει να σταματήσει. Καλούμε, επίσης, για αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές και μια ειρηνική επίλυση της κατάστασης. Τώρα, προφανώς, η ΕΕ είναι έτοιμη και πρόθυμη να στηρίζει έναν διάλογο στη χώρα”, τόνισε ένας εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν.

Ρωσικές στρατιωτικές μονάδες μεταφέρονται στη χώρα

Η Ρωσία είναι βέβαιη ότι το Καζακστάν θα αντιμετωπίσει τα προβλήματά του, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρουσκό.

Το πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε επικαλούμενο τις δηλώσεις του Ρώσου υφυπουργού ότι η Ρωσία κι άλλα πρώην σοβιετικά κράτη του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας, τα οποία έχουν στείλει ειρηνευτική δύναμη για να βοηθήσει το Καζακστάν να αντιμετωπίσει τις ταραχές, “στέκονται στο πλευρό του Καζακστάν και κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν οι σύμμαχοι”.

Ρωσικές στρατιωτικές μονάδες μεταφέρονται αεροπορικώς στο Καζακστάν “όλο το 24ωρο” και ελέγχουν το αεροδρόμιο της Αλμάτι, της μεγαλύτερης πόλης και οικονομικής πρωτεύουσας του Καζακστάν, μαζί με τις δυνάμεις επιβολής του νόμου της χώρας, μετέδωσε παράλληλα σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα