Κορονοϊός: Γιατί ο πλανήτης βρίσκεται μεσούσης της χειρότερης φάσης της πανδημίας

Κορονοϊός: Γιατί ο πλανήτης βρίσκεται μεσούσης της χειρότερης φάσης της πανδημίας
Ετοιμασίες για καύση νεκρών από τον κορονοϊό στην Ινδία 2021 Amit Sharma/AP

Ποιοι οι λόγοι που την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν παγκοσμίως σχεδόν τόσα κρούσματα όσα συνολικά τους πέντε πρώτους μήνες της πανδημίας. Η "σοκαριστική ανισότητα" και η ανάγκη για "εμβολιαστική ανεξαρτησία".

Ένα χρόνο πριν, όταν η πανδημία του κορονοϊού βρισκόταν ακόμη στα αρχικά της στάδια, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τόνιζε ότι μία παγκόσμια προσέγγιση θα ήταν ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να “αποχαιρετήσουμε” την κρίση.

“Ο σωστός δρόμος για να κάνουμε βήματα προς τα μπροστά είναι η αλληλεγγύη σε εθνικό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο”, δήλωνε χαρακτηριστικά τον Απρίλιο του 2020 ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Σήμερα, 12 μήνες μετά, που αντικρίζουμε τις τραγικές εικόνες της Ινδίας, όπου το σύστημα υγείας έχει περάσει προ πολλού τα όριά του και χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν ελλείψει οξυγόνου, αντιλαμβανόμαστε ότι οι προειδοποιήσεις και οι συμβουλές δεν εισακούστηκαν.

Η Ινδία δεν είναι το μόνο μέρος όπου παρατηρούνται τέτοιες θλιβερές εικόνες. Η Τουρκία μπήκε την Πέμπτη για πρώτη φορά σε εθνικό λοκντάουν, κάνοντας με απροθυμία το βήμα αυτό, αφού πλέον οι αριθμοί μολύνσεων έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Το Ιράν κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων σε ένα 24ωρο τη Δευτέρα, με πολλές πόλεις να μπαίνουν σε μερικό λοκντάουν σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η μετάδοση του ιού. Ο Πρόεδρος της χώρας δήλωσε ότι το Ιράν είναι αντιμέτωπο με ένα τέταρτο κύμα.

Νεκροί άνθρωποι από κορονοϊό, στην Ινδία AP

Ζοφερή είναι η εικόνα και σε ένα μεγάλο μέρος της Νότιας Αμερικής. Η Βραζιλία με περισσότερα από 14,5 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού και σχεδόν 400.000 θανάτους, εξακολουθεί να διατηρεί την τραγική “πρωτιά” της χώρας με το υψηλότερο ποσοστό θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκους από covid-19, παγκοσμίως.

Ορισμένες χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια σε άλλες, όπως στην Ινδία, που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προσφέροντας συμπυκνωτές οξυγόνου, αναπνευστήρες και διάφορες άλλες ιατρικές προμήθειες. Ωστόσο η συντονισμένη, σε παγκόσμιο επίπεδο, ανταπόκριση που είχε προτείνει ο Τέντρος πριν ένα έτος, δεν έχει γίνει ακόμα πραγματικότητα.

Και ενώ ορισμένες δυτικές χώρες σχεδιάζουν δειλά δειλά την επιστροφή στην κανονικότητα τις επόμενες εβδομάδες, η παγκόσμια εικόνα παραμένει φρικτή. Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού παγκοσμίως αυξάνεται δραματικά, ενώ η λίστα των νεκρών δείχνει μία αυξανόμενη τάση για έκτη συνεχή εβδομάδα, όπως δήλωσε ο ΠΟΥ.

“Για να το κάνουμε πιο κατανοητό, καταγράφηκαν τόσα πολλά κρούσματα παγκοσμίως την περασμένη εβδομάδα όσα σημειώθηκαν τους πέντε πρώτους μήνες της πανδημίας”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τέντρος.

Η διεθνής πρωτοβουλία COVAX, που έχει συσταθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και εταίρους του (την Παγκόσμια Συμμαχία για Εμβόλια και Ανοσοποιήσεις -Gavi- και τον Συνασπισμό για Καινοτομίες Επιδημιολογικής Ετοιμότητας) με στόχο τη διανομή εμβολίων κυρίως κατά της Covid σε μη προνομιούχα κράτη, παραμένει η καλύτερη ελπίδα για τα περισσότερα κράτη να αποκτήσουν ανοσία

Κηδεία ανθρώπου που έχασε τη ζωή του από κορονοϊο, στην Ινδία AP


Όμως βασίζεται σε μεγάλο ποσοστό στην δυνατότητα της Ινδίας να παράγει δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, που είναι το βασικό πίσω από την πρωτοβουλία COVAX.

Ενώ η Ινδία υποσχέθηκε 220 εκατομμύρια εμβόλια με στόχο να παράγει 900 εκατομμύρια επιπλέον, για να μοιραστούν σε 92 μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος χώρας, η βαριά κρίση που μαστίζει τη χώρα έχει αναγκάσει το Νέο Δελχί να επικεντρωθεί στον εθνικό πληθυσμό.

Ο αρχικός της στόχος ήταν να διαθέσει 2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέχρι το τέλος του 2021, ένα ποσοστό που θα ήταν αρκετό για να προστατευτούν άτομα υψηλού κινδύνου, αλλά και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, στις χώρες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία. Ωστόσο η διαδικασία προχωράει αργά.

Σοκαριστική ανισότητα

Την ίδια ώρα, οι χώρες της Δύσης έχουν δεχτεί κριτική για το υπερπλεόνασμα εμβολίων που αποθηκεύουν. Ορισμένες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, του Καναδά και του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν παραγγείλει πολύ περισσότερες δόσεις απ’ όσες χρειάζονται.

Ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα, η οποία αυτή την περίοδο βρίσκεται στο στάδιο που εμβολιάζει πλέον υγιείς ανθρώπους κάτω των 50 ετών και που έχει προσφέρει τουλάχιστον την πρώτη δόση σε όλους τους ηλικιωμένους και ευάλωτους κατοίκους της, δεν έχει επιπλέον εμβόλια για να προσφέρει στην Ινδία, υποσχόμενος να προσφέρει βοήθεια αργότερα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, κάθε άτομο ηλικίας 16 ετών και άνω έχει πλέον τη δυνατότητα να κάνει το εμβόλιο, την ίδια ώρα που το 30 % του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Εμβολιασμός κατά του κορονοϊού στις ΗΠΑ John Konstantaras/Associated Press


Ταυτόχρονα πάνω από το 50% του πληθυσμού του Ισραήλ έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου και η χώρα βαίνει προς τη χαλάρωση των μέτρων.

Σύμφωνα με τον Γκεμπρεγέσους από τις αρχές Απριλίου μόλις το 0,2% από τις περισσότερες από 700 εκατομμύρια δόσεις που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, έφτασε τελικά σε φτωχές χώρες, ενώ τα κράτη υψηλότερων εισοδημάτων έχουν χορηγήσει το 87% των δόσεων.

Γυναίκα με μάσκα οξυγόνου σε όχημα, στην Ινδία AP


Ορισμένες από τις 92 φτωχότερες χώρες δεν έχουν λάβει καν δόσεις εμβολίου, καμία δεν έχει λάβει αρκετά και τώρα ορισμένες δεν λαμβάνουν καν τη δεύτερη παρτίδα παραδόσεων.

Ο Μάικλ Χιντ από την πλευρά του, επικεφαλής ερευνητής παγκόσμιας υγείας στο πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον σχολιάζει ότι “το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν εξουσία είναι κυρίως εθνικές κυβερνήσεις. Ο ΠΟΥ μπορεί να έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, όμως δεν έχει πραγματική εξουσία”.

Η ανάγκη για “εμβολιαστική ανεξαρτησία”

Σε αυτό το κλίμα, ορισμένες χώρες έχουν αρχίσει να αναζητούν διαφορετικούς τρόπους για να λάβουν τις δόσεις εμβολίου που έχουν μεγάλη ανάγκη.

Ο Τούρκος υπουργός Υγείας δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα του θα αντιμετωπίσει προβλήματα στο εμβολιαστικό της πρόγραμμα τους επόμενους δύο μήνες. Για να διορθωθεί η κατάσταση, η Άγκυρα ήρθε σε συμφωνία με τη Μόσχα για την αγορά 50 εκατομμυρίων δόσεων του ρωσικού Sputnik V, αλλά θα ξεκινήσει, παράλληλα να το παράγει σε δικά της εργοστάσια. Επίσης, η Τουρκία ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το δικό της εμβόλιο.

Η Κούβα επίσης αναζητά την ανεξαρτησία της στον τομέα αυτό, αναπτύσσοντας πέντε εμβόλια κατά του κορονοϊού. Τα δύο από αυτά βρίσκονται στην τελευταία φάση των κλινικών δοκιμών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα