Κηδεία Τζορτζ Φλόιντ: Κραυγή για Δικαιοσύνη – Σιγή 8′ και 46″ στη μνήμη του

Κηδεία Τζορτζ Φλόιντ: Κραυγή για Δικαιοσύνη – Σιγή 8′ και 46″ στη μνήμη του
Ο Ρόντνει Φλόιντ, στην κηδεία του δολοφονημένου αδερφού του, Τζορτζ AP

Κάλεσμα για Δικαιοσύνη αποτέλεσε η κηδεία του δολοφονημένου από αστυνομικούς αφροαμερικανού, Τζορτζ Φλόιντ. Σιγή 8 λεπτών και 46 δευτερολέπτων στη μνήμη του.

Ένα κάλεσμα για Δικαιοσύνη και για κοινωνικές μεταρρυθμίσεις πραγματοποήθηκε χθες Τρίτη, στην κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ στο Χιούστον, δύο εβδομάδες μετά την δολοφονία του από τον αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν, στην Μινεαπόλη.

“Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει ένα κίνημα που θα αλλάξει τον κόσμο”, δήλωσε σε κλίμα συγκίνησης ο πάστορας Γουίλιαμ Λόουσον στην εκκλησία Fountain of Praise, στο Χιούστον, όπου πραγματοποιείται η εξόδιος ακολουθία.

Τελετή στη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ, 6 Ιουνίου 2020 AP

“Κάτι καλό μπορεί να βγει από όλο αυτό. Ο θάνατος του Φλόιντ δεν αποτέλεσε απλά την αφετηρία για μία σειρά ωραίων συζητήσεων. Ο θάνατός του συνέβαλε ώστε να γεννηθεί ένα κίνημα. Ένα παγκόσμιο κίνημα”, δήλωσε ο Λόουσον. “Και αυτό το κίνημα δεν πρόκειται να εξαφανιστεί μετά από δύο εβδομάδες, τρεις εβδομάδες, ένα μήνα. Αυτό το κίνημα πρόκειται να αλλάξει τον κόσμο”, συμπλήρωσε.

“Η δολοφονία του Φλόιντ έφερε στην επιφάνεια το αίτημα για μια καλύτερη κυβέρνηση, για καλύτερη αστυνόμευση και μια πολυπολιτισμική, πολυεθνική, παγκόσμια απαίτηση για αλλαγή”, κατέληξε.

Στιγμιότυπο από την κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ στο Χιούστον AP

Στιγμιότυπο από την κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ στο Χιούστον AP

Ο θάνατος του Φλόιντ στα χέρια των αστυνομικών, αποτέλεσε την “σπίθα για ένα κίνημα στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο. Είναι ώρα να τιμήσουμε τη ζωή του”, τόνισε ακόμη η πάστορας Μία Ράιτ. “Ίσως να κλάψουμε, να πενθήσουμε, όμως θα βρούμε την ανακούφιση και την ελπίδα”, συμπλήρωσε.

Στιγμιότυπο από την κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ στο Χιούστον AP

Στιγμιότυπο από την κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ στο Χιούστον AP

Ο συγκινητικός λόγος του αδερφού του Τζορτζ Φλόιντ:

Η αδερφή του Τζορτζ Φλόιντ στην κηδεία του αδερφού της AP

Δήμαρχος Χιούστον: “Θα κάνω ό,τι μπορώ ώστε να οριστεί η 9η Ιουνίου ως Ημέρα Τζορτζ Φλόιντ”

Ο δήμαρχος του Χιούστον δήλωσε ότι θα υπογράψει εκτελεστική εντολή για την εφαρμογή αστυνομικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών. “Σε αυτή την πόλη θα απαγορεύσουμε τους στραγγαλισμούς. Θα πρέπει να έχει εξαντλήσει κανείς όλα τα άλλα πριν πάρει την απόφαση να πυροβολήσει”, ανέφερε. Ακόμη συμπλήρωσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να οριστεί η 9η Ιουνίου ως μέρα τιμής στον Τζορτζ Φλόιντ.

Μεταξύ των παρευρισκομένων είναι ο Δημοκρατικός βουλευτής του Τέξας Αλ Γκριν, ο οποίος απευθύνθηκε στην οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ.

«Όλο αυτό δεν είναι απλά μια μεμονωμένη στιγμή των καιρών μας, είναι ένα κίνημα που επηρεάζει την εποχή μας», υπογράμμισε.

“Η ώρα της φυλετικής δικαιοσύνης” έχει έρθει στις ΗΠΑ, δήλωσε ο Δημοκρατικός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές Τζο Μπάιντεν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας του Τζορτζ Φλόιντ.

“Δεν μπορούμε πλέον να γυρίζουμε την πλάτη στον ρατσισμό που πληγώνει την ψυχή μας”, πρόσθεσε ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα.

Σιγή 8 λεπτών και 46 δευτερολέπτων από το Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης

Την ίδια ώρα, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τήρησε σιγή 8 λεπτών και 46 δευτερολέπτων για να τιμήσει τη μνήμη του 46χρονου Αφροαμερικανού, δηλαδή όση ώρα ακριβώς ο λευκός αστυνομικός γονάτιζε στον λαιμό του Φλόιντ οδηγώντας τον στον θάνατο.

Η σορός του Φλόιντ θα μεταφερθεί στη γειτονική πόλη Πέρλαντ για την ταφή, δίπλα στο μνήμα της μητέρας του.

Καρέ από την κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ AP

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα