Κίεβο: Διαπραγματεύσεις μπορούν να γίνουν αν η Ρωσία εγκαταλείψει την υποκρισία

Κίεβο: Διαπραγματεύσεις μπορούν να γίνουν αν η Ρωσία εγκαταλείψει την υποκρισία
Πόλεμος στην Ουκρανία 2022 Alexei Alexandrov/AP Photo

Μαίνεται το μέτωπο του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία. Στενεύει ο κλοιός γύρω από το Σεβεροντονέτσκ. Να αποκηρύξει την υποκρισία και να αποχωρήσει από το νότιο τμήμα της χώρας ζητά από τη Ρωσία ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Οι μάχες για την πόλη Σεβεροντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας συνεχίζονται, με τις ρωσικές δυνάμεις να πραγματοποιούν χθες επιθέσεις, ανακοίνωσε σήμερα το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.

“Με τη χρήση πυροβολικού, οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιχειρήσεις επίθεσης στην περιοχή της πόλης Σεβεροντονέτσκ”, ανέφερε το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σε ανάρτησή του στο Facebook. “Οι μάχες συνεχίζονται”.

Στο Σεβεροντονέτσκ, “οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται (…) ο στρατός πολύ απλά καταστρέφει την πόλη“, διαβεβαίωσε στον λογαριασμό του στο Telegram ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουγκάνσκ, ο Σέργκι Γκαϊντάι. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στα περίχωρα της πόλης όπου υπέστησαν “βαριές απώλειες”, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούσαν να εκτοπίσουν τους Ρώσους από ένα ξενοδοχείο.

Όμως ο κυβερνήτης δηλώνει ότι “το Σεβεροντονέτσκ δεν είναι αποκομμένο” από τις ρωσικές δυνάμεις και τους αυτονομιστές. Η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια συνεχίζει να καθίσταται δυνατή, είπε.

Πόλεμος στην Ουκρανία 2022 Francisco Seco/ AP Photo

Ο κυβερνήτης απαντούσε σε αστυνομικό αξιωματούχο της φιλορωσικής αυτονομιστικής δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ria Novosti, ο οποίος έλεγε την Παρασκευή ότι “η πόλη Σεβεροντονέτσκ είναι επί του παρόντος περικυκλωμένη” και ότι τα ουκρανικά στρατεύματα είναι παγιδευμένα εκεί.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας πρόσθεσε στο Telegram ότι “(ο εχθρός) πραγματοποίησε επιχειρήσεις εφόδου στις περιοχές Σεβεροντονέτσκ, Οσκολονίβκα, Τοσκίβκα, μάταια, υπέστη απώλειες και υποχώρησε σε θέσεις που κατείχε προηγουμένως”.

Σύμφωνα με τον Γκαϊντάι, η κατάληψη του Σεβεροντονέτσκ θα ήταν “μια ισχυρή νίκη” για τις ρωσικές δυνάμεις καθώς “ο στρατός τους δεν είχε μεγάλες νίκες και πρέπει να τροφοδοτήσουν τον πληθυσμό τους με κάτι”.

Πόλεμος στην Ουκρανία 2022 Efrem Lukatsky/ AP Photo

Ποντολιάκ: Διαπραγματεύσεις μπορούν να γίνουν αν η Ρωσία εγκαταλείψει την υποκρισία

Διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας μπορούν να πραγματοποιηθούν όταν η επιτιθέμενη χώρα αποκηρύξει την υποκρισία, αποχωρήσει από το νότιο τμήμα της χώρας και αποσύρει τα στρατεύματά της, δήλωσε χθες Σάββατο ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

“‘Η Ουκρανία αρνείται να διαπραγματευτεί“, για ακόμη μια φορά η Μόσχα ψεύδεται. Πραγματικές διαπραγματεύσεις είναι πιθανές αν η Ρωσία αποκηρύξει την υποκρισία (άλλα να λέει κι άλλα να κάνει), αποχωρήσει από το νότιο τμήμα της χώρας και αποσύρει τα στρατεύματά της. Μέχρι τότε, μια διαφορετική ‘αντιπροσωπεία’… διαπραγματεύεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου”, έγραψε ο Ποντολιάκ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Νωρίτερα χθες, ο Ποντολιάκ είχε υπογραμμίσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη στην όποια συμφωνία με τη Ρωσία και ότι η εισβολή της Μόσχας μπορεί να σταματήσει μόνο με τη βία.

Οι μάχες κλιμακώνονται για τον έλεγχο του Ντονμπάς

Τα τελευταία 24ωρα οι μάχες κλιμακώνονται στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, όπου η Μόσχα επιβεβαίωσε ότι φιλορώσοι αυτονομιστές έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την καίρια τοποθεσία Λιμάν, που ανοίγει τον δρόμο στους Ρώσους προς τις μεγάλες πόλεις Σλοβιάνσκ και Κραματόρσκ.

Σε διπλωματικό επίπεδο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μίλησαν επί μακρόν τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, από τον οποίο ζήτησαν να αρχίσει “σοβαρές απευθείας διαπραγματεύσεις” με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς και την απελευθέρωση των 2.500 Ουκρανών μαχητών που είχαν οχυρωθεί στη χαλυβουργία Αζοφστάλ στη Μαριούπολη.

Σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε “ότι έπειτα από κοινές ενέργειες των μονάδων της πολιτοφυλακής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, η πόλη Λιμάν απελευθερώθηκε πλήρως από τους Ουκρανούς εθνικιστές”.

Πόλεμος στην Ουκρανία AP Photo/Emilio Morenatti

Η εδαφική άμυνα αυτής της “αυτοανακηρυχθείσας” δημοκρατίας από τους φιλορώσους αυτονομιστές είχε δηλώσει από την Παρασκευή στο Telegram ότι “πήρε τον πλήρη έλεγχο” της Λιμάν, με “την υποστήριξη” του ρωσικού στρατού.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχτηκε σε βίντεο ότι ” η κατάσταση σε αυτήν την περιοχή του Ντονμπάς ήταν πολύ, πολύ δύσκολη”.

Ωστόσο, είχε εκτιμήσει ότι “αν οι κατακτητές νομίζουν ότι η Λιμάν και το Σεβεροντονέτσκ θα είναι δικά τους, κάνουν λάθος. Το Ντονμπάς θα είναι ουκρανικό”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version