Κολομβία: Αγνοούνται 4 παιδιά στη ζούγκλα του Αμαζονίου μετά από πτώση αεροσκάφους – Πετούν κιτ επιβίωσης

Κολομβία: Αγνοούνται 4 παιδιά στη ζούγκλα του Αμαζονίου μετά από πτώση αεροσκάφους – Πετούν κιτ επιβίωσης
Πτώση αεροσκάφους στον Αμαζόνιο 2023 Colombia's Armed Forces Press Office via AP

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η επιχείρηση "Ελπίδα" για τον εντοπισμό των τεσσάρων παιδιών που εξακολουθούν να αγνοούνται στη ζούγκλα του Αμαζονίου, μετά την πτώση αεροσκάφους στο οποίο επέβαιναν.

Συνεχίζουν να “χτενίζουν” το τροπικό δάσος του Αμαζονίου οι αρχές στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν τέσσερα αγνοούμενα παιδιά, τα οποία πιστεύεται ότι επέζησαν από ένα αεροπορικό δυστύχημα που σημειώθηκε πριν τρεις εβδομάδες.

Και ενώ οι έρευνες συνεχίζονται, ομάδες διάσωσης με κάθε τρόπο προσπαθούν να βρουν τα παιδιά ηλικίας 13, 9 και 4 ετών και ένα βρέφος 11 μηνών είτε μελετώντας εικόνες από δορυφόρο, είτε πετώντας φυλλάδια από ελικόπτερα, ενώ σύμφωνα με όσα αναφέρει η προεδρία, έγινε έκκληση ακόμα και σε πνεύματα της ζούγκλας για βοήθεια.

Περισσότερα από 160 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας συμμετέχουν στην έρευνα από ξηρά και αέρα, ενώ συνδράμουν εθελοντές από επτά κοινότητες ιθαγενών που γνωρίζουν πολύ καλά τη ζούγκλα.

Σύμφωνα με το γραφείο του Προέδρου της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο, οι ιθαγενείς συμμετέχοντες συμμετείχαν σε “πνευματικές διαδικασίες που περιλαμβάνουν μία ομιλία στη ζούγκλα αλλά και μία έκκληση να απαντήσει”, ώστε να βρεθούν τα αγνοούμενα παιδιά.

Σε πιο δραστικές λύσεις η Πολεμική Αεροπορία της Κολομβίας πέταξε από ελικόπτερα περίπου 10.000 φυλλάδια στα ισπανικά και στη γλώσσα των αυτοχθόνων Ουιτότο, που καθοδηγούσαν τα παιδιά πώς να επιβιώσουν, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο οι ομάδες διάσωσης έριξαν περίπου 100 κιτ βοήθειας που περιείχαν τρόφιμα και πόσιμο νερό σε περιοχές της ζούγκλας.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο διέψευσε με ανάρτησή του στο Twitter, ότι τα τέσσερα παιδιά βρέθηκαν ζωντανά, καθώς όπως είπε μεταξύ άλλων, οι πληροφορίες που λάβαμε (…) δεν επιβεβαιώθηκαν.

Το χρονικό

Το μονοκινητήριο αεροσκάφος Cessna 206 εξαφανίστηκε από τα ραντάρ την 1η Μαΐου, κοντά στο Σαν Χοσέ δελ Γκαβιάρε, όπου επρόκειτο να προσγειωθεί. Τα συντρίμμια του εντοπίστηκαν την Δευτέρα στην πυκνή ζούγκλα. Οι αρχές βάσισαν τις ελπίδες τους ότι θα βρεθούν ζωντανοί τουλάχιστον κάποιοι από τους επιβαίνοντες στο γεγονός ότι βρήκαν στη ζούγκλα διάφορα προσωπικά είδη, δαγκωμένα φρούτα και ένα μπιμπερό. Υπήρχε επίσης ένα «πρόχειρο καταφύγιο, φτιαγμένο από ξύλα και κλαδιά».

Η ζούγκλα είναι πολύ πυκνή και επικίνδυνη σε αυτήν την απομονωμένη περιοχή και οι έρευνες καθίστανται ιδιαίτερα δύσκολες λόγω των άγριων ζώων, των δέντρων που φτάνουν σε ύψος ακόμη και τα 40 μέτρα και της ισχυρής βροχόπτωσης. Περισσότεροι από 100 στρατιώτες, ιθαγενείς από τις τοπικές κοινότητες και ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι-ανιχνευτές συμμετέχουν στην έρευνα.

Τα αίτια της συντριβής του Cessna δεν έχουν εξακριβωθεί ακόμη. Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας ανακοίνωσε ότι ο πιλότος ανέφερε ότι αντιμετώπιζε προβλήματα με τον κινητήρα λίγο πριν να εξαφανιστεί από τα ραντάρ το αεροσκάφος.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα