Χρέος: Ανοίγει ο δρόμος για την “ορφανή” δόση – Θετική αξιολόγηση από την Κομισιόν

Χρέος: Ανοίγει ο δρόμος για την “ορφανή” δόση – Θετική αξιολόγηση από την Κομισιόν
Κομισιόν istock

Πράσινο φως για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης ύψους 748 εκατ. ευρώ που σχετίζεται με την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους

Θετική είναι η πρώτη αξιολόγηση της Ελλάδας από την Κομισιόν, μετά το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου

Στην έκθεση που δημοσίευσε την Τρίτη (22/11) η Κομισιόν σημειώνει οτι οι ελληνικές αρχές τήρησαν τις δεσμεύσεις τους στη δημοσιονομική πολιτική (μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος και του χρέους), στη φορολογική διοίκηση, στην ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης, στις μεταρρυθμίσεις, στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στην πρόοδο υλοποίησης του κτηματολογίου και των ιδιωτικοποιήσεων.

Οι “υποσημειώσεις”

Αναφέρονται βέβαια και αστερίσκοι που αφορούν κυρίως την εφαρμογή της πρωτοβάθμιας υγείας με την πλήρη εφαρμογή του προσωπικού γιατρού, τη μεταρρύθμιση της περίθαλψης, την κωδικοποίηση του εργατικού δικαίου, καθώς και την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών και καθυστερήσεων που σχετίζονται με τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Δόση

Η έκθεση καταλήγει τονίζοντας ότι η θετική αξιολόγηση μπορεί να αποτελέσει τη βάση για να λάβει το Eurogroup απόφαση για την αποδέσμευση μιας τελικής δόσης των μεσοπρόθεσμών μέτρων για το χρέος, δηλαδή της τελευταίας δόσης από τα κέρδη των ομολόγων (ANFA’s, SNP’s) και της αναβολής πληρωμής του επιτοκιακού πέναλτυ (step up interest) για δάνειο που πήρε η Ελλάδα το 2012 για την επαναγορά ακριβού χρέους.

Η δόση αυτή ανέρχεται σε 644 εκατ. ευρώ, ενώ το όφελος από την κατάργηση αυτής της επιτοκιακής προσαύξησης συνεπάγεται κέρδος σε επίπεδο τόκων ύψους 5,2 δισ. ευρώ από το 2023 έως και το 2049.

Να σημειωθεί ότι η δόση αυτή εκκρεμούσε λόγω αναβολής από το 2019 μιας φάση αξιολόγησης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα