Κοροναϊός: Η Αυστραλία μετατρέπει πρώην κέντρο κράτησης μεταναστών σε χώρο καραντίνας

Κοροναϊός: Η Αυστραλία μετατρέπει πρώην κέντρο κράτησης μεταναστών σε χώρο καραντίνας
Γυναίκα με μάσκα για προστασία από τον κοροναϊό AP

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας θα χρησιμοποιήσει ένα πρώην κέντρο κράτησης μεταναστών στο Νησί των Χριστουγέννων για να θέσει σε καραντίνα τους πολίτες που επιστρέφουν από την Ουχάν.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας υπερασπίστηκε σήμερα την απόφασή της να χρησιμοποιήσει ένα πρώην κέντρο κράτησης μεταναστών χιλιάδες χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα για να θέσει σε καραντίνα τους πολίτες της που απομακρύνει από την Ουχάν, την πόλη της Κίνας που βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού.

Η Καμπέρα ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι θα απομακρύνει «απομονωμένους και ευάλωτους» πολίτες της από την Ουχάν στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης με τη Νέα Ζηλανδία.

Κάποιοι γιατροί όμως επέκριναν την απόφαση να τεθούν οι άνθρωποι αυτοί σε καραντίνα στο νησί των Χριστουγέννων, περίπου 2.600 χιλιόμετρα από την Αυστραλία, σε ένα μέρος που από το 2002 ως το 2018 χρησιμοποιούνταν ως κέντρο κράτησης μεταναστών.

Από την πλευρά του ο Αυστραλός υπουργός Εσωτερικών Πίτερ Ντάντον εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή.

«Η πραγματικότητα είναι ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να εγκατασταθούν κάπου για έως και 14 ημέρες. Δεν μπορώ να εκκενώσω ένα νοσοκομείο στο Σίδνεϊ, τη Μελβούρνη ή το Μπρίσμπεϊν», εξήγησε ο Ντάντον. «Δεν υπάρχουν αλλού εγκαταστάσεις στις οποίες θα μπορούν να εγκατασταθούν πολλές εκατοντάδες άνθρωποι και στο Νησί των Χριστουγέννων υπάρχουν δομές για αυτό ακριβώς το σενάριο», πρόσθεσε.

Το κέντρο κράτησης μεταναστών στο Νησί των Χριστουγέννων άνοιξε ξανά πέρυσι και εκεί διαμένει μία οικογένεια Ταμίλ, την οποία η Αυστραλία θέλει να επαναπατρίσει στη Σρι Λάνκα.

Η Αυστραλία, όπου έχουν καταγραφεί επτά κρούσματα του νέου κοροναϊού, έχει ανακοινώσει ότι περίπου 600 πολίτες της έχουν ενημερώσει την κυβέρνηση ότι βρίσκονται στην Ουχάν, αν και ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον επεσήμανε ότι δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι θέλουν να παραμείνουν στην Κίνα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα