Κορονοϊός – Ισπανία: “Επιβλαβές για τα βασικά δικαιώματα” το lockdown, έκρινε δικαστήριο

Κορονοϊός – Ισπανία: “Επιβλαβές για τα βασικά δικαιώματα” το lockdown, έκρινε δικαστήριο
Δρόμος στη Μαδρίτη τον Οκτώβριο του 2020 AP

Μπλόκο στο κυβερνητικό πλάνο για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού από δικαστήριο της Μαδρίτης, το οποίο απέρριψε το μέτρο του μερικού lockdown.

Την απόρριψη του μερικού lockdown, που επιβλήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Μαδρίτη και εννέα ακόμα πόλεις σε μια προσπάθεια να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του κορονοϊού, αποφάσισε το ανώτατο περιφερειακό δικαστήριο της ισπανικής πρωτεύουσας.

Στην απόφαση του δικαστηρίου αναφέρεται ότι «αρνήθηκε την επικύρωση (των μέτρων) για λόγους που προσκρούουν στα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες» των 4,5 εκατομμυρίων κατοίκων που επηρεάστηκαν από το lockdown, το οποίο τέθηκε σε ισχύ αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

Σύμφωνα με τους περιορισμούς, οι κάτοικοι δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τα όρια της πόλης, εκτός αν πρόκειται για λόγους εργασίας, σχολείου ή ιατρικού χαρακτήρα, καθώς η ευρύτερη περιοχή αντιμετωπίζει αυξημένο ποσοστό μόλυνσης, με πάνω από 700 περιστατικά ανά 100.000 άτομα, σε σύγκριση με μόλις 300 ανά 100.000 στην υπόλοιπη Ισπανία – το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ.

Χωρίς την επικύρωση των μέτρων από το δικαστήριο, η αστυνομία δεν έχει νομική βάση για να κόβει πρόστιμα λόγω μη συμμόρφωσης, κάτι που δεν έχει κάνει μέχρι τώρα, εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου.

Στην απόφασή τους, οι περιφερειακοί δικαστές δήλωσαν ότι το υπουργείο Υγείας, το οποίο επέβαλε τους περιορισμούς, δεν είχε το δικαίωμα να το πράξει, διότι η ευθύνη για θέματα δημόσιας υγείας ανήκει στις 17 αυτόνομες περιοχές της Ισπανίας.

Κατά συνέπεια, τα μέτρα που περιγράφονται στην εντολή του υπουργείου Υγείας «συνιστούν παραβίαση από τις δημόσιες αρχές των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών χωρίς νόμιμη άδεια», διαπίστωσαν οι δικαστές.

Τα μέτρα συμφωνήθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε συνομιλίες μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των ομολόγων του στις περισσότερες περιοχές.

Αν και οι περιφερειακοί ηγέτες της Μαδρίτης συμφώνησαν να εφαρμόσουν τους περιορισμούς, εξέφρασαν έντονη αντίθεση και υπέβαλαν τη δική τους προσφυγή στο Εθνικό Δικαστήριο της Ισπανίας, η οποία είναι σε εκκρεμότητα.

Όταν ξέσπασε η πανδημία τον Μάρτιο, η ισπανική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης που της έδωσε τη δύναμη να επιβάλλει lockdown σε ολόκληρη τη χώρα.

Αλλά από τότε που έληξε, στις 21 Ιουνίου, είναι οι περιοχές που έχουν την ευθύνη για τη δημόσια υγεία και τη διαχείριση της πανδημίας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα