Κορονοϊός: Οι τρεις μεταλλάξεις που ανησυχούν την Ευρώπη

Κορονοϊός: Οι τρεις μεταλλάξεις που ανησυχούν την Ευρώπη
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Την εβδομάδα που πέρασε οι ευρωβουλευτές συζήτησαν τις μεταλλάξεις του κορονοϊού και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων με εμπειρογνώμονες του χώρου της υγείας. Ποια είναι τα πορίσματα.

Τα μέλη της επιτροπής περιβάλλοντος, δημόσιας υγείας και ασφάλειας τροφίμων (ENVI) συζήτησαν την αποτελεσματικότηα των εμβολίων κατά των μεταλλάξεων του κορονοϊού με μέλη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), στα πλαίσια της συνεχιζόμενης επίβλεψης της ευρωπαϊκής στρατηγικής εμβολιασμού από το Κοινοβούλιο.

Η εν λόγω συζήτηση σηματοδοτεί τη λήξη μιας σειράς εκδηλώσεων και ακροάσεων κατά τις οποίες εκπρόσωποι βασικών φορέων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται για την καταπολέμηση της κρίσης του COVID-19 ενημέρωσαν τους ευρωβουλευτές σχετικά με τις δράσεις τους.

Τρεις βασικές μεταλλάξεις στην ΕΕ

Σύμφωνα με τον Δρ Μπρούνιο Τσιάντσιο, υπεύθυνο επίβλεψης στον ECDC, υπάρχουν προς το παρόν τρεις βασικές μεταλλάξεις που εγείρουν ανησυχία στην ΕΕ: η μετάλλαξη του Ηνωμένου Βασιλείου (24.000 κρούσματα σε 28 χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ), η μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής (900 κρούσματα σε 18 χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ) κι εκείνη της Βραζιλίας (20 κρούσματα σε εννέα χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ).

Δεδομένου του σημερινού επιπέδου γνώσεων σχετικά με τις μεταλλάξεις, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων προβλέπει ότι η στρατηγική εμβολιασμού της ΕΕ και τα υφιστάμενα μέτρα θα είναι αποτελεσματικά, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη παρακολούθησης των μεταλλάξεων και της εξάπλωσής του σε εθνικό επίπεδο.

Ταχύτερη έγκριση των εμβολίων

Ο Δρ Μάρκο Καβαλέρι, πρόεδρος της ομάδας εργασίας του ΕΟΦ σχετικά με τον COVID-19 διαβεβαίωσε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων παρακολουθεί στενά τις μελέτες που γίνονται σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά των μεταλλάξεων.

Ο Δρ Καβαλέρι δήλωσε ότι η προσαρμοσμένη διαδικασία έγκρισης των εμβολίων κατά των μεταλλάξεων του κορονοϊού θα είναι ταχύτερη: “Οι παρασκευαστές δεν θα χρειάζεται να υποβάλλουν εκ νέου αιτήση για την έγκριση του εμβολίου αλλά το εμβόλιο θα εγκρίνεται ως παρέκκλιση της δόσης που οδήγησε στην αρχική του έγκριση. Αυτό θα εξοικονομήσει πολύ χρόνο, παρέχοντας αμεσότητα και ευελιξία”.

Ανάγκη για συντονισμένη απάντηση σε παγκόσμιο επίπεδο

Η Κάθριν Ο’ Μπράιαν, διευθύντρια του Τμήματος Ανοσοποίησης, Εμβολίων και Βιολογικών του ΠΟΥ, τόνισε την ανάγκη ύπαρξης μιας συντονισμένης απάντησης σε παγκόσμιο επίπεδο με στόχο τη σωστή επίβλεψη και αξιολόγηση των μεταλλάξεων, την παρακολούθηση των πιθανών τους επιπτώσεων στα εμβόλια, καθώς και των αλλαγών στη σύνθεση των εμβολίων, στην πρόσβαση και διανομή τους.

Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της διατήρησης της εμπιστοσύνης του κοινού και τον υψηλό κίνδυνο παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια.

Το σχέδιο της ΕΕ για την ενίσχυση της διατομεακής συνεργασίας

Τη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το σχέδιο ετοιμότητας εκκολαπτήριο HERA στην επιτροπή ENVI. Στόχος του σχεδίου είναι ο συντονισμός των ερευνητών, της βιομηχανίας, των ρυθμιστικών και δημόσιων αρχών για τη διασφάλιση της ταχείας ανάπτυξης, έγκρισης και επαρκούς παραγωγής εμβολίων κατά των νέων μεταλλάξεων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα