Κορονοϊός: Παγκόσμιος συναγερμός για τη νέα μετάλλαξη “Κένταυρος”

Κορονοϊός: Παγκόσμιος συναγερμός για τη νέα μετάλλαξη “Κένταυρος”
Κόσμος με μάσκες στις ΗΠΑ AP Photo/John Locher, File

Ανησυχία προκαλεί η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον BA.2.75 η οποία έχει ονομαστεί "Centaurus" και πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία. Καμπανάκι από ΠΟΥ και ECDC.

Συναγερμό έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα για την εμφάνιση της νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον BA.2.75 που έχει λάβει την ονομασία “Κένταυρος” ή “Centaurus”.

Η νέα μετάλλαξη πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία στα μέσα Μαΐου και έχει ήδη φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε ακόμη 8 χώρες, μεταξύ αυτών, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Γερμανία και ο Καναδάς.

Η Από την πλευρά του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) χαρακτήρισε τον «Κένταυρο» ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση» στις 7 Ιουλίου, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή να συνδέεται με πιο σοβαρή ασθένεια, αλλά τα στοιχεία δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί. Και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί, στενά τη νέα παραλλαγή, όμως σημειώνεται πως δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δείγματα για να εκτιμηθεί η σοβαρότητά της.

Ο προβληματισμός των ειδικών πάντως αυξάνεται, όπως αναφέρει ο Guardian, λόγω του τεράστιου αριθμού των επιπλέον μεταλλάξεων που εντοπίζουν από την BA.2.75, σε σχέση με την BA.2, από την οποία είναι πιθανό να έχει εξελιχθεί.

«Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η επίδραση τόσων πολλών μεταλλάξεων που εμφανίζονται μαζί. Δίνει στον ιό μια ιδιότητα μπαλαντέρ», αναφέρει ο Τομ Πίκοκ, ιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος ήταν ο πρώτος που εντόπισε τη μετάλλαξη Όμικρον τον Νοέμβριο του 2021.

Καμπανάκι από ECDC: “Η πανδημία δεν έχει τελειώσει – Κανένας εφησυχασμός”

“Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει και δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό”, τόνισε χθες, Τρίτη η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), ‘Αντρεα Αμόν, μιλώντας στην ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον κορονοϊό.

Σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που βρίσκονται σε κίνδυνο για σοβαρή νόσηση τους οποίους “χρειάζεται να προστατεύσουμε το συντομότερο δυνατόν”.

Ακόμη ο στόχος όλων των προσπαθειών για εμβολιασμό είναι να αποφευχθεί η σοβαρή νόσηση και ο θάνατος και αυτό που έχουμε δει μέχρι τώρα είναι ότι τα παρόντα εμβόλια είναι ακόμη αποτελεσματικά απέναντι στη σοβαρή νόσηση” τόνισε η κα Αμόν.

Επιπλέον, ανέφερε ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχει παρατηρηθεί μια αύξηση στους δείκτες των κρουσμάτων και στις νοσηλείες και επανέλαβε τη σύσταση του ECDC και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για δεύτερη ενισχυτική δόση σε όσους είναι άνω των 60 ή είναι πιο ευάλωτοι.

«Έχουμε δει ότι πολλές χώρες θα προετοιμαστούν για τις εκστρατείες εμβολιασμού λίγο πιο αργά, τον Σεπτέμβριο ή αργότερα, θα χρειαστούν λοιπόν κάποιες προσπάθειες να επιτευχθεί τώρα μια άμεση εκστρατεία γιατί μέχρι τον Σεπτέμβριο πιστεύουμε ότι οι περισσότερες χώρες θα είναι στην κορυφή ή πάνω από την κορυφή κι έτσι ο αντίκτυπος για την ενισχυτική δόση θα είναι μικρότερος» συμπλήρωσε η διευθύντρια του ECDC.

Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια θα είναι η επιδημιολογική κατάσταση το φθινόπωρο, ποια θα είναι η παραλλαγή που θα κυκλοφορεί” επισήμανε, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό οι χώρες να προετοιμάσουν επίσης ένα συστηματικό και ανθεκτικό σύστημα παρακολούθησης όχι μόνο για τον κορονοϊό, αλλά και για άλλες ασθένειες του αναπνευστικού, πρώτα από όλα για τη γρίπη.

ΠΟΥ: “Ο κορονοϊός παραμένει παγκόσμια έκτακτη ανάγκη – Απέχουμε πολύ από το τέλος”

Η πανδημία της Covid-19 “απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει”, δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

“Καθώς ο ιός κάνει ένα άνοιγμα, πρέπει να τον αναχαιτίσουμε”, δήλωσε ο δρ Τέντρος και πρόσθεσε: “Η πανδημία της Covid-19 απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει”.

“Καθώς οι νοσηλείες και η μετάδοση της Covid-19 αυξάνονται, οι κυβερνήσεις πρέπει να αναπτύξουν μέτρα που δοκιμάστηκαν και αποδείχτηκαν αποτελεσματικά όπως η χρήση μάσκας, καλύτερος εξαερισμός και πρωτόκολλα ιχνηλάτησης και θεραπείας”, πρόσθεσε.

Έκανε τις δηλώσεις αυτές στο περιθώριο της δημοσίευσης από τον ΠΟΥ των αποτελεσμάτων της τελευταίας συνάντησης της Επιτροπής εκτάκτων αναγκών για την Covid-19, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Ο οργανισμός του ΟΗΕ ανακοίνωσε ως εκ τούτου τη διατήρηση της Covid-19 στη θέση της “έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας παγκόσμιας εμβέλειας”, το πιο υψηλό επίπεδο συναγερμού του ΠΟΥ, έπειτα από ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής.

Η Επιτροπή σημειώνει τη μείωση των ιχνηλατήσεων και της αλληλούχησης του γονιδιώματος που καθιστά “όλο και πιο δύσκολη” την αξιολόγηση της επίπτωσης των παραλλαγών της Covid-19 και υπογραμμίζει “την ανεπάρκεια της τρέχουσας επιτήρησης” της πανδημίας.

Η Επιτροπή σημειώνει την πρόσφατη αύξηση των θετικών διαγνώσεων Covid-19 σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου, καθώς και την απουσία εφαρμογής μέτρων δημόσιας υγείας προσαρμοσμένων στις περιοχές που πλήττονται από μια αναζωπύρωση των θετικών διαγνώσεων.

Σύσταση για δεύτερη αναμνηστική δόση στους ευάλωτους

Το παράρτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη συνέστησε σήμερα να κάνουν και δεύτερη δόση αναμνηστικού εμβολίου για την Covid-19 οι πιο ευάλωτοι πολίτες, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στην ήπειρο.

Οι περίπου 50 χώρες που ανήκουν στον ΠΟΥ Ευρώπης καλούνται να χορηγήσουν δεύτερη αναμνηστική δόση σε «μετρίως έως σοβαρά ανοσοκατεσταλμένα άτομα, ηλικίας από 5 ετών και άνω, καθώς και στο στενό περιβάλλον τους». Συστήνεται επίσης να εξετάσουν οι χώρες το ενδεχόμενο να προτείνουν μια δεύτερη αναμνηστική δόση σε συγκεκριμένες ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως στους ηλικιωμένους, τους εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα και τις έγκυες, ει δυνατόν σε συνδυασμό με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης, όπου είναι εφικτό.

Ο εμβολιασμός όλου του πληθυσμού παραμένει «προτεραιότητα στην Ευρώπη», υπενθύμισε ο διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης Χανς Κλούγκε, σε ανακοίνωσή του.

Στα τέλη Ιουνίου ο ΠΟΥ είχε προειδοποιήσει ότι αναμένει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων της Covid-19 αυτό το καλοκαίρι και ζήτησε από τις χώρες να παρακολουθούν την κατάσταση, μετά τον τριπλασιασμό των κρουσμάτων μέσα σε έναν μήνα. Την Δευτέρα, οι υγειονομικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέστησαν επίσης να χορηγείται δεύτερη αναμνηστική δόση για την Covid-19 σε όλα τα άτομα άνω των 60 ετών. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες χορηγούν ήδη αυτήν την δεύτερη αναμνηστική δόση στους ηλικιωμένους, ακόμη και πριν το συστήσουν οι διεθνείς οργανισμοί.

Στις χώρες της ζώνης του ΠΟΥ Ευρώπης, ο αριθμός των κρουσμάτων καταγράφει μεγάλη αύξηση από τα τέλη Μαΐου. Τις τελευταίες 7 ημέρες τα κρούσματα έφτασαν σχεδόν τα 3 εκατομμύρια. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναφέρουν επίσης αύξηση των νοσηλειών που συνδέονται με την Covid-19, ωστόσο ο αριθμός των θανάτων παραμένει σχετικά χαμηλός.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα