Κορονοϊός: Θλιβερό ρεκόρ νέων κρουσμάτων με πάνω από 284.000- Πού εντοπίζεται το επίκεντρο της πανδημίας

Κορονοϊός: Θλιβερό ρεκόρ νέων κρουσμάτων με πάνω από 284.000- Πού εντοπίζεται το επίκεντρο της πανδημίας
Αργεντινή AP

Την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου διεθνώς ταξιδεύει λόγω του καλοκαιριού, χώρες προτρέπουν τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις προκειμένου να μην εξαπλωθεί ο ιός. Θλιβερό ρεκόρ νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ.

Επιστρέφει ο κορονοϊός παγκοσμίως με νέα ρεκόρ ημερησίων κρουσμάτων να καταγράφονται καθημερινά στις χώρες-επίκεντρα (στην παρούσα φάση) της πανδημίας, δηλαδή σε ΗΠΑ, Ινδία, Βραζιλία και Νότια Αφρική, με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παγκοσμίως να πλησιάζει τα 16 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας καταγράφηκε θλιβερό ρεκόρ νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παγκοσμίως με περισσότερα από 284.196 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο. Παρά το γεγονός ότι είναι εποχή τουρισμού, πολλές χώρες προτρέπουν τους πολίτες να μην ταξιδεύουν για να περιορίσουν τη διάδοση του ιού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Γαλλία που συμβούλεψε τον κόσμο να αποφύγει τα ταξίδια στην ισπανική περιοχή της Καταλονίας, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο ρεκόρ νέων κρουσμάτων είχε σημειωθεί στις 18 Ιουλίου με 259.848 νέες περιπτώσεις.

ΗΠΑ: Δεύτερη συνεχόμενη μέρα με πάνω από 1.100 νεκρούς

Οι ΗΠΑ, η χώρα που θρηνεί τα περισσότερα θύματα εξαιτίας της πανδημίας στον κόσμο, κατέγραψαν την Παρασκευή για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα πάνω από χίλιους εκατό θανάτους και πάνω από εβδομήντα χιλιάδες νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως τις 20:30.

Σε 24 ώρες, στη χώρα καταγράφηκαν 73.800 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 (76.500 την προηγουμένη) και πάνω από 1.150 νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 (1.225 την προηγουμένη).

Ο συνολικός αριθμός των μολύνσεων που έχουν διαγνωστεί στην αμερικανική επικράτεια αφότου άρχισε να εξαπλώνεται σε αυτήν η πανδημία, έχει φθάσει τα 4,1 εκατομμύρια (εκ των οποίων πάντως 1,26 εκατ. άνθρωποι αποθεραπεύτηκαν).

Έπειτα από μια κάποια βελτίωση της κατάστασης περί τα τέλη της άνοιξης, εδώ και αρκετές εβδομάδες η καμπύλη της μετάδοσης πήρε ξανά ανοδική τροχιά, ειδικά στον Νότο και στη Δύση, σε πολύ πυκνοκατοικημένες πολιτείες όπως είναι ειδικά το Τέξας, η Φλόριντα και η Καλιφόρνια.

Τις τελευταίες 11 ημέρες, το επίπεδο των νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 που καταγράφονται ανά 24 ώρες δεν έχει πέσει κάτω από το επίπεδο των 60.000. Και η καμπύλη των θανάτων επίσης ανεβαίνει, έπειτα από καθυστέρηση λίγων εβδομάδων. Η επιστημονική συναίνεση είναι ότι γενικά το κύμα των θανάτων ακολουθεί, τρεις ως τέσσερις εβδομάδες αργότερα, αυτό των μολύνσεων.

Αν και είχαν κατέβει αρκετές φορές κάτω από τους 500 νεκρούς τον Ιούνιο, οι ημερήσιοι απολογισμοί των νεκρών ξεπέρασαν τους 1.000 τα τρία τελευταία εικοσιτετράωρα.

ΗΠΑ: Καλιφόρνια, το νέο επίκεντρο της πανδημίας – Ρεκόρ θανάτων για δεύετρη συνεχόμενη ημέρα

Στην πολιτεία των ΗΠΑ με τον μεγαλύτερο πληθυσμό από όλες τις άλλες, την Καλιφόρνια, που μετατράπηκε τις τελευταίες εβδομάδες στο νέο επίκεντρο της πανδημίας του νέου κορονοϊού, καταγράφηκε την Παρασκευή ρεκόρ θανάτων εξαιτίας της COVID-19, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Διαπιστώθηκαν 159 θάνατοι που οφείλονταν στην COVID-19 σε μια μέρα, σύμφωνα με τον ειδικό ιστότοπο της πολιτειακής κυβέρνησης της Καλιφόρνιας για την πανδημία (http://update.covid19.ca.gov/). Την Πέμπτη, είχαν καταγραφεί 157.

Συνολικά, η Καλιφόρνια θρηνεί 8.186 νεκρούς επί συνόλου 435.334 μολύνσεων.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας, ο Γκάβιν Νιούσομ, δεν αναφέρθηκε στο νέο ρεκόρ, ούτε στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί καθημερινά μέσω του Διαδικτύου, ούτε στις αναρτήσεις του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Νέα κρούσματα: 9.718, μέσος όρος 7ημέρου: 9.881, μέσο ποσοστό πιθανότητας μόλυνσης: 7,5%. Πολλοί αριθμοί που μας λένε ένα πράγμα: Πάρτε το στα σοβαρά. Δεν μπορούμε να αφεθούμε. Θα χρειαστεί να δράσουμε όλοι μας — όλοι μαζί — για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση. Να φοράτε μάσκα», τόνισε ο Νιούσομ μέσω Twitter, πληκτρολογώντας τις λέξεις «μαζί» και «να φοράτε μάσκα» με κεφαλαία γράμματα για έμφαση.

Ο κυβερνήτης αφιέρωσε μεγάλο μέρος της συνέντευξης Τύπου στα νέα μέτρα προστασίας των εργαζομένων που συνεχίζουν να δουλεύουν διότι θεωρούνται απαραίτητοι — μάγειρες, εργάτες στις κατασκευές, ταμίες, οδηγούς φορτηγών, αγρότες, νοσηλευτές, γιατρούς και άλλους.

Την Τετάρτη, ο Γκάβιν Νιούσομ ανακοίνωσε ότι υπεγράφη σύμβαση με την κινεζική εταιρεία BYD για την παραγωγή 120 εκατομμυρίων μασκών N95 και 300 εκατομμυρίων απλών χειρουργικών μασκών οι οποίες προορίζονται για τους εργαζόμενους και τους υγειονομικούς που βρίσκονται «στην πρώτη γραμμή» στην Καλιφόρνια.

Αργεντινή: Ξεπέρασαν τις 2.800 οι νεκροί λόγω του κορονοϊού

Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 105 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 5.493 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει έτσι τους 2.807 νεκρούς επί συνόλου 153.520 μολύνσεων.

Μία ημέρα νωρίτερα, το υπουργείο Υγείας είχε καταγράψει 110 θανάτους και 6.127 νέες περιπτώσεις μόλυνσης.

Βραζιλία: Σχεδόν 56.000 κρούσματα μόλυνσης σε 24 ώρες

Η Βραζιλία κατέγραψε 1.156 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 55.891 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες.

Στη γιγαντιαία χώρα της Λατινικής Αμερικής ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού έχει πλέον φθάσει επισήμως τους 85.238 νεκρούς επί συνόλου 2.343.366 ανθρώπων που προσβλήθηκαν.

Μεγάλο μέρος της βραζιλιάνικης επιστημονικής κοινότητας ωστόσο θεωρεί πολύ υποτιμημένα τα στοιχεία που ανακοινώνουν οι αρχές της χώρας των 212 εκατομμυρίων κατοίκων, εξηγώντας ότι δεν γίνεται επαρκής αριθμός τεστ.

Ινδία: Πάνω από 49.000 νέα κρούσματα

Η Ινδία ανέφερε περισσότερα από 49.000 νέα κρούσματα κορονοϊού και 740 νέους θανάτους, καταγράφοντας νέο ρεκόρ στην ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων.

Ξεπέρασαν τις 10.000 τα κρούσματα στη Βουλγαρία

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού στη Βουλγαρία ξεπέρασε σήμερα τις 10.000, καθώς η χώρα ανακοίνωσε 270 νέες μολύνσεις τις προηγούμενες 24 ώρες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Οκτώ άνθρωποι πέθαναν από την covid-19 στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται πλέον σε 337, ενώ τα κρούσματα έφτασαν τις 10.123.

Τσεχία: Επαναφορά περιορισμών

Στην Τσεχία ο αριθμός των κρουσμάτων της covid-19 ξεπέρασε τις 15.000 την Παρασκευή, γεγονός που ώθησε τις αρχές να επαναφέρουν κάποιους περιορισμούς με στόχο την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού, καθώς τα κρούσματα σημείωσαν ραγδαία άνοδο την προηγούμενη εβδομάδα.

Τις τελευταίες πέντε ημέρες στην Τσεχία καταγράφηκαν περισσότερες από 150 νέες μολύνσεις, ενώ η Πράγα προσπαθεί να περιορίσει μια εστία του κορονοϊού που συνδέεται με ένα κλαμπ.

Για τον λόγο αυτό από σήμερα οι Τσέχοι θα πρέπει να φορούν μάσκα όταν συμμετέχουν σε εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε εσωτερικούς χώρους με περισσότερα από 100 άτομα.

Ουκρανία: Ρεκόρ νέων κρουσμάτων

Περισσότερα από 1.100 νέα κρούσματα του κορονοϊού καταγράφηκαν στην Ουκρανία τις προηγούμενες 24 ώρες, η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τις 26 Ιουνίου, όταν οι νέες μολύνσεις είχαν αυξηθεί κατά 1.109 σε μία ημέρα, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας Μαξίμ Στεπάνοφ.

Ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων σημειώνει ραγδαία άνοδο τους τελευταίους δύο μήνες μετά τη σταδιακή άρση των περιορισμών στα τέλη Μαΐου.

Ο Στεπάνοφ δήλωσε ότι 205 άνθρωποι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία χθες. “Αυτό σημαίνει ότι απειλείται η ζωή τους και πρέπει να κατανοήσουμε ότι αυτή η ασθένεια είναι πολύ σοβαρή”, τόνισε ο Ουκρανός υπουργός.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων της covid-19 στην Ουκρανία ανέρχεται πλέον σε 63.929, ενώ ο αριθμός των θανάτων σε 1.590.

Ο Στεπάνοφ κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα που έχουν στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα ως τις 31 Αυγούστου. Βάσει αυτών είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και η τήρηση της κοινωνικής απόστασης στους δημόσιους χώρους και τα εστιατόρια. Όμως το Κίεβο επιτρέπει στις επαρχίες να προχωρούν σε χαλάρωση των μέτρων, όπου αυτό κρίνεται εφικτό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα