Κορονοϊός: To ECDC καλεί την Ευρώπη να λάβει “επειγόντως” μέτρα

Κορονοϊός: To ECDC καλεί την Ευρώπη να λάβει “επειγόντως” μέτρα
Πολίτες στο Τορίνο της Ιταλίας, εν μέσω πανδημίας shutterstock

To ECDC καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να λάβουν "επειγόντως" μέτρα κατά του κορονοϊού και προειδοποιεί για κίνδυνο "πολύ υψηλής" υγειονομικής επιβάρυνσης.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) καλεί τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να λάβουν «επειγόντως» μέτρα απέναντι στην αναζωπύρωση του κορονοϊού στην Ευρώπη και στον κίνδυνο «πολύ υψηλής» υγειονομικής επιβάρυνσης τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

Επίσης, σε μήνυμά της η επικεφαλής του ECDC Αντρεα Αμον δηλώνει ότι η χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων των εμβολίων κατά της Covid-19 θα πρέπει να εξετασθεί για όλους τους ενηλίκους, με προτεραιότητα για τους άνω των 40 ετών, σε μία σημαντική αλλαγή του πρωτοκόλλου.

Το ECDC καλεί σε αύξηση του γενικού επιπέδου του εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση και κυρίως στις πιο καθυστερημένες χώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, αυξήσεις σε νέα περιστατικά covid, νοσηλείες και εισαγωγές σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) καταγράφηκαν τον Οκτώβριο και τις αρχές Νοεμβρίου στην πλειονότητα των χωρών της ΕΕ, μετά από μια περίοδο πτώσης τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2021.

Αυτό οφείλεται στην μεγάλη μεταδοτικότητα της παραλλαγής Delta (B.1.617.2), στον ανεπαρκή αριθμό εμβολιασμών στην Ευρώπη, αλλά και στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Η επιβάρυνση είναι ιδιαίτερα υψηλή σε ορισμένες χώρες που παρουσιάζουν χαμηλή απορρόφηση εμβολίων, ενώ υπάρχουν ενδείξεις αυξανόμενης επιβάρυνσης ακόμη και μεταξύ των χωρών με μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμών.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, μέχρι σήμερα, το 65,4% του συνολικού πληθυσμού και το 76,5% του ενήλικου πληθυσμού στην ΕΕ/ΕΟΧ έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19.

Οι εμβολιασμοί συνεχίζουν να αποτρέπουν με επιτυχία τους θανάτους, να μειώνουν τις νοσηλείες και τη μετάδοση στην ΕΕ/ΕΟΧ, παρά την εμφάνιση και την κυριαρχία της παραλλαγής Delta, η οποία είναι έως και 60% πιο μεταδοτική από την προηγουμένως κυρίαρχη παραλλαγή, Alpha (B.1.1.7).

Τα διαθέσιμα στοιχεία που προκύπτουν από το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν σημαντική αύξηση της προστασίας από λοιμώξεις και σοβαρές ασθένειες μετά από αναμνηστική δόση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες βραχυπρόθεσμα.

Όλες οι χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ έχουν ξεκινήσει τη χορήγηση εμβολιασμού «αναμνηστικής δόσης» εμβολιασμού, για τη βελτίωση της προστασίας σε άτομα στα οποία η ανοσία μπορεί να εξασθενίσει με την πάροδο του χρόνου.

Σενάρια μοντελοποίησης που εξετάζουν τους εμβολιασμούς (συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων «αναμνηστικής δόσης», την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, την εξασθένηση της ανοσίας, τον εμβολιασμό των παιδιών, τη φυσική ανοσία και τα ποσοστά κοινωνικής αποστασιοποίησης, δείχνουν ότι η πιθανή επιβάρυνση του κινδύνου ασθένειας στην ΕΕ/ΕΟΧ από την παραλλαγή Delta αναμένεται να είναι μεγάλη τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, εκτός εάν εφαρμοστούν τώρα νέα μέτρα στις χώρες της Ευρώπης.

Οι προβλέψεις μοντελοποίησης υπογραμμίζουν την ανάγκη εμβολιασμού όλων των ενηλίκων, ενώ σύμφωνα με το ECDC, θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα σε άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα