Κούβα: Μεγάλη κινητοποίηση υπέρ των Παλαιστινίων με παρόντα τον Μιγκέλ Ντίας

Διαβάζεται σε 2'
Κούβα: Μεγάλη κινητοποίηση υπέρ των Παλαιστινίων με παρόντα τον Μιγκέλ Ντίας
AP

Την υποστήριξή τους στην Παλαιστίνη εξέφρασαν την Πέμπτη χιλιάδες Παλαιστίνιοι σε διαδήλωσή τους στην οποία πήρε μέρος και ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας- Κανέλ

Ο κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ τέθηκε χθες Πέμπτη επικεφαλής μεγάλης διαδήλωσης στην Αβάνα σε ένδειξη υποστήριξης των Παλαιστινίων, κατά τη διάρκεια της οποίας επικρίθηκαν οι ΗΠΑ για την υποστήριξή τους στο Ισραήλ όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Αυτό που ζητούν οι κουβανοί νέοι με αυτή την πορεία είναι κατάπαυση του πυρός στην Παλαιστίνη», είπε η Κριστίνα Ντίας, 22 ετών, φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο της Αβάνας, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τονίζοντας πως οι Κουβανοί θρηνούν «όλα τα θύματα αυτού του πολέμου», έκρινε ταυτόχρονα πως θα ήταν «αφελές να νομίζουμε ότι αυτό (που γίνεται στη Λωρίδα της Γάζας) είναι πόλεμος»: «Είναι γενοκτονία», επέμεινε.

Πλαισιωμένος από τη σύζυγό του Λις Κουέστα και τον πρωθυπουργό του Μανουέλ Μαρέρο, ο αρχηγός του κράτος βρισκόταν στην κεφαλή της πορείας, που οργανώθηκε έπειτα από κάλεσμα της κομμουνιστικής νεολαίας και πλημμύρισε τη Μαλεκόν, την παραθαλάσσια λεωφόρο της Αβάνας όπου βρίσκεται, μεταξύ άλλων, η πρεσβεία των ΗΠΑ.

«Αυτό που συμβαίνει στην Παλαιστίνη είναι μεγάλη αδικία, είναι σφαγή», είπε ο Χαβιέρ Ερνέστο Μπορότο, 19 χρονών, που φόραγε κουφίγια, την ασπρόμαυρη παλαιστινιακή μαντίλα.

Για πάνω από μια ώρα, διαδηλωτές ανέμιζαν σημαίες της Παλαιστίνης ή περπατούσαν έχοντας στα χέρια πλακάτ με συνθήματα όπως «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», «Όχι στη γενοκτονία», «Ζήτω η ελεύθερη Παλαιστίνη».

«Πάνω από 100.000» κάτοικοι της Αβάνας συμμετείχαν στη διαδήλωση, ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter) το υπουργείο Εσωτερικών.

Μαθητές, φοιτητές, καθώς και εργαζόμενοι σε δημόσιες επιχειρήσεις κλήθηκαν να πάρουν μέρος στη διαδήλωση αυτή, που οργανώθηκε την ημέρα που επισκέφθηκε την πρωτεύουσα ο ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Έαμον Γκίλμορ.

Περνώντας μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ, η κυβέρνηση των οποίων υποστηρίζει σθεναρά το Ισραήλ, νεαροί φώναξαν «γιάνκηδες φασίστες, είσαστε τρομοκράτες».

Η χθεσινή διαδήλωση ήταν η μεγαλύτερη που οργανώθηκε στην Κούβα από το ξέσπασμα του πολέμου την 7η Οκτωβρίου.

Αρκετοί νεαροί Παλαιστίνιοι οι οποίοι σπουδάζουν ιατρική στην Κούβα συμμετείχαν στην πορεία. «Ευχαριστώ τον λαό και την κυβέρνηση της Κούβας που πάντα υποστηρίζουν την Παλαιστίνη», είπε ο Ισάμ Αλνταουόντα, φοιτητής 22 ετών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα