Κουρίλες: Ρωσικά τα νησιά σύμφωνα με τη Google

Κουρίλες: Ρωσικά τα νησιά σύμφωνα με τη Google
2021/SPUTNIK/ASSOCIATED PRESS

Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα νήσων που έχει διεκδικήσει κατά καιρούς η Ιαπωνία, θεωρώντας πως ανήκει στα "βόρεια εδάφη" της.

Το θέμα τέθηκε κατά την διάρκεια συνάντησης που είχαν εκπρόσωποι της εταιρείας Google με μέλη της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλή) που ερευνά τα στοιχεία επέμβασης ξένων κρατών στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας.

«Επιστήσαμε την προσοχή στο ότι σε τμήματα της επικράτειας της Ρωσίας, δικά μας νησιά στον Ειρηνικό Ωκεανό, που εντάσσονται στο σύμπλεγμα των Κουρίλων, δεν ορίζονται ως έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Βασίλι Πισκαριόφ προσθέτοντας ότι η εταιρεία συμφώνησε με την επισήμανση αυτή.

Στο παρελθόν έχει προηγηθεί μια αλληλουχία διπλωματικών αντιδικιών μεταξύ Ρωσίας και Ιαπωνίας για την διεκδίκηση του νησιωτικού συμπλέγματος των Κουρίλων, που εκτείνονται σε μήκος 1.200 περίπου χιλιομέτρων, από το Χοκκάιντο της Ιαπωνίας μέχρι την χερσόνησο Καμτσάτκα της Σιβηρίας. Η Ιαπωνία θεωρεί "βόρεια εδάφη" της τόσο τις Κουρίλες Νήσους όσο και τη Νήσο Σαχαλίνη, οι οποίες μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αποσχίστηκαν από τα εδάφη της και παραχωρήθηκαν στην - τότε - ΕΣΣΔ. Προηγουμένως, το 1905, το 1918 και το 1924, η Ιαπωνία είχε καταλάβει τμήματα των νησιών, διώχνοντας με την βία τους ρώσικους πληθυσμούς. Σήμερα, περισσότερο από το 85% των κατοίκων των Κουρίλων είναι Ρώσοι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ρωσία, Google
SHARE: