Making A Murderer: Όταν η reality τηλεόραση 'αδειάζει' τη δικαιοσύνη

Making A Murderer: Όταν η reality τηλεόραση 'αδειάζει' τη δικαιοσύνη

Η αμφιλεγόμενη και ιδιαίτερα επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά του Netflix, οδηγεί τη δικαιοσύνη σε αναθεώρηση της απόφασης και επαναξέταση του Μπρένταν Ντάσεϊ που βρίσκεται φυλακισμένος εδώ και δέκα χρόνια

Οι φανατικοί της σειράς, εκατομμύρια και σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Το " Making A Murderer" κινήθηκε μεταξύ reality και δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ και εξιστόρησε την υπόθεση δύο ανδρών που βρέθηκαν κατηγορούμενοι και καταδικάστηκαν για υποθέσεις οι οποίες γεννούν ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης στις ΗΠΑ. Σήμερα, έπειτα από δέκα χρόνια στη φυλακή και μια τηλεοπτική σεζόν που αναθέρμανε την υπόθεση και προκάλεσε κύμα συμπαράστασης και αντιδράσεων, ένας από τους πρωταγωνιστές βλέπει μια χαραμάδα ελευθερίας.

Όπως διαβάζουμε, το ομοσπονδιακό δικαστήριο αποφάσισε να κάνει αποδεκτό το αίτημα των συνηγόρων του Μπρένταν Ντάσεϊ, σύμφωνα με το οποίο η κατάθεση του πελάτη τους εκβιάστηκε. Το 2005, ο Ντάσεϊ και ο θείος του Στίβεν Έιβερι καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη για το φόνο της Τερέζα Χάλμπατς. Από την πρώτη στιγμή, η υπεράσπιση ισχυριζόταν πως η απολογία του Ντάσεϊ δεν είχε γίνει με τον προβλεπόμενο τρόπο, δεδομένου του νεαρού της ηλικίας του, της νοητικής υστέρησης και της έλλειψης ενηλίκου συνοδού κατά την κατάθεση.

"Ο Μπρένταν έκανε έκκληση για δικαιοσύνη εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Σήμερα, είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να αποδοθεί αυτή η δικαιοσύνη" ανέφεραν οι δικηγόροι του νεαρού σε ανακοίνωσή τους. "Αδημονούμε να εργαστούμε για την απελευθέρωσή του το συντομότερο δυνατό".

Το ντοκιμαντέρ Making A Murderer κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2015 μέσα από το Netflix και αποτελούνταν από 10 επεισόδια. Σε αυτά ερευνάται η υπόθεση καταδίκης ενός άνδρα, που εξέτισε 18 χρόνια στη φυλακή για ένα έγκλημα που όπως αποδείχτηκε δεν διέπραξε. Ο Στίβεν Έιβερι βρισκόταν στη φυλακή για σεξουαλική παρενόχληση και απόπειρα δολοφονίας σε βάρος μιας γυναίκας. Η καταδικαστική απόφαση σε βάρος του εξέπεσε το 2003, έπειτα από έλεγχο DNA που δικαίωνε τον ισχυρισμό του πως είναι αθώος.

Δυο χρόνια αργότερα, ο άνδρας από το Μανιτόβοκ Κάουντι του Γουισκόνσιν βρέθηκε μπλεγμένος σε νέα υπόθεση δολοφονίας, με συνεργό τον ανιψιό του Μπρένταν Ντάσεϊ. Οι δυο τους καταδικάστηκαν για το φόνο της φωτορεπόρτερ Τερέζα Χάλτσμπατς το 2007. Το ντοκιμαντέρ εξιστόρησε την πρώτη υπόθεση που οδήγησε στην αθώωση, καθώς και το δεύτερο κατηγορητήριο, καθώς και τις προσφυγές τους καταδικασθέντος για την απόφαση.

Ο ανιψιός του Έιβερι έφτασε κοντά στην αθώωση στα τέλη του 2016, όταν και πάλι τότε, η πολιτειακή δικαιοσύνη είχε κρίνει πως η κατάθεση στους αστυνομικούς υπήρξε βεβιασμένη και δεν πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το πρωτόκολλο. Παρά το γεγονός πως ο ομοσπονδιακός δικαστής διέταξε την αποφυλάκιση του, το δικαστήριο μπλόκαρε την απόδραση, με το σκεπτικό πως θα πρέπει να γίνει επανάληψη της δίκης για την υπόθεση.

Σήμερα ωστόσο, το ίδιο δικαστήριο έκανε αποδεκτή την προσφυγή, έχοντας στα χέρια τους και το βίντεο της ανάκρισης. "Οι αστυνομικοί υποσχέθηκαν στον Ντάσεϊ πως θα αφεθεί ελεύθερος αν έλεγε την αλήθεια και οι ενδείξεις υποδηλώνουν πως εκείνος εξέλαβε κυριολεκτικά αυτή την δήλωση. Από τον τρόπο που τέθηκαν τα ερωτήματα, προκύπτει πως το μήνυμα που έστελναν οι ανακριτές στον κατηγορούμενο, ήταν πως η "αλήθεια" ήταν αυτό που ήθελαν εκείνοι να ακούσουν" σημειώνει το δικαστήριο και καταλήγει πως ως εκ τούτου, η κατάθεσή του δεν αποτελεί προϊόν "ελεύθερης βούλησης", αλλά αποτύπωση της "βούλησης των ανακριτών".

Στα τέλη Γενάρη, το Netflix ανακοίνωσε πως θα επανέλθει με μια δεύτερη σεζόν για την υπόθεση που θα παρουσιάσει τη νέα δικαστική μάχη των δύο κατηγορουμένων να αποδείξουν (αν αυτό προκύπτει) την αθωότητά τους. Οι υπεύθυνοι του δικτύου σχολιάζουν πως πιθανότατα θα υπάρχει νέο υλικό κάποια στιγμή μέσα στο 2017.

SHARE: